Preasfințitul Ioan la Pelerinajul anual marian de la Câmpul lui Neag

29.08.2023, Lugoj (Catholica) - De la punerea în libertate a Bisericii Române Unite, clerul și credincioșii din Valea Jiului și din protopopiatele învecinate participă în fiecare an la pelerinajul marian de la Brădet-Câmpul lui Neag. Acest pelerinaj, ajuns la a XXXII-a ediție, se ține anual în luna august în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. În mod excepțional, pelerinajul din acest an s-a ținut în ziua de 27 august. Primul punct al pelerinajului a fost celebrarea Sfintei Liturghii arhierești în parohia Pui. Alături de Preasfințitul Ioan, Episcop de Lugoj, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj; pr. Adrian Nagy, protopop de Lupeni și paroh la Uricani; pr. Doinel Preda, protopop de Hațeg; pr. Vasile Solomon, paroh la Petroșani; pr. Daniel Solomon, paroh la Tuștea; pr. Dorin Szilvester, paroh la Bărbăteni; pr. Leonard Bulzan, paroh la Vulcan; și pr. Nicușor Poroabă, paroh la Pui. La Sfânta Liturghie au luat parte Tiberiu Victor Stoica, primarul comunei Pui, și Cristian Merișanu, primarul orașului Vulcan.
Tema pe care Preasfințitul Ioan a abordat-o în cuvântul său de învățătură a fost: „Credința în viața veșnică. Dorința după viața veșnică. Ce fac pentru viața veșnică?” Pornind de la câteva afirmații pe care Isus ni le-a lăsat cu privire la viața veșnică, Ierarhul a scos în evidență că a crede sau a nu crede în viața veșnică, a ignora existența ei, a amâna preocuparea legată de aceasta ține de fiecare dintre noi. Cele legate de viața veșnică sunt anunțate de Isus, sunt studiate de teologi; ele nu pot fi trăite decât după „nașterea” din nou prin moarte. Isus ne-a cerut adesea să credem, să îl credem pe cuvânt. În privința efortului pe care omul îl depune în această viață pentru dobândirea vieții veșnice, Episcopul a subliniat câteva lucruri pe care Isus i le-a cerut tânărului, în primul rând „să știe poruncile și să le păzească”. „Iată lucrul pe care îl cere Dumnezeu Creatorul creaturilor Sale. Poruncile sunt proiectul după care omul a fost făcut să «funcționeze» bine. «Prin legile Tale, toate și azi sunt în ființă», scrie în Psalmul 118,91. După cum legile creației o țin pe aceasta în existență și echilibru, la fel legile spirituale, poruncile divine, prin respectarea lor, țin în existență și echilibru viața creștinului.”
Isus i-a cerut tânărului și „să își vândă averea, să facă niște schimburi, transferuri, să ofere ceva material pentru a primi ceva spiritual. Făcând un bine material, omul transferă în viața veșnică un «capital», merite pe care Dumnezeu le va răsplăti, cum sunt: jertfa celibatului, timpul oferit rugăciunii, energia, munca pentru cauza Bisericii, faptele bune – toate aceasta sunt un «capital» transferat în ceruri, pe care îl vom regăsi acolo.” Domnul i-a mai cerut „să îi urmeze Lui: să privească la El, la valorile Sale, la ceea ce Isus a iubit, la comportamentul Lui ca model de urmat”. În încheiere, Ierarhul a spus că Împărăția cerurilor este o descoperire, oferind citatul de la Matei 13,44: „Împărăția cerurilor este asemenea comorii ascunse într-un ogor, pe care un om, găsind-o, o ascunde și, plin de bucurie, merge și vinde tot ce are și cumpără ogorul acela.”
Episcopul și-a exprimat bucuria frumoasei colaborări între parohiile romano-catolică și greco-catolică din Pui. În acest moment Sfânta Liturghie se celebrează în biserica romano-catolică din localitate. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Nicușor Poroabă, parohul locului, a mulțumit lui Dumnezeu, Episcopului, preoților concelebranți, autorităților locale prezente și tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite. După Sfânta Liturghie din parohia Pui, s-a plecat spre Câmpul lui Neag, unde se află cele două statui; una mai nouă, reprezentându-l pe Mântuitorul Isus, și alta reprezentând-o pe Maica Domnului de la Lourdes, statuie care fost adusă cu mari sacrificii de la Lourdes acum 110 ani.
Înainte de a se ajunge la Câmpul lui Neag, la Uricani a fost sfințită o nouă troiță, care a fost realizată de sculptorul Nicolae Stoi, credincios greco-catolic din Uricani. Preasfințitul le-a spus credincioșilor că faptul de a construi biserici, a ridica troițe sau alte reprezentări sacre este un mod de a spune: „Doamne, noi vrem să stai cu noi, Dumnezeul nostru, Isuse, Mama lui Isus”. La pelerinajul de la Câmpul lui Neag a participat din partea autorităților locale Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani. De asemenea au participat credincioși din Petroșani, Uricani, Vulcan, Lupeni și Bărbăteni.
Statuia Maicii Domnului de la Câmpul lui Neag este o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. A fost adusă de preotul Ștefan Berinde și soția lui, Maria, în anul 1913. De atunci și până la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, credincioșii din Valea Jiului au venit în fiecare an în pelerinaj în acest frumos cadru natural unde se află statuia. Aceasta s-a păstrat ca o minune în vremea regimului comunist. În anul 1977 a fost restaurată de pr. Ștefan Dănilă. Statuia este fixată pe o stâncă înaltă la marginea localității. Imediat după anul 1989, s-a reluat tradiția pelerinajelor la Câmpul lui Neag.
În același loc, numit generic „Brădet” datorită amplasării acestuia în jurul unei păduri de brazi, se găsește și o cruce monumentală ridicată la 8 noiembrie 1895 de către părintele greco-catolic Constantin Stanciu în memoria eroilor locali căzuți în timpul războiului de independență (1877-1878). Înainte de construirea celor două biserici, la Uricani (2008) și respectiv Petroșani (2010), în apropierea grotei se celebra și Sfânta Liturghie. Astăzi, în acest loc sfânt se rostesc doar rugăciuni și devoțiuni, iar Sfânta Liturghie se celebrează în una dintre bisericile din protopopiatul Lupeni. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)