Sărbătoare a credinței la Jichișu de Sus

14.06.2023, Cluj (Catholica) - În Duminica Tuturor Sfinților, cea dintâi după Rusalii, 11 iunie 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat parohia greco-catolică Jichișu de Sus, din protopopiatul Dej. Jichișu de Sus este o localitate ferită de vacarmul civilizației moderne, drumul de la Dej spre Jichiș, un drum de 12 km, trece printre coline împădurite și povârnișuri de rocă vulcanică de o rară frumusețe. Ierarhul a fost primit în fața bisericii de credincioși în costume tradiționale, cu pâine și sare, prin cuvintele de bun venit ale pr. paroh Lorand Viman. L-a salutat, de asemenea, primarul com. Jichișu de Jos iar copii ai parohiei i-au dăruit zâmbete și flori.
Au luat parte la momentele de mare bucurie pentru comunitatea parohială de aici, pr. protopop Nicolae Țap, preoții din Protopopiatul Dej și preoți din Cluj, mai ales preoți care fac pastorație în spitale – misiune asumată și de pr. Lorand Viman, ca și capelan la Spitalul municipal din Dej, de asemenea, mulți credincioși. Preasfinția Sa Claudiu, preoții, diaconii, subdiaconii, au oficiat ceremonia de sfințire a interiorului bisericii și a mesei Altarului, apoi s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la Liturghie le-au dat studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” împreună cu credincioșii. S-au reunit cu comunitatea din Jichișu de Sus, credincioși din Dej și împrejurimi, mulți la număr, încât biserica a fost neîncăpătoare.
Un grup de copilași ai parohiei, pregătiți de soția pr. paroh, Melinda Viman, după ce au făcut profesiunea de credință, au primit Prima Sfântă Împărtășanie din mâna Preasfinției Sale Claudiu. S-a citit în această zi din Epistola Sf. Pavel către Evrei și din Evanghelia după Matei, cap. 10, lecturi care îndreaptă sufletele spre ceea ce înseamnă sfințenia. Despre sfințenie, despre chemarea la sfințenie care se adresează tuturor, a vorbit credincioșilor în cuvântul de învățătură Preasfinția Sa Claudiu. A spus: „Avem astăzi bucuria de a fi împreună într-o duminică, cu totul specială. În primul rând, este duminica și sărbătoarea Tuturor Sfinților. Apoi, împreună cu preoții și cu toți credincioșii, ne-am rugat și am sfințit, am consacrat altarul acestei biserici și picturile, încercând să dăm adevărata slujire, adevărata cinste unui lăcaș de cult, unei case, unei biserici, unui templu al lui Dumnezeu. Și templul lui Dumnezeu este biserica pe care am sfințit-o, în care ne găsim, pe care voi toți ați contribuit să fie atât de primitoare și frumoasă, cum se cade unei biserici închinată lui Dumnezeu. Această biserică ne aduce aminte de bisericile din sufletele noastre. Și, probabil că astăzi, fiind sărbătoarea tuturor sfinților, avem ocazia să medităm și mai profund asupra acestui lucru.”
„Când ne gândim la sfinți, ne gândim de multe ori la sfinții de pe iconostas și poate puțin ne gândim mai puțin la faptul că noi toți suntem chemați la sfințenie. În primele veacuri, creștinii își spuneau unii altora sfinți. (…) Și atunci, merită să ne gândim că, de fapt, duminica de astăzi și sărbătoarea de astăzi este cu adevărat Sărbătoarea Sfinților pe care îi avem pe iconostas, sau în biserică, sau în casele noastre, dar este și sărbătoarea noastră. Fiindcă, sfințenia nu este un parcurs personal, la sfințenie nu ajungem făcând o serie de exerciții personale, de voință, de pietate – și acelea fac parte din sfințenie -, dar sfințenia vine de la Spiritul Sfânt. De aceea Biserica a stabilit, în ritul bizantin, Duminica Tuturor Sfinților la o săptămână după Rusalii, pentru a înțelege că noi suntem sfinți de sfințenia Spiritului Sfânt. Noi suntem sfinți fiindcă Spiritul Sfânt a coborât în sufletele noastre, locuiește în noi. Așa cum ne spune Sfântul Pavel, noi suntem templele Spiritului Sfânt, bisericile Spiritului Sfânt. Deci avem un prim punct pentru a înțelege că suntem chemați la o sfințenie exact ca și cea a sfinților; în felul nostru, dar suntem chemați la sfințenie. Aceasta este vocația creștină. Nu suntem chemați să fim căldicei. Viața noastră să fie o mărturie despre credința noastră. Deci, suntem sfinți și mergem înspre sfințenie fiindcă Spiritul Sfânt s-a coborât în sufletele noastre.”
Preasfinția Sa Claudiu l-a felicitat pe pr. paroh Lorand Viman și comunitatea credincioșilor din Jichișu de Sus pentru grija și atenția pe care au demonstrat că o au față de biserica lui Dumnezeu, și, i-a chemat la fel să se îngrijească de biserica din sufletele lor. Așa cum masa Altarului a fost unsă cu apă de trandafiri înmiresmată „și așa cum cădim și aducem lui Dumnezeu bună mireasmă spirituală, așa trebuie să facem și în bisericile din sufletele noastre.” A invitat ca fiecare să își pună întrebarea: „Ce sunt sfinții?” Și a spus: „Dacă ne uităm la noi înșine și la sfinții de pe iconostas, din biserică, vom găsi un numitor comun. Cu toții, într-un grad mai mare, sau mai mic, lăsăm să transpară prin noi viața dumnezeiască.” Și a istorisit o poveste, în care o fetiță, după ce aflase de la tată ei ce sunt vitraliile unei biserici, a spus, ca și concluzie: „Sfinții sunt oameni prin care trece lumină”. „Așa trebuie să fim și noi, iubiți credincioși”, a adăugat Ierarhul, indicând la „cel mai minunat exemplu de sfințenie, la Maica Sfântă, cea care s-a făcut cu totul transparentă în fața harului dumnezeiesc”. Dar, a continuat: „Ce înseamnă să fim transparenți, să lăsăm lumina să treacă prin noi? Înseamnă să fim deschiși la Cuvântul lui Dumnezeu, să fim deschiși planului lui Dumnezeu, să fim disponibili în fața voinței lui Dumnezeu”.
Și Ierarhul a încheiat adresându-se din nou în mod special credincioșilor din Jichiș: „Știu că sunteți o comunitate vie, dinamică, știu că au fost preoți și persoane consacrate, călugărițe din această comunitate, și acesta este un dar de la Dumnezeu și un rod al rugăciunilor voastre. Vă invit ca în continuare să cereți de la Dumnezeu lumină, să o primiți în viețile voastre, să lăsați ca viețile voastre să fie conforme cu voia lui Dumnezeu, cu legea lui Dumnezeu și atunci vom vedea cu siguranță, răsărind în mijlocul nostru, sfinți și sfinte. Așa să ne ajute Dumnezeu.”
După Sf. Liturghie, pr. paroh Lorand Viman a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu că a acceptat invitația de a veni „pentru a încununa această lucrare-împreună pe care am făcut-o, pentru a aduce mai mare cinste bunului Dumnezeu”. A mulțumit pentru implicare primarului comunei Jichișu de Jos, Ioan Moncea, de asemenea, cms. șef Dan Cîmpan, comandantul Poliției din Dej, a adus mulțumiri credincioșilor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii. A mulțumit tuturor participanților la sărbătoare. A încheiat prin cuvintele: „doresc să rămână mereu aprinsă în sufletele noastre lumina credinței”. Pr. Lorand Viman i-a felicitat pe copilașii care au primit Prima Împărtășanie. Lor le-a fost oferită, din partea Ierarhului, câte o diplomă de amintire de la acest moment unic al vieții lor, și din partea parohiei, câte un mic cadou.
Pentru a exprima recunoștința și mulțumirea, pr. paroh a oferit Preasfinției Sale Claudiu, din partea comunității parohiale, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria. De asemenea, icoane, semne ale prezenței lui Dumnezeu, au fost oferite colaboratorilor, șefului Poliției și primarului. În această zi a sfințirii și sfințeniei, credincioșii au intrat apoi, pe rând, în Altar, s-au închinat și au sărutat masa sfințită. Șematismul din 1947 consemnează existența în parohia Jichișu de Sus – „Parohie veche, trecută la Sfânta Unire în 1700”, a unei biserici „de zid și lemn edificată în perioada 1905 – 1907, renovată în 1936 și 1945, în stare bună”. Vechea biserică nefiind retrocedată, în 1995 s-a început construirea unei noi biserici. La 1 octombrie 2000, Arhiepiscopul George Guțiu, atunci Episcop de Cluj-Gherla, sfințea lăcașul de cult, cu hramul „Buna Vestire”, acum înfrumusețat, reînnoit și din nou binecuvântat de Preasfinția Sa Claudiu.
Duminica Tuturor Sfinților a anului 2023, a fost, la Jichișu de Sus, o sărbătoare a credinței. Isus a fost primit în suflete și în biserica frumoasă – împodobită cu picturi care istorisesc scene evanghelice sau cu chipuri ale sfinților -, o biserică binecuvântată: masa altarului reînnoită, la consacrare a primit într-însa moaște ale Fericitului Iuliu Hossu, Episcop martir, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla (care a pășit pe aceste locuri, la 15 iunie 1926, și s-a rugat în biserica – acum ortodoxă – din apropiere); a fost și o zi însorită, plină de bucuria și de candoarea copiilor care l-au primit pe Isus, o zi în care Cerul a izvorât haruri și cerești binecuvântări.