Sfințirea noii biserici greco-catolice din Milaș

13.06.2023, Milaș (Catholica) - Pentru urmașii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu și pentru întreaga Biserică Greco-Catolică, sâmbătă, 10 iunie 2023, s-a celebrat un eveniment de profund simbolism, de bucurie, de biruință: sfințirea noii biserici greco-catolice „Înălțarea Domnului”, din localitatea Milaș, locul nașterii și copilăriei Fericitului Episcop martir. La orele dimineții, copiii din Milaș, împreună cu pr. paroh Dumitru Coroș, zeci de preoți, persoane consacrate și credincioși prezenți în număr mare, au salutat Ierarhii sosiți pentru sfințirea noii biserici greco-catolice.
Sfințirea noii biserici din Milaș, s-a făcut cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla și cu Preasfinția Sa John Michael Botean, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice Române St. George din Canton, Ohio. Din Eparhia de Cluj-Gherla, al cărei bun Păstor a fost Episcopul Iuliu Hossu între 1917-1970, și pe care acum o veghează din Ceruri, au luat parte la acest moment de sărbătoare, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, și pr. Vasile Tofană, vicar general, protopopi, preoți, persoane consacrate, credincioși.
Mai întâi s-a dat citire hrisovului, de către pr. Adrian Lung, protopop de Teaca, în care se arată că, împreună cu hramul principal, „Înălțarea Domnului”, noua biserică primește hramul secundar: Fericitul Iuliu Hossu. În document se mai arată: „La ridicarea și finalizarea lucrărilor acestei biserici au contribuit mai multe organizații, printre care, Kirche in Not, Renovabis, L`Oeuvre d`Orient, Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria com. Milaș, ing. Iuliu Hossu, strănepotul Fericitului Iuliu Hossu, bunii și vrednicii credincioși ai acestei parohii și alte persoane de bună credință”. La ceremonia sfințirii locașului de cult, în masa altarului, au fost așezate Moaștele Fericiților martiri Episcopi ai Bisericii Greco-Catolice: Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu.
După consacrarea bisericii, Episcopii și preoții s-au îndreptat, în procesiune, spre altarul amenajat în curte, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească. Au fost de față, împreună cu comunitatea din Milaș, sute de credincioși greco-catolici, ortodocși, de alte confesiuni – între care și stră-nepotul Fericitului Iuliu Hossu, ing. Iuliu Hossu, membri ai Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, autorități locale și de stat, primarul com. Milaș, deputați – între care Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, inițiator al demersului pentru recunoașterea Episcopului Iuliu Hossu ca „Drept între popoare”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul greco-catolic din Târgu Mureș. De asemenea, la împărtășanie și la încheierea sărbătorii, „vocea de aur” a interpretei de muzică populară Veta Biriș a înălțat cântări către Dumnezeu și Maica Sfântă.
Cuvântul de învățătură l-a rostit Preasfinția Sa Claudiu, urmaș pe tronul arhieresc al Fericitului Iuliu Hossu. A arătat că adevărații urmași ai Fericitului Iuliu Hossu, sunt cei care îi urmează exemplul: „Când vorbim despre Iuliu Hossu, ne aducem aminte de menirea noastră, de chemarea noastră. Nu ajunge să spunem: «Noi suntem urmașii lui Iuliu Hossu». Nu ajunge să spunem că Iuliu Hossu a fost botezat în biserica de mai sus. Nu ajunge să spunem că aici s-a născut Iuliu Hossu și ce mândri suntem noi că locuim aici sau că am venit aici. Putem să ne mândrim cu Iuliu Hossu, dacă facem și noi ca el, dacă și pentru noi răsună îndemnul lui: «Credința noastră este viața noastră»; dacă și noi avem principii care nu se negociază în funcție de vreme, în funcție de situație.”
La finalul celebrării, Preasfinția Sa Cristian a dat citire mesajului Preafericirii Sale Lucian, Cardinal Mureșan. Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite a amintit momentul din 2 iunie 2019, când, pe Câmpia Libertății din Blaj, „în omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii de beatificare a celor șapte Episcopi martiri români greco-catolici, Sfântul Părinte Papa Francisc evocând memoria Fericitului Cardinal amintește: «Este grăitor ceea ce a declarat în timpul închisorii Episcopul Iuliu Hossu: ‘Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței pentru ca să dăruim iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor’». Privind cu speranță la faptele celor ce s-au săvârșit pentru credința lor în acest întuneric al suferinței, trăim astăzi bucuria sfințirii bisericii din Milaș, în satul natal al Fericitului Iuliu Hossu. Lăcașul acesta este un loc de cinstire, de sfințire, de iertare și de împăcare.”
În cele ce au urmat, Preasfinția Sa Cristian, în numele Preafericitului Părinte Lucian a oferit pr. paroh Dumitru Coroș, pe lângă antimisul cu care pentru prima oară s-a celebrat Sfânta Liturghie la Milaș cu ocazia consacrării bisericii, o icoană cu Fericitul Iuliu Hossu, „ca semn de gratitudine”, pentru dăruirea cu care se ocupă de sufletele credincioșilor la Milaș și mai ales „pentru zidirea acestei minunate biserici”. „Îl rugăm pe Fericitul Iuliu din Ceruri să ocrotească comuna aceasta și întreaga noastră România”, a adăugat Preasfințitul Cristian. Un gând de gratitudine a fost adresat și ing. Iuliu Hossu, strănepotul Cardinalului Iuliu Hossu, „prin ale cărui vene curge sânge de martir”. PS Cristian i-a oferit, din partea Preafericirii Sale Lucian o „diplomă de înaltă cinstire” mulțumindu-i pentru tot ce face pentru parohia greco-catolică Milaș și pentru Biserică. Aceeași diplomă – „ca semn al prețuirii și binecuvântării, pentru râvna față de Biserică și pentru mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”, a fost oferită și altor binefăcători ai Parohiei Milaș.
A urmat cuvântul de mulțumire al parohului, pr. Dumitru Coroș, care a mulțumit, în primul rând lui Dumnezeu, pentru că „ridicarea unei biserici este o mărturie a existenței luminii Învierii ce nu apune niciodată. În biserică ne întâlnim cu Mântuitorul Isus Cristos, Lumina lumii, ce luminează cunoștința și ne scoate din întunericul acestei lumi. Biserica este mireasa lui Cristos, este casa lui Dumnezeu și poarta Cerului, este locașul unde se întâlnește dumnezeiescul cu omenescul. Sfințirea unui locaș de cult înseamnă un moment de mare însemnătate și trăire spirituală în viața unei comunități de credință.” A amintit că Milașul este satul originar al Cardinalului Iuliu Hossu. Astfel, a continuat, „conștienți de importanța locului și de momentele aniversare care au trecut, Anul Centenar și cele ce vor mai fi, dorind să păstrăm amintirea acestui vrednic Arhiereu, am început construcția noii biserici în anul 2017 și am finalizat lucrările în anul 2019. Este Spiritul Sfânt care a binecuvântat această lucrare și suntem convinși de ajutorul și mijlocirea Fericitului Iuliu Hossu.”
La încheiere, Emil Bâcăian, primarul com. Milaș, în calitate de reprezentant al Consiliului local Milaș a înmânat titlul de cetățean de onoare, post mortem, Cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, fiu al com. Milaș, pentru contribuția adusă la creșterea comunei natale. Acest titlu a fost înmânat strănepotului său, ing. Iuliu Hossu. În ziua în care soarele a strălucit, printre furtunile vremii, și ale vremurilor, la Milaș, în satul Episcopului Iuliu Hossu, „O Măicuță Sfântă” cântat de Veta Biriș și Imnul Episcopilor martiri s-au înălțat ca o caldă mulțumire adusă Preasfintei Fecioare Maria și Fericiților Episcopi greco-catolici, cei care prin mijlocirea lor puternică au făcut posibilă această celebrare prin care „s-a împlinit”, încă o dată, „dreptatea lui Dumnezeu” și credincioșii greco-catolici au din nou o biserică la Milaș.