Vizită pastorală a Preasfințitului Alexandru în parohia Cărpiniș

22.02.2023, Lugoj (Catholica) - În Duminica a XXXV-a după Rusalii, la 19 februarie 2023 Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a efectuat o nouă vizită pastorală în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Cărpiniș, protopopiatul de Sânnicolau Mare. Ultima vizită a Preasfinției Sale în această parohie a avut loc recent, la 6 noiembrie 2022, cu ocazia sărbătoririi hramului acestei parohii. Episcopul a fost însoțit de către Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj. Motivele principale ale vizitei au fost celebrarea Sfintei Liturghii și sărbătorirea aniversării a 25 de ani de preoție a pr. Ilie Tomoiagă, parohul locului.
La sosirea în parohie, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către pr. Dumitru Crișan, protopop de Sânicolau Mare, de pr. paroh Ilie Tomoiagă și de alți preoți. Credincioșii i-au oferit Episcopului buchete de flori și l-au întâmpinat cu tradiționala pâine și sare. Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfințitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. Dumitru Crișan, protopop de Sânicolau Mare, pr. Ioan Brândău, paroh la Budinț, pr. Ioan Rad, paroh la Coșarii, pr. Traian Ardelean, paroh la Periam, și pr. Ilie Tomoiagă, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a vorbit pe marginea Evangheliei duminicii: Dreapta Judecată sau Judecata de obște. Episcopul a subliniat faptul că despre Judecata de obște se amintește în mai multe locuri la celebrarea Sfintei Liturghii. Un prim exemplu este cel al ieșirii preotului cu Sfânta Evanghelie când cantorul rostește Fericirile: „Întru împărăția Ta, când vei veni, pomenește-ne pe noi, Doamne!” În alt moment al Sfintei Liturghii, preotul rostește ectenia prin care cere de la Domnul: „răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată”. De asemenea, la rostirea Crezului rostim: „și iarăși va să vină cu mărire să judece pe cei vii și pe cei morți, a căreia Împărăție, nu va avea sfârșit”. În rugăciunea de după cuminecare îl rugăm pe bunul Dumnezeu ca la „înfricoșătoarea și a doua Sa venire, să ne învrednicească pe noi păcătoșii a sta de-a dreapta Măririi Sale”.
Preasfințitul Alexandru a subliniat faptul că Dumnezeu pune mare accent pe faptele pe care le facem zilnic și pe modul în care ne trăim viața socială. „Noi, dacă facem fapte bune” a spus Ierarhul, „să le facem și cu gândul că așa ne învață Isus Cristos, să facem faptele bune și să iertăm. Dacă cei care conduc destinele omenirii s-ar orienta să conducă după Învățătura lui Isus Cristos, nu ar mai fi războaie și lumea ar tolera, ar trece cu vederea, ar ierta. Ar fi pace în întreaga lume, pace care place lui Dumnezeu.” Episcopul a amintit de suferința Bisericii Române Unite și de faptul că și după Revoluția din decembrie 1989, încă nu au fost retrocedate multe biserici și bunuri imobile confiscate în anul 1948. Se cunoaște că singura excepție a fost în Banat unde Mitropolitul ortodox al Banatului, ÎPS Nicolae Corneanu de pie memorie, a retrocedat toate bunurile Bisericii Române Unite care se aflau pe teritoriul de jurisdicție al Înaltpreasfinției Sale. „Să dea Dumnezeu ca toată lumea să se mântuiască și să poată da răspuns bun la înfricoșata judecată a lui Cristos”, a concluzionat Preasfinția Sa Alexandru.
În continuare, Episcopul a prezentat câteva repere din istoria parohiei, amintindu-i pe preoții care au slujit de-a lungul timpului în această parohie. L-a felicitat în mod deosebit pe părintele Ilie Tomoiagă atât pentru activitatea depusă în cei 14 ani de când păstorește parohia Cărpiniș, cât și pentru cei 25 de ani de preoție, recent aniversați. PS Alexandru a menționat că îl cunoaște pe părintele paroh Ilie din vremea când acesta urma studiile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Baia Mare (anul 1991). În vremea aceea Preasfinția Sa era Vicar general al Eparhiei de Maramureș, care era condusă de Episcopul Lucian Mureșan, astăzi, Cardinal și Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Preasfințitul Alexandru i-a înmânat părintelui paroh Ilie, o diplomă de excelență la aniversarea a 25 de ani de preoție, în semn de apreciere pentru constanta mărturisire a credinței Catolice și a activității pastorale. De asemenea, i-a oferit cartea: „Albumul foto: Pictura Catedralei Greco-Catolice de Lugoj” lucrare editorială realizată în condiții grafice excepționale. „Aducem mulțumire lui Dumnezeu prin Preacurata Fecioară Maria, pentru toate darurile primite.” Adresându-se părintelui sărbătorit, Episcopul a spus: „Rugăm pe Isus Cristos ca și în continuare să te ocrotească cu noi haruri atât în viața ta preoțească cât și în viața familiei tale”. În încheiere, PS Alexandru a salutat prezența credincioșilor veniți din împrejurimi precum și celor veniți din Maramureș (locul de origine al părintelui paroh). I-a mulțumit lui Marcel Popa, primarul comunei Cărpiniș, pentru participarea împreună cu familia sa, la evenimentul parohiei greco-catolice din Cărpiniș.
Părintele paroh Ilie a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria, apoi Preasfințitului Alexandru, Mons. Angelo-Narcis Pop, preoților concelebranți, primarului și familiei sale. A mulțumit celor care s-au ostenit să îi ofere cadou un rând de veșminte preoțești cu ocazia împlinirii a 25 de ani de preoție. Nu în ultimul rând a mulțumit tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment. Credincioșii i-au oferit părintelui Ilie un frumos buchet de flori cu această ocazie. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitați toți cei care au luat parte la Sfânta Liturghie. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)