Vizită pastorală a PS Ioan la Oțelu Roșu cu consacrarea noii mese a altarului

17.02.2023, Lugoj (Catholica) - În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, la 12 februarie 2023, Preasfințitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Oțelu Roșu, Protopopiatul de Sarmisegetuza. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost sfințirea noii mese de altar și celebrarea Sfintei Liturghii. Episcopul a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj. La sosirea în parohie, Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie și sfânta cruce de către pr. Flavius-Manuel Jurcă, parohul locului și protopop de Sarmisegetuza; de pr. Nicolae-Doinel Preda, protopop de Hațeg, și de alți preoți. Celebrarea a început la ora 10 cu sfințirea mesei altarului. Pr. protopop Flavius a dat citire Hrisovului, documentul care a fost introdus apoi în masa altarului.
Aflăm din documentul Hrisovului că masa de altar este realizată din marmură albă de Rușchița, lucrările fiind efectuate de Dorin Iorgoni din Rusca Montană. Bunii credincioși ai parohiei au susținut realizarea acestui demers. În masa sfântului altar s-au reașezat moaștele Sfântului Grigore de Nazianz, Episcop, teolog și Părinte al Bisericii. După sfințirea noii mese de altar, a urmat celebrarea Sfintei Liturghii care a fost pontificată de către Preasfințitul Ioan. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop; pr. Nicolae-Doinel Preda; pr. Mihai-Simion Terec, paroh la Tinca, Eparhia de Oradea; pr. Radu Homm, paroh de Bucova și Caransebeș; și pr. Paul Marius Frățilă, paroh de Totești. La Sfânta Liturghie a luat parte și pr. Călin Ciocian, parohul romano-catolic din localitate. În deschiderea cuvântului său, PS Ioan a transmis salutul și binecuvântările Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj.
În continuare Ierarhul s-a referit la Evanghelia Duminicii, cea a Fiului Risipitor, dar i-a invitat pe credincioși să reflecteze asupra semnificației celebrării de astăzi: sfințirea mesei altarului. În acest sens, pornind de la câteva exemple din Sfânta Scriptură: Abel care a adus lui Dumnezeu jertfă (cf. Geneză 4,4), Noe care a zidit un altar Domnului (cf. Geneză 8,20), Isus, Mielul lui Dumnezeu (cf. Ioan 1,29), Pâinea coborâtă din Cer (cf. Ioan 6, 48-51), Ierarhul a subliniat că între toate aceste elemente: altar, jertfă (încă din Vechiul Testament), Miel, Pâine din Cer, Trup și viață veșnică, există o strânsă legătură și coerență. A arătat astfel că Sfânta Scriptură este plină de aceste elemente, dar și traversată de acestea, toate conducând la viață, la viața veșnică pe care Dumnezeu dorește să ne-o dăruiască.
Referindu-se Evanghelia Duminicii, Ierarhul a spus: „Dacă ar fi să dau un titlu acestei predici aș numi-o în felul următor: Masă pentru fii”. Plecând de la acest titlu, Episcopul a dezvoltat câteva puncte de reflecție astfel: Biserica ne hrănește și luminează sufletele cu o capodoperă a Sfintei Scripturi, care prin pilda Fiului risipitor ne dezvăluie inima lui Dumnezeu. El ne așteaptă ca să ne ierte și să se bucure cu noi: fii risipitori și fii mari, fii harnici, împreună. Sfânta Scriptură este, prin urmare, Cuvântul lui Dumnezeu care devine hrană și lumină pentru suflet. Hrana, pâinea, în esență vine de la Dumnezeu pentru ca omul să trăiască. „Din toți pomii poți să mănânci …” (Geneză 2,16). Prin păcat omul se leapădă de Dumnezeu și ajunge în mizerie, în foame și rușine, ajunge în pragul morții asemenea fiului risipitor.
Cine s-ar fi putut gândi că Dumnezeu prin Fiul Său Isus se va face Pâine pentru suflet și pentru viața veșnică? Această Pâine misterioasă este „Pâinea împăcării”; această masă ne-o pregătește Dumnezeu nouă, spiritual, sufletește ca să ne împăcăm cu El, după ce păcătuim. Referitor la masa altarului, Episcopul a spus: „Pentru noi, astăzi, aici, în biserica din Oțelu Roșu, este mormântul lui Isus înviat, această piatră este mormânt, mormânt gol, pustiit de puterea morții. Pe piatra mormântului din care a înviat Isus celebrăm Dumnezeiasca Liturghie – Euharistia, pe moartea, adică jertfa, frângerea de bună voie a Fiului lui Dumnezeu… Trupul lui Isus pe care îl mâncăm e viu, viu de o ‚viață care nu mai moare, moartea nu-l mai stăpânește’ (Romani 6,9)”. Piatra altarului spălată asemenea corpului unui om, miruită, îmbrăcată, tămâiată, parfumată, sărutată, simbolizează trupul lui Isus care s-a numit pe sine „Piatra cea din capul unghiului” (cf. Matei 21,42). „Toată această lucrare tainică este cu un singur scop ca noi să avem viață și nu orice fel de viață, ci viață veșnică”, a concluzionat Episcopul.
La finalul Sfintei Liturghii, i-a oferit pr. Flavius un cadou în semn de prețuire și i-a spus: „Dragă părinte Flavius Manuel Jurcă, îi mulțumesc Domnului pentru vocația sfinției tale și îți mulțumesc sfinției tale pentru dăruire și pentru munca pastorală pe care o desfășori. Îi cer Domnului să te ocrotească mereu, și pe calea sacerdoțiului să te călăuzească la împlinire!” Pr. Flavius a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulțumit Preasfințitului Ioan pentru vizită și pentru interesul față de această comunitate. A mulțumit participanților, Mons. Angelo Pop și preoților concelebranți. Nu în ultimul rând a mulțumit credincioșilor din parohie și tuturor celor care au binevoit să fie alături la bucuria acestui moment solemn al vieții parohiei. „Vă rugăm să transmiteți salutul nostru și dragostea noastră Preasfinției Sale, Episcop Alexandru!”, a spus în încheiere părintele. Momentul final a fost cel în care toți credincioșii au putut intra în altar, pentru a săruta sfânta masă, sfânta Evanghelie și sfânta cruce. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)