Vizita pastorală a PS Claudiu în parohia Cluj-Mănăștur II

26.12.2022, Cluj (Catholica) - În cea de-a II-a zi de Crăciun – Serbarea Maicii Domnului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în Capela „Căianu” a parohiei Cluj-Mănăștur II (de pe calea Mănăștur nr. 9, Cluj-Napoca), cu hramul „Intrarea în Templu a Maicii Domnului”. La masa Sfântului Altar, împreună cu Ierarhul au concelebrat pr. paroh Petru Chirtoș, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Bogdan Teglaș, care a împlinit rolul de vicar parohial în această parohie iar, începând din această toamnă, slujește la Roma, din încredințarea Preasfinției Sale Claudiu.
A concelebrat și pr. Ionuț Goția, preot călugăr al Comunității Ucenicilor Inimii lui Isus și a Mariei (DCJM) din Spania, originar din Cluj-Napoca (fiu al pr. prof. Anton Goția și nepot al pr. mărturisitor Tertulian Langa, de binecuvântată amintire). Pr. Ionuț Goția este și pictor de icoane – câteva împodobesc și capela „Căianu”, iar, la încheierea celebrării liturgice, pr. Petru Chirtoș a dăruit, ca amintire, Preasfinției Sale Claudiu și părintelui protopop icoane realizate de el. A diaconat dc. Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, iar răspunsurile liturgice le-a dat ipod. Ovidiu Legean, din Cancelaria eparhială.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a se afla în comunitatea în care era programată o vizită pastorală la serbarea hramului, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, – duminică, 20 noiembrie – pe care, din motive de sănătate nu a putut-o realiza – fiind înlocuit atunci de pr. protopop Mircea Marțian, iar acum, în cea de-a doua zi de Crăciun, a împlinit promisiunea de a se afla în parohia Cluj-Mănăștur II. Preasfinția Sa a amintit și cu acest prilej relația specială care există între Episcop, protopopi, parohi, cei care împreună se află la dispoziția credincioșilor, formând cu toții o mare familie a Bisericii: „cred din tot sufletul că suntem o mare familie” a reafirmat. A spus: „Unul dintre mesajele profunde ale Crăciunului este acesta: că fiecare dintre noi avem o cale în această lume, în felul în care Dumnezeu ne-a trimis și ne-a ales, dar toate căile noastre trebuie să meargă împreună înspre Calea Bisericii, calea Familiei lui Dumnezeu.”
La final, pr. paroh Petru Chirtoș a mulțumit tuturor pentru participare, în mod special Preasfinției Sale Claudiu și a prezentat un scurt istoric al parohiei și al Capelei „Căianu”: „Capela noastră este închinată Sfintei Fecioare Maria. De fapt, ctitorii acestei capele, au numit-o la început capela Sfânta Maria, dar, fiindcă a trebuit să fie ales un hram al Preacuratei Fecioare Maria, mai întâi s-a ales Bunavestire, apoi curatoratul parohiei a ales hramul Intrarea în Templu a Maicii Domnului. În cea de-a II-a zi de Crăciun o sărbătorim pe Sfânta Fecioară Maria”, a evidențiat, „deci, această zi este tot o zi de hram a capelei noastre”. A explicat cum, în această capelă „a fost sămânța formării tinerilor din Biserica Greco-Catolică”, după ieșirea la lumină din 1990. „A fost primul loc din Cluj, după Revoluție, în care tinerii s-au întâlnit cu preoții pentru a discuta, aici pr. Olivo Bosa SJ se întâlnea cu studenții”, din 1992, până după retrocedarea Catedralei „Schimbarea la Față” (din 1998).
A arătat cum „acest spațiu a fost cerut de la Primărie de un laic: de prof. Virgil Medan, în 1992, ca sediu al Asociației culturale Ioan Căianu (călugăr franciscan), în cerere fiind specificat faptul că spațiul este destinat cultului. Apoi, după încă un an, în 1993, s-a reînființat parohia, urmașă a parohiei care a funcționat în biserica «Calvaria», în care Ierom. Leon Manu a celebrat Sfânta Liturghie.” A mai specificat: „La 18 aprilie 1993 – de Învierea Domnului, a avut loc, în acest spațiu, prima Sfânta Liturghie, între preoții celebranți fiind doi călugări bazilieni: pr. ierom. Silvestru Augustin Prunduș OSBM și pr. Grigore Arieșan OSBM. A existat, la acea dată, intenția ca parohia Cluj – Mănăștur II să fie administrată de călugării bazilieni la fel ca în trecut, dar Preasfințitul George Guțiu (atunci Episcop de Cluj-Gherla), a luat o altă decizie, și, în anul 1995, mi-a încredințat această parohie.”
Părintele paroh a mai menționat că, dacă în exterior clădirea nu a putut fi renovată – fiind monument istoric – în interior capela a fost mult înnoită și înfrumusețată și totul s-a realizat doar prin contribuția credincioșilor acestei parohii. Ca urmare, au fost premiați, cu diplome de merit, credincioși ai parohiei Cluj-Mănăștur care au fost sprijin pentru Biserică și model pentru întreaga comunitate.