Vicarul general la hramul parohiei „Sf. Nicolae” din Florești

06.12.2022, Cluj (Catholica) - Parohia greco-catolică „Sfântul Nicolae” din comuna clujeană Florești a primit un dar deosebit de prețios. Este vorba de mirul Sfântului Nicolae, adus din catedrala dedicată Sfântului Nicolae din Bari, Italia. Mirul Sfântului Nicolae, numit de teologii latini manna, este socotit drept consecința unui miracol. Concret, acest mir izvorăște din osemintele Sfântului Nicolae, care sunt păstrate în Catedrala italiană. În fiecare an, în data de 9 mai, atunci când comunitatea catolică din Bari serbează aducerea în oraș a moaștelor Sfântului Nicolae, mirul este șters de pe aceste moaște și pus într-o sticlă din cristal. Există relatări ale unor miracole care ar fi asociate cu acest mir. Este vorba, de exemplu, de vindecări inexplicabile din punct de vedere medical și care sunt atribuite mijlocirii Sfântului Nicolae pe lângă bunul Dumnezeu, după ce credincioșii care s-au rugat pentru vindecare au fost unși cu acest mir.
O sticluță cu acest mir a fost dăruită parohiei greco-catolice „Sfântul Nicolae” din Florești. Mirul Sfântului Nicolae a fost adus din Bari în România de o delegație a parohiei, condusă de administratorul parohiei, pr. Claudiu Tuțu, însoțit de vicarul parohial, pr. Florin Pop, și de reprezentanți ai laicilor din Florești. Acum, acest mir a fost așezat solemn într-o axioniță dedicată Sfântului Nicolae. Ceremonia a avut loc în cadrul Liturghiei care a fost oficiată de Vicarul general al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană SJ, împreună cu protopopul de Cluj II, pr. Călin Sechelea, cu cei doi preoți greco-catolici din parohia greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Florești, pr. Claudiu Tuțu și pr. Florin Pop, precum și de conducătorul Misiunii pentru Tineri „Lux Mundi”, pr. Marius Câmpean.
Tot cu acest prilej, moaște ale Fericitului Cardinal Iuliu Hossu au fost așezate într-o altă axioniță, dedicată ierarhului martir, cel care a vestit, la 1 Decembrie 1918, mulțimii adunate la Alba Iulia decizia unirii Transilvaniei cu Regatul României. Adresându-se comunității de credincioși din Florești, pr. Vasile Tofană, a remarcat, la predică, frumusețea bisericii din loc. Florești, dedicată Sfântului Nicolae. A meditat apoi Evanghelia duminicii, a vindecării femeii gârbove (Lc 13, 10-17). Pr. Tofană a remarcat credința și statornicia în rugăciune, a acestei femei, care, de 18 ani, „era forțată de infirmitatea ei să nu poată privi fețele cunoscute, să nu vadă păsările, să nu vadă chipurile celor cu care vorbea”. A atras atenția că, și în prezent, „adesea suntem asemenea acestei femei, gârboviți în durerea noastră interioară, încovoiați de tristețe, durere sau boală”. Dar, a continuat, tocmai în astfel de momente, „cred că trebuie să fim mai aproape de Isus, indiferent dacă îi vedem Fața sau nu. Important este să îi auzim vocea și vocea lui Isus o auzim de fiecare dată când intrăm în biserică, în rugăciune, și doar acolo vom fi vindecați de infirmitățile noastre spirituale, fizice”.
La finalul Liturghiei, mai multe credincioase din comunitatea greco-catolică din Florești au depus promisiunea de credință, în fața Bisericii și a președintei la nivel eparhial a Reuniunii Mariane, Monica Culea, și au fost primite ca membre ale Reuniunii Mariane. La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților, precum senatorul Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii și membru al comunității greco-catolice din Florești, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, membru marcant al comunității romano-catolice clujene, primarul Floreștiului, Bogdan-Nicolae Pivariu, consilierul județean Traian Abrudan, fostul președinte al Fondului Proprietății de Stat, Radu Sârbu, precum și reprezentanți ai universităților clujene și ai instituțiilor educaționale și de cultură din Florești.
Tuturor, în încheierea evenimentului sărbătoresc, pr. paroh Claudiu Tuțu le-a mulțumit pentru participare și pentru buna colaborare. A mulțumit, de asemenea, consiliului parohial al parohiei „Sf. Nicolae”, Florești, Sarei Fini și Cristinei Sentes, responsabile cu coordonarea corului în parohie, surorilor Congregației Maicii Domnului care ajută cu cateheza și membrilor Mișcării Focolare care organizează întâlniri lunare în parohie, în colaborare cu ASTRU. A mulțumit călduros și cantorilor, corurilor care au dat răspunsurile liturgice și au încântat cu colinzi, tuturor celor prezenți. I-a asigurat pe toți de colaborarea sa, de rugăciunea și deschiderea sa, cu urarea ca, și pe viitor, „să fim cu adevărat o familie care crește în diversitate și unitate”.