Pelerinaj la Sanctuarul marian de la Scăiuș

17.08.2022, Lugoj (Catholica) - Cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” la Sanctuarul eparhial „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuș s-a ținut tradiționalul pelerinaj de vară. La sosire, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, și Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie de către pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Tinerii au oferit buchete de flori celor doi Ierarhi.
Întregul program religios s-a desfășurat pe esplanada din fața bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică și a fost expusă afară pe platoul din fața bisericii, înaintea credincioșilor spre venerare. Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești. Alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian și Călin Ioan Bot, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Silviu Bindea, protopop de Orăștie, pr. Dorin Szilvester, paroh la Bărbăteni, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinț, pr Inocențiu Lung, paroh la Coștei, pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița și pr. Iulian Hașciar, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
În Cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a vorbit despre Maica Domnului în special despre mutarea ei cu sufletul și cu trupul la ceruri. „Pe Maria o cinstim pentru că este Mama lui Isus, Fiul lui Dumnezeu”, a spus PS Alexandru. „Maria este acea femeie din Nazaret, zămislită fără păcatul strămoșesc și apoi lipsită de orice păcat. A fost unica creatură muritoare asupra căreia satana nu a putut să își exercite întunecoasa-i stăpânire. Numai Maria a repurtat un triumf deplin asupra păcatului și a morții, de aceea la capătul vieții ei drept încoronare supremă a prerogativelor și a sfințeniei sale, ea a fost ferită de stricăciunea mormântului. A fost mutată cu sufletul și cu trupul glorificat în gloria Cerului unde strălucește Doamnă și Împărăteasă la dreapta Fiului Său.” Prin maternitatea ei, Maria s-a învrednicit să aibă cea mai intimă legătură cu divinitatea; o astfel de intimitate cu Dumnezeu n-a avut-o și nu o va putea avea nicio ființă umană, de aceea Dumnezeu a umplut-o de toată sfințenia posibilă.
Îngerul Gavriil când îi aduce buna vestire i se adresează prin cuvintele: „Bucură-te Marie cea plină de har, Domnul este cu Tine”, iar vara ei Elisabeta când Maria îi face vizită, exclamă: „Binecuvântată ești tu între toate femeile și binecuvântat este fructul pântecelui tău. De unde mie onoarea aceasta ca Mama Domnului să vină la mine?”, spune Elisabeta și o numește Mama Domnului. Iar Maria luminată de Spiritul Sfânt intonează acel imn de adorație și mulțumire către Dumnezeu zicând: „Magnificat anima mea Dominum – Mărește suflete al meu pe Domnul și s-a bucurat spiritul meu de Dumnezeu mântuitorul meu”. „Da, iubiți credincioși”, a continuat Preasfinția Sa, „lucruri mari i-a făcut cel Atotputernic și sfânt, Mariei. A făcut-o Maică a Sa. A făcut-o din servă, împărăteasă. Se cuvenea oare ca trupul acestei creaturi alese, acestui chivot, acestui potir aurit a lui Dumnezeu a Mariei, a mamei lui Dumnezeu – se cuvenea oare să rămână în mormânt până la Judecata din urmă? Nu, iubiți credincioși!”
„Maria este semn și adeverință că moartea nu este ultimul cuvânt al istoriei și a vieții noastre. Nu moartea e ultimul cuvânt ci viața, pentru că moartea este numai punctul de trecere. Maria ridicată la cer ne îndeamnă să privim și noi la cer. Și noi suntem chemați la slava cerească. Fără cinstirea Mariei, religia noastră așa cum vedem, ar fi incompletă”, a spus PS Alexandru care a încheiat cu câteva versuri din bine-cunoscuta poezie „Rugăciune” a lui Mihai Eminescu. Preasfinția Sa a mulțumit preoților și pelerinilor prezenți. A mulțumit gazdei, pr. Iulian Hasciar, și credincioșilor locali care au pregătit și de data aceasta cu multă dăruire buna desfășurare a pelerinajului.
Părintele paroh Iulian a mulțumit celor doi Episcopi pentru vizită. A mulțumit, corului, confraților preoți care au participat la eveniment, credincioșilor din parohie și pelerinilor veniți din: Valea Jiului (Bărbăteni), din jud. Hunedoara de la Orăștie, Reșița, Coștei, Balinț, Lugoj, Timișoara, etc. În ciuda caniculei, putem spune că a fost o participare numeroasă. După Sfânta Liturghie s-a rostit, în fața icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfințire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria și s-au cântat cântece mariane. Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioșilor și distribuirea anafurei. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)