PS Ioan în parohia Timișoara VI, cu hramul „Buna Vestire”

31.03.2022, Lugoj (Catholica) - În după-masa zilei de 25 martie 2022, Preasfinția Sa, Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Bunavestire” Timișoara VI, cu ocazia sărbătoririi hramului acestei parohii. Sfânta Liturghie a început la orele 18.00 și s-a celebrat în interiorul bisericii parohiale care se află în construcție. Alături de Preasfințitul Ioan au concelebrat: Părintele Ieromonah Atanasie, starețul Mănăstirii Preasfânta Treime din Giroc, pr. Ioan Chișărău, paroh la Timișoara III – Sf. Maria Regina Păcii, pr. Alin Taichiș, paroh la Izvin, pr. Daniel Sas, paroh la Timișoara V – Sf. Ap. Petru și Pavel, pr. Daniel Muntean, paroh la Timișoara II – Sf. Iosif, pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei și pr. Mihai Răzvan Oprișa, protopop de Timișoara și parohul locului.
Preasfințitul Ioan și-a început Cuvântul Său de învățătură, pornind de la întrebarea Sfântului Irineu de Lyon: „Cum va trece omul în Dumnezeu dacă Dumnezeu nu a trecut mai întâi în om?!” Preasfinția Sa a precizat că ceea ce constatăm a fi o separație de netrecut între noi și Dumnezeu, între lumea noastră și lumea Sa, a fost trecută dinspre Dumnezeu spre noi prin întruparea Cuvântului lui Dumnezeu la Buna Vestire. A spus, deopotrivă, că numai datorită acestei treceri a lui Dumnezeu din nevăzuta lume a spiritului în lumea materiei văzute, din eternitate în timp, devine posibilă trecerea omului în lumea lui Dumnezeu.
Preasfințitul Ioan a subliniat că este necesară compatibilizarea omului cu Dumnezeu pentru a ajunge și a se integra în lumea Sa. Și că aceasta are loc prin intermediul sfintelor taine, mai ales a împăcării – a iertării prin spovedanie și a cuminecării cu trupul și sângele Domnului. „În misiunea Bisericii există ceva specific și prioritar: să se ocupe de suflete și de pregătirea lor pentru viața veșnică. Biserica, rămâne mereu atentă la căile ce conduc spre aceasta, rămâne atentă al om, la toate nevoile sale, dar este chemată să nu-și uite specificul”, s spus Preasfințitul Ioan în încheierea cuvântului de învățătură.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, la ora 19.30, în comuniune cu Sfântul Părinte Papa Francisc și cu întreaga lume catolică, Preasfințitul Ioan a rostit Actul de consacrare a Bisericii și întregii omeniri, în mod deosebit a Rusiei și a Ucrainei la Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria, împreună cu preoții concelebranți și credincioșii care au participat la sărbătoarea hramului. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă. (ipod. Raimondo-Mario Rupp)