Papa Francisc rememorează vizita istorică în Irak după un an
02.03.2022, Vatican (Catholica) - În cadrul unei întâlniri cu liderii creștini irakieni, luni, la Vatican, Papa Francisc a amintit de călătoria sa istorică în Irak, efectuată în luna martie a anului trecut. Papa a spus că deplasarea sa în Irak, în perioada 5-8 martie 2021, a fost o „vizită de neuitat” și a subliniat importanța prezenței creștine în această țară din Orientul Mijlociu. „Doresc să spun cu dumneavoastră încă o dată că nu este posibil să ne imaginăm Irakul fără creștini. Această convingere se bazează nu doar pe un fundament religios, ci și pe dovezi sociale și culturale”, a declarat el pe 28 februarie.
Papa Francisc a devenit primul Pontif care a vizitat Irakul, dorind să încurajeze minoritatea creștină din această țară, aflată în dificultate, și pentru a promova fraternitatea interreligioasă. A călătorit aproape 1.500 de kilometri până în Irak, întâlnindu-se cu cel mai important cleric șiit din Irak, Marele Ayatollah Ali al-Sistani, și vorbind cu liderii politici și comunitățile creștine. A stat în capitala Bagdad și a vizitat, de asemenea, Câmpia Urului, locul de naștere al lui Avraam, precum și Najaf, Nassiriya, Erbil, Mosul și Bakhdida, cunoscută și sub numele de Qaraqosh.
La întâlnirea din 28 februarie, Papa Francisc i-a asigurat pe reprezentanții Bisericilor creștine din Irak că este în continuare aproape de ei și de poporul lor. „Dragi frați în Cristos, să știți că sunteți în inima mea și în rugăciunile atâtor oameni. Nu vă descurajați: în timp ce atât de mulți, la diferite niveluri, amenință pacea, noi nu ne întoarcem privirea de la Isus, Prințul Păcii, și nu obosim să invocăm Duhul Său, creatorul unității”, a spus el. Populația creștină din Irak, o țară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, este în continuă scădere de zeci de ani, de la aproximativ 1,4 milioane în 2003 la aproximativ 250.000 în prezent. Subliniind importanța prezenței creștinilor în Irak, Papa Francisc a spus că trebuie făcut totul pentru a se asigura că creștinii continuă să simtă că Irakul este casa lor, că sunt cetățeni cu drepturi depline și că au o contribuție de adus.
„Irakul fără creștini nu ar mai fi Irak, deoarece creștinii, împreună cu alți credincioși, contribuie puternic la identitatea specifică a țării: un loc în care coexistența, toleranța și acceptarea reciprocă au înflorit încă din primele secole; un loc care are vocația de a arăta, în Orientul Mijlociu și în lume, coexistența pașnică a diferențelor”, a spus el. Sfântul Părinte a adăugat: „voi, creștinii din Irak, care încă din vremurile apostolice ați trăit alături de alte religii, aveți, mai ales astăzi, o altă vocație indispensabilă: să vă angajați pentru ca religiile să fie în slujba fraternității”. „Știți bine că dialogul interreligios nu este o chestiune de simplă curtoazie”, a continuat el. „Nu, el merge dincolo de asta. Nu este o chestiune de negociere sau de diplomație. Nu, merge dincolo de aceasta. Este o cale a fraternității care duce la pace, o cale care este adesea dificilă, dar pe care, mai ales în aceste vremuri, Dumnezeu o cere și o binecuvântează. Este o cale care are nevoie de răbdare și de înțelegere. Dar ne face să creștem ca și creștini, pentru că necesită o inimă deschisă și un angajament de a fi, în mod concret, făcători de pace”, a mai spus el.