SRUC Oradea 2022: Biserica Greco-Catolică

27.01.2022, Oradea (Catholica) - Nouă culte și comunități creștine din orașul nostru, alături de cultele creștine din întreaga lume, s-au rugat în această perioadă, aducând mărturie societății din zilele noastre că au încredere în steaua Lui de la Răsărit, alegând să i se închine. Au fost alături în acest demers Biserica Romano-Catolică, Biserica Unitariană, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Betania, Biserica Penticostală Tabor, Biserica Ortodoxă, Comunitatea Evreilor Mesianici, Biserica Reformată și Biserica Greco-Catolică, care, în această ordine, au fost gazde primitoare.
Spre deosebire de varianta on-line de desfășurare a evenimentului de la începutul anului 2021, anul acesta atât reprezentanții cultelor și comunităților din Oradea, cât și credincioșii au fost dornici să realizeze din nou acea benefică comuniune de care au avut parte în atâtea ocazii precedente. Astfel, trei dintre cultele participante au fost reprezentate pe toată durata evenimentului, seară de seară, fără excepție, la cel mai înalt nivel, respectiv Biserica Greco-Catolică, Biserica Romano-Catolică și Comunitatea Evreilor Mesianici.
Luni seară, 24 ianuarie 2022, tocmai de Ziua Unirii, încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an a fost găzduită de Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, fiind pregătită și coordonată prin strădania Părintelui paroh Ovidiu Duma, care, de fiecare dată se implică cu mult suflet, pregătind cu atenție acest eveniment. Atmosfera de rugăciune a fost îmbogățită de Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic, condus de maestrul Radu Mureșan, cărora le mulțumim și pe această cale. „Este un moment în care, cu adevărat, putem să fim una… Biserica este – una sfântă – , iar dacă înțelegem perspectiva a ceea ce înseamnă: Căci am văzut steaua Lui la Răsărit și am venit să ne închinăm Lui, și, la fel: unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor, înțelegem și valoarea acestor întâlniri de rugăciune. Bunul Dumnezeu să ne ajute ca mereu să ne regăsim împreună, cât mai des!”, a spus Preasfințitul Virgil Bercea la deschiderea evenimentului.
Cuvântul de învățătură din biserica noastră a venit în acest an din partea Bisericii Romano-Catolice, Preasfințitul Laszlo Bocskei arătând noi perspective de a înțelege Rugăciunea Comună: „Spre acest scop se îndreaptă intențiile noastre de rugăciune în aceste seri: să îl preamărim pe Dumnezeu și să îl proclamăm în fața lumii întregi, ca lucrarea lui să se desăvârșească spre binele și mântuirea întregii lumi. Trebuie să îl căutăm mereu pe Domnul, pentru ca urmele Lui în această lume să nu fie călcate de egoismul și mândria, uneori fragilitate și neputința omului zilelor noastre. Astfel se poate manifesta unitatea spre care aspirăm: arătând lumii unde este Dumnezeu cu adevărat, arătând lumii că Dumnezeu este cu noi, arătând lumii că Dumnezeu este în noi!”
„Am fost întrebat despre rostul acestor rugăciuni: dacă au ele un rost, văzând că și astăzi ducem lipsă de solidarizare între creștini, și astăzi se fac diferențieri, și astăzi întâlnim unele manifestări supărătoare, și de multe ori nu ne putem dezlipi de prejudecăți nefondate. În răspunsul pe care l-am dat am remarcat pericolul unei astfel de mentalități, pe care uneori o traducem în cuvinte: nu are rost, căci oricum, noi nu putem face nimic! Concentrându-ne doar la lipsurile pe care le avem, devenim încet incompatibili cu ceea ce Dumnezeu ne oferă. Pur și simplu nu mai observăm apropierea lui și ratăm șansa vindecării, a ridicării și a apropierii. Unitatea este lucrarea lui Dumnezeu, noi suntem doar instrumente în mâna lui. Doar prăbușindu-ne de pe înălțimile închipuite ale egoului nostru, putem să ne ridicăm cu adevărat, putem fi un singur glas în mărturisirea lui Dumnezeu, cel iubitor de oameni.”
A fost amintit și proiectul Colectei Comune, aflat la cea de-a cincea ediție, care subliniază buna înțelegere și colaborare a cultelor din orașul nostru. În 2022 proiectul este gestionat de către Biserica Penticostală Tabor, pentru a ajuta cu o masă caldă oameni fără adăpost. Cei care doresc să revadă desfășurarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din Oradea din acest an, ori din anul trecut, au la îndemână o adresă on-line. (Laura Ologu, Biroul Pastoral al Eparhiei de Oradea)