Hirotonire de preoți în Eparhia de Oradea

23.11.2021, Oradea (Catholica) - În Duminica a XXVI-a după Rusalii, când Biserica a sărbătorit și Intrarea Maicii Domnului în Templu, parohia greco-catolică Sfânta Treime din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, s-a bucurat de hirotonirea întru preoție a doi dintre fiii ei spirituali. Prin punerea mâinilor Preasfințitului Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, diaconii Iulian-Antoniu Suciu și Adrian-Constantin Ardelean au primit harul Preoției. Alături de PS Virgil, la altar, au fost prezenți pr. Antoniu Chifor, Vicar eparhial cu preoții; pr. Gheorghe Țurcaș, Vicar foraneu al Silvaniei; pr. Nicolae Bodea, protopop de Șimleu și parohul comunității; pr. Florin Mărincean, viceparohul comunității; pr. Mircea Ardelean, paroh al comunității din Cehei, precum și alți preoți din Eparhia de Oradea și Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.
Răspunsurile din cadrul Liturghiei au fost date de Corul Bunavestire – Francisc Hubic și Schola Cantorum, corul Seminarului greco-catolic din Oradea, reunite sub bagheta maestrului Radu Mureșan. În cuvântul de învățătură, PS Virgil Bercea și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul comunității din Șimleu, unde cei doi candidați la preoție au crescut, au studiat și s-au format, iar astăzi primesc cel mai mare dar pe care îl poate oferi Dumnezeu, acela al Preoției. Făcând o paralelă cu Sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului, Preasfinția sa a continuat: „Sunt trei lucruri care o caracterizează pe Maica Domnului și care trebuie să rămână în sufletul și mintea noastră: darul, perseverența și bucuria. Părinții Fecioarei Maria primesc un dar din partea Domnului, pentru ca mai apoi Ioachim și Ana să îl restituie Domnului; la fel cum face fiecare părinte atunci când, prin Botez, restituie darul primit de la Dumnezeu. În viața ei, Maica Domnului a fost și este un dar constant pentru noi, pentru că ea ni-l aduce pe Domnul.”
„Apoi, Maica Domnului a avut o perseverență și o tenacitate extraordinară în întreaga ei viață: de la prezentarea în Templu, de la venirea îngerului, de la urmarea lui Cristos pe drumul crucii până la Înălțare și Coborârea Spiritului Sfânt. Al treilea lucru care o caracterizează pe Fecioara Maria este bucuria. Bucuria părinților când au primit-o, bucuria lui Simeon și a Anei când o primesc în Templu, bucuria Mariei când îngerul îi vestește Vestea cea Mare și, după aceea, bucuria care, deși trece printr-o tristețe foarte mare, reapare la Învierea lui Isus. Îi vedem pe acești doi tineri care acum pășesc pe un drum. Care trebuie să fie drumul lor? Drumul dăruirii, al perseverenței și al bucuriei. Ei astăzi primesc un dar care apoi, cu prima Liturghie pe care o vor celebra, devine dăruire pentru că îl coboară pe Cristos pe altar.”
„Preotul este luat din lume pentru a fi restituit lumii. Preotul – dar care se dăruiește și se oferă; care arde pe altarul lui Cristos și care ni-l aduce pe Cristos; preotul care ne sfințește; preotul care ne însoțește de la naștere până la mormânt; preotul care ne mângâie și care ne bucură. Aceasta este perseverența preotului; aceasta este rugăciunea preotului; aceasta este dăruirea lui. El este și va rămâne mereu un dar al Domnului pentru noi; el perseverează în rugăciune și se oferă nouă. Și toate acestea cu bucurie. Bucuria de a-l avea în suflet pe Domnul și a trăi această bucurie în fiecare zi. Bucuria prezenței vii a lui Cristos în sufletul lui, ca, mai apoi, să îl transmită celorlalți.” La sfârșitul liturghiei, cei doi nou-hirotoniți au oferit binecuvântarea lor Preasfințitului Virgil, preoților prezenți și întregului popor, mulțumind, totodată, tuturor celor care au contribuit la educația și formarea lor. Le dorim celor doi nou-hirotoniți mult har în slujirea care îi așteaptă, și cuvintele alese pentru acest eveniment să îi însoțească mereu în viața și slujirea lor.
Iulian Antoniu Suciu s-a născut la data de 22 aprilie 1993, în orașul Șimleul Silvaniei. În perioada 2012-2016 a început studiile în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică, specializarea Teologie Pastorală, din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Departamentul Oradea, făcând parte, totodată, din comunitatea Seminarului Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea. După finalizarea studiilor, la nivel licență, a fost admis la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, unde a urmat cursuri de licență în Teologie Biblică, pe care le-a finalizat în anul 2020. Este căsătorit din anul 2021 și, din același an, ocupă funcția de administrator al Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.
Adrian Constantin Ardelean s-a născut la data de 17 februarie 1982, în orașul Șimleul Silvaniei. În perioada 2000-2003 a urmat studii în Teologie Pastorală la Facultatea Greco-Catolică din Oradea, făcând parte din comunitatea Seminarului orădean. În anul 2003, a fost admis la studii în Statele Unite ale Americii, în urma unui program studențesc. S-a întors în România în anul 2008, când s-a înscris la Facultatea de Drept și Administrație Publică din București. Este căsătorit din anul 2013. În 2016, și-a reluat studiile la Facultatea de Teologie din Oradea. Din anul 2018, a început studiile în Teologie Biblică, la Cluj, făcând parte din comunitatea Seminarului ,,Ioan Evanghelistul” din Cluj Napoca. În anul 2020 și-a finalizat oficial studiile în teologie. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)