Sfințirea bisericii din Peleș

01.10.2021, Baia Mare (Catholica) - Vineri, 1 octombrie 2021, în sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”, a avut loc sfințirea bisericii greco-catolice cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Peleș, la finalul lucrărilor de renovare a acesteia, realizate prin implicarea părintelui paroh Pallai Bela-Romeo Janos. În altarul bisericii au fost așezate Sfintele Moaște ale Sfântului Ladislau.
Cuvântul de învățătură din cadrul celebrării a fost rostit de Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, Arhiepiscop și Mitropolit de Hajdúdorog, care a invitat credincioșii prezenți să fie deschiși și să colaboreze cu Spiritul Sfânt, care se revarsă asupra lor spre a crește sufletește: „Așa cum Biserica de 2000 de ani crește și ne reînnoiește în continuu, tot așa și persoana umană este invitată să crească înlăuntrul său. Această creștere ne dă putere și ne schimbă, iar altarul sfințit astăzi este punctul de unde să pornim de fiecare dată. La fel și icoana făcătoare de minuni prezentă în această biserică, icoană care a fost expusă la expoziția din cadrul Congresului Euharistic din acest an, cu rolul de a duce rugăciunile acestui sat în lume”, a spus ÎPS Fülöp.
Actuala biserică din Peleș s-a ridicat în anul 1821, piatra de temelie fiind pusă în 24 mai 1821 de protopopul Beöthy Demeter, împreună cu părintele Zsiga Basilius. Amplele lucrări de renovare s-au desfășurat între anii 2018-2021, sub coordonarea părintelui paroh Pallai Bela și au cuprins consolidarea pereților și bolților, a acoperișului, tencuitul și vopsitul pereților, înlocuirea ușilor și geamurilor, precum și a sistemului de instalații electrice și s-a montat un nou sistem de încălzire în pardoseală. Iconostasul bisericii a fost restaurat în anul 2019. Biserica găzduiește un tezaur inestimabil, o icoană din anul 1700 despre care mult timp nu s-a știut. În anul 2010, această icoană a Născătoarei de Dumnezeu, a fost restaurată de către Tamás Seres, la Institutul de Restaurare a Facultății de Artă din Budapesta. În anul 2021, icoana a participat la expoziția Bizantină din Budapesta, organizată în cadrul celui de al 52-lea Congres Euharistic.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să înălțăm acest sfânt lăcaș de închinare. Îl rugăm să reverse belșug de haruri peste toți cei care s-au ostenit, vii și adormiți în Domnul, la zidirea acestei biserici, precum și peste cei care au fost alături de noi cu gândul, cu rugăciunea și cu fapta, încurajându-ne și ajutându-ne să o finalizăm. Fie ca toți cei care vor intra în această sfântă biserică să își găsească liniștea sufletească și rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu cel întreit în Persoană, Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Amin”, citim pe hrisovul introdus în altarul bisericii, semnat de către Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, Arhiepiscop și Mitropolit de Hajdúdorog, pr. Pallai Béla Rómeó János, paroh de Peleș și pr. Cornel Șimon, protopop al Protopopiatului Ciscarpatin de Satu Mare. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)