Vizită pastorală a PS Alexandru în parohia Dumbrăvița

29.06.2021, Lugoj (Catholica) - În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), la 27 iunie 2021, Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia Dumbrăvița din Protopopiatul Timișoarei. Preasfinția Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj. Motivul principal al vizitei a fost sfințirea solemnă a noii biserici cu hramurile „Preasfânta Treime” și „Nașterea Maicii Domnului”. Ultima vizită pastorală în această parohie a avut loc la 22 iunie 2014, când s-a sfințit piatra de temelie a acestei biserici.
La sosire, Preasfințitul Alexandru a fost întâmpinat în fața noului lăcaș de cult cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie de către pr. dr. Remus Dobra, parohul locului, împreună cu un sobor de preoți din protopopiat. Un grup de copii i-au oferit Ierarhului buchete de flori. Ceremonia religioasă a început la ora 10:00 cu oficiul sfințirii apei, desfășurat în fața bisericii, după care a urmat procesiunea de binecuvântare a noului lăcaș de cult, prin ungerea zidurilor exterioare și interioare cu Sfântul și Marele Mir în formă de cruce, și prin stropire cu apă sfințită. De asemenea s-a sfințit și masa altarului, în care au fost așezate moaște ale Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români: Vasile Aftenie și Ioan Bălan.
Pr. Răzvan Oprișa a dat citire hrisovului în care se arată că în comuna Dumbrăvița nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii, în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, din cauza faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înființată la 25 ianuarie 2007, din inițiativa părintelui de pie memorie Nicolae Teodorescu, Vicar foraneu și protopop al Timișoarei. Primul paroh al acestei parohii este pr. dr. Remus Dobra, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 22 iunie 2014, în Duminica a II-a după Rusalii (Chemarea Apostolilor), de către Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Prima Sfântă Liturghie a fost celebrată la data de 8 iunie 2020, în Lunea Rusaliilor, de Sărbătoarea Preasfintei Treimi (hramul bisericii).
Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de PS Alexandru Mesian, avându-i alături pe: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Răzvan Oprișa, Vicar foraneu și protopop de Timișoara, pr. dr. Remus Dobra, paroh de Dumbrăvița; din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș: pr. prof. dr. Ioan Mitrofan și pr. Horea Bârsan. Din protopopiatul Timișoarei: pr. ieromonah Atanasie Muntoni, starețul mănăstirii „Preasfânta Treime” Giroc, pr. Ioan Dunca, paroh la Parța, pr. Valentin Danciu, paroh la Dragșina, pr. Vasile Dragoș și Vasile Borda, – din parohia Timișoara I, pr. Felician Kadar, paroh la Orțișoara, pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei, pr. Gheorghe Ardelean, paroh la Periam, pr. Mihai Pavel, paroh la Covaci, pr. Gabriel Sabău, paroh la Jebel, pr. Valentin Martin, parohia Timișoara II și Taichiș Alin, paroh la Izvin. De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat și preoți din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara: pr. Nikola Lauš, econom Diecezan, pr. prof. Zoltán-József Kocsik, director al Liceului Romano-Catolic „Gerhardinum” Timișoara, și pr. Lajos Máthé, paroh la Dumbrăvița.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii. A amintit că aici, la Dumbrăvița, a sfințit cea de-a 51-a biserică în cei 28 de ani ai Episcopatului Său. „În această zi de 27 iunie”, a spus Preasfinția Sa, „am comemorat și ziua de naștere pentru eternitate a Fericitului Episcop martir Ioan Suciu” (+1953, la închisoarea din Sighet). Preasfințitul Alexandru a amintit cu multă recunoștință de ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului de pie memorie, care a retrocedat toate bisericile și casele parohiale ce au aparținut, înainte de anul 1948, Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică – caz unic în România. În continuare, Preasfinția Sa a mulțumit părintelui paroh Remus și soției sale, comunității parohiale pentru contribuția de a avea un nou locaș de cult în localitatea Dumbrăvița. A mulțumit autorităților locale, primăriei Dumbrăvița, respectiv primăriei Giarmata pentru buna colaborare.
PS Alexandru a conferit Crucea Pectorală, pr. dr. Remus Dobra pentru activitatea pastorală desfășurată pe parcursul a aproape 17 ani de preoție, într-o perioadă foarte grea, de refacere a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și în mod deosebit pentru râvna depusă pentru construirea noii biserici parohiale greco-catolice cu hramul „Preasfânta Treime” din Dumbrăvița. Părintele dr. Remus Dobra este preot în Eparhia de Lugoj din 5 decembrie 2004. A absolvit în anul 2004 Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj din cadrul Universității Babeș-Bolyai, obținând licența în Teologie. În perioada 2006-2007 a urmat studii de master, iar în perioada 2008-2011 a urmat studiile de doctorat ale Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, obținând doctoratul în teologie. Este căsătorit din anul 2004. Prima parohie primită în misiunea preoțească a fost parohia Giarmata. Din 30 ianuarie 2007 a fost numit paroh și pentru parohia greco-catolică nou-înființată din Dumbrăvița.
La finalul ceremoniei, pr. paroh Remus a mulțumit tuturor pentru participare, ierarhului, clerului, oficialităților, precum și credincioșilor prezenți la acest deosebit eveniment, veniți din toate parohiile învecinate. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)