Sfințirea bisericii din Băița

10.08.2020, Oradea (Catholica) - Cu vrerea Tatălui, cu puterea Fiului și cu lucrarea Spiritului, Treimea ce de o ființă și nedespărțită, s-a sfințit în duminica a IX-a după Rusalii, biserica parohiei Băița din Protopopiatul Beiuș. Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a fost întâmpinat de către părintele paroh Ioan Marcel Rostaș, părintele Zima Zorel, protopopul Beiușului, alături de un sobor de preoți.
A urmat sfințirea Bisericii după lucrările din ultimii ani, hidroizolarea pereților pe interior, renovarea și placarea cu marmură a scărilor, schimbarea iconostasului, schimbarea parchetului, renovarea și placarea cu marmura a Sfintei Mese. De asemenea a fost dezvelită și o placă comemorativă dedicată Fericitului Valeriu Traian Frențiu, întemeietorul Bisericii realizată de către Ludovic Zoltan Pongracz. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în fața bisericii, în locul special amenajat, fiind luate toate măsurile de distanțare și protecție impuse de către autorități, răspunsurile fiind date de către corului Seminarului Teologic, condus de către maestrul Radu Mureșan.
Prezenți la sfințirea Bisericii au fost primarul orașului Nucet, Mircea Adrian Tuduce, alături de viceprimarul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișului, Bortoș Nicolae, președintele Asociației „Învățător Bortoș Coste Maria”. În semn de apreciere Preasfinția Sa Virgil a oferit crucea pectorală părintelui Ioan Marcel Rostaș, iar primarului și președintelui Asociației „Învățător Bortoș Coste Maria” medalia vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România. Bortoș Nicolae a oferit la rândul său Preasfinției Sale Virgil Bercea, lui Aurel Chiriac și părintelui Marcel Rostaș diploma de membru de onoare a Asociației. La final Ovidiu Lazăr, Paula Popa și Natalia Bendre au cântat cântece religioase.
Din partea istorică redactată de Traian Ostahie, reținem că parohia Băița apare menționată în șematisme pentru prima dată în anul 1831, ca filie a parohiei Beiuș. În această filie, în anul 1831, era o comunitate diversă din punct de vedere confesional: 295 romano-catolici, 8 greco-catolici, 725 ortodocși, 2 confesiunea augustiniană. Va rămâne filie a parohiei din Beiuș până în anul 1876 când apare ca parohie de sine stătătoare având în componența ei două filii: Criștior și Vașcău. Șematismul din anul 1934 îl menționează ca administrator parohial pe pr. Emilian Pașcadi. Începând cu anul 1930 în localitatea Băița este biserică de piatră, zidită și consacrată în 1930. Noua biserică păstrează hramul vechi – Nașterea Maicii Domnului. Activitatea pastorală era una destul de vie, în parohie existând două asociații: Reuniunea Mariană cu 75 de membrii și Reuniunea de cântări cu 30 de membrii. În anul 1948 preot în Băița este Pele Partenie și avea o comunitate de 342 de suflete. În momentul de tristă amintire a trecerii în ilegalitate a confesiunii greco-catolice, pr. Pele Partenie a demisionat din cler. După ce a demisionat din cler, a fost funcționar la minele din Băița. A frecventat biserica romano-catolică și a ținut legătura cu preoții romano-catolici. Soția lui a fost învățătoare. (după materialul semnat de Eugen Ivuț pentru EGCO.ro)