Papa Francisc: În familii să domnească iubirea, respectul și libertatea
15.05.2020, Vatican (Catholica) - La începutul Sfintei Liturghii de vineri, din săptămâna a 5-a a Paștelui, Papa Francisc s-a rugat pentru familii și, amintind că data de 15 mai marchează Ziua Internațională a Familiei, a spus: „Să ne rugăm pentru ca în familii să crească prezența Duhului Domnului, al spiritului iubirii, al respectului și al libertății”.
La predica de la celebrarea euharistică din capela Casei Santa Marta, din Vatican, Sfântul Părinte a comentat prima lectură din liturgia zilei, luată din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 15, versetele 22-31. Noii discipoli din Antiohia se bucură de primirea scrisorii, de încurajări și de clarificări. Epistola dusă lor de Paul și Barnaba – împreună cu Iuda și Sila – îi ajută să înțeleagă că nu sunt obligați la circumcizie, în conformitate cu Legea mozaică, după cum afirmau unii farisei deveniți creștini care au mers în Antiohia fără a fi trimiși de apostoli, prezbiteri și de întreaga comunitate.
În Biserica din primele timpuri, a explicat Pontiful, au existat momente de pace, momente de persecuție dar și momente de tulburări. Creștinii despre care relatează prima lectură din liturgia zilei proveneau din păgânism și erau fericiți să trăiască credința în Isus, însă erau contrariați de discursurile unor discipoli iudaizanți care le-au spus că, pentru a deveni creștini, trebuia să devină mai întâi evrei, susținând această teză cu argumente pastorale, teologice și morale. Erau rigizi. Isus îi certase deja pe acești învățători ai Legii. Erau persoane ideologice care au redus dogma la o ideologie, dorind o religie a prescripțiilor, negându-i Duhului Sfânt libertatea. Acești învățători ai Legii manipulau conștiințele credincioșilor, insuflându-le spiritul rigidității care nu este bun, deoarece pune sub semnul întrebării gratuitatea răscumpărării.
De-a lungul istoriei, această problemă s-a repetat în Biserică, a continuat Pontiful, atrăgând atenția asupra faptului că acolo unde există rigiditate nu există Duhul lui Dumnezeu, gratuitatea răscumpărării fiind un dar, neputând fi achiziționată. Aflând conținutul scrisorii adusă lor de Paul și Barnaba, împreună cu ceilalți mesageri, noii discipoli din Antiohia se bucură, pentru că Duhul lui Dumnezeu este aducător de bucurie, în vreme ce rigiditatea generează tristețe – a evidențiat Papa, insistând asupra libertății ce caracterizează relația cu Dumnezeu, ce este o relație liberă, o relație de prietenie. La finalul predicii, Sfântul Părinte ne-a îndemnat să îi cerem Domnului, în rugăciune, harul de a ști să deosebim roadele gratuității, date de Evanghelie, de roadele rigidității, care înlătură libertatea. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)