Corul Madrigal în Catedrala „Sfântul Nicolae”

13.10.2019, Oradea (Catholica) - Ediția a X-a a Festivalului Francisc Hubic a fost onorată, anul acesta, de prezența Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. Evenimentul a fost pregătit în contextul mai larg al anului beatificării Episcopilor martiri, dar și al centenarului orădean, data de 12 octombrie fiind, anul acesta, sărbătoarea împlinirii a 100 de ani de la integrarea orașului în structurile Statului Român.
Un public impresionant s-a bucurat de armonia vocilor Corului Madrigal, care a răspuns cu generozitate invitației Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, organizatoarea Festivalului. Au mai concertat în Catedrală și corurile de copii din programul Cantus Mundi, inițiativă apărută sub oblăduirea Madrigalului. Au cântat, astfel, Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: Nicoleta Țâmpu), Corul „Semplice” al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea (dirijor: Ioana Șandor), Corul Colegiului Național „Samuil Vulcan”, Beiuș (dirijor: Gabriela Vescan) și Corul Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre”, Oradea (dirijor: Kiss Tünde).
„Ne-ați cântat și ne-ați încântat. Ne-ați transmis caritatea și iubirea. Ați frizat perfecțiunea. Sunteți un reper de valoare pentru fiecare om din această țară”, a spus PS Virgil Bercea, adresându-se Corului Madrigal la finalul recitalului. „Am dorit ca, prin acest concert, să omagiem acești șapte Episcopi martiri români, morți în închisorile comuniste. Au fost mai mulți, cărora probabil nu le vom cunoaște niciodată numele. Ei, prin credința și tăria lor de a apăra adevărul dreptatea, rămân repere morale pentru fiecare dintre noi. Se regăsesc, în acești martiri, toți cei care au suferit în acea perioadă”, a mai spus Arhiereul.
„Alături de alte stiluri muzicale, cum ar fi renașterea muzicală, clasicismul românesc, modernismul românesc, această parte, care vizează credința în Dumnezeu și această stare de conectare cu divinitatea, este una importantă a repertoriului nostru. Marin Constantin, inițiatorul Madrigal, a fost un om credincios și a căutat mereu adevărul”, a spus Anna Ungureanu, dirijorul actual al Corului. Sincronizarea perfectă a ținut Madrigalul mereu în prima linie a elitelor, ceea ce a făcut să fie unul dintre cele mai longevive coruri. „Aș putea evoca aici o căutare a acelor sonorități care sunt sincere, argumentate și foarte adânc simțite de fiecare din artiștii noștri. Este foarte important ca ei să simtă, înainte să emită sunetul, și apoi să se acordeze cu cel de lângă el, astfel încât această comuniune în interpretarea muzicală să fie cel mai sincer”, a mai spus dirijorul.
Festivalul a încununat armonios și lucrările Simpozionului Internațional sub egida Școlii Ardelene, desfășurat în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic în perioada 10-12 octombrie.