IET #15: Să îl lăsăm pe Cristos să trăiască în viețile noastre!

09.10.2019, Cluj (Catholica) - Cea de-a XV-a ediție a Întâlnirii Eparhiale a Tineretului a adunat împreună participanți din 13 parohii și asociații, însumând 55 tineri sosiți la întâlnire, alături de preoți și însoțitori, primiți de alți 40 de voluntari. Voluntarii au pregătit spațiul desfășurării evenimentului și activitățile în care aveau să fie implicați deja de vineri după-masă. Pregătirea lor a început la biserica „Sf. Iosif” cu o rugăciune comună condusă de pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual ASTRU Cluj și gazda întâlnirii, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla. Au făcut apoi cunoștință și s-au familiarizat unii cu alții în timpul dedicat pregătirilor pe sectoare – logistica a pregătit spațiul, secretariatul și animatorii grupurilor de discuții au fost instruiți în legătură cu rolul și activitatea lor din a doua zi, urmând ca spre seară, împreună, să se familiarizeze cu sarcinile și traseul activității pregătite pentru după-masa zilei de sâmbătă.
Sâmbătă dimineața tinerii au început să sosească înainte de ora 9, fiind primiți de voluntari în ritm de dans și invitați în biserică pentru a se încălzi pe ei și a-și încălzi vocile înainte de Sf. Liturghie. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, alături pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Radu Tălpălariu, consilier eparhial pentru tineret, pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual ASTRU Cluj, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Florin Isac, ceremonier, și alți preoți prezenți la întâlnire, care au însoțit grupurile de tineri.
Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, în cuvântul de învățătură plecând de la evanghelia zilei, a pus accent pe modul în care apostolul Matei a ales să răspundă chemării lui Isus de a lăsa totul în urmă și a-l urma. Sfântul Matei îi invită pe toți acasă pentru a împărtăși bucuria care o simte în sufletul său și deschide nu doar porțile casei, dar și a sufletului său – împărtășește bucuria cu cei din casa sa, creând comuniune. Comuniunea este cea care zidește Biserica. În evanghelie vedem că fariseii considerau Biserica drept societatea celor perfecți. Dar este de fapt societatea în care Isus îi poate duce pe bolnavi, pe cei imperfecți pe calea perfecțiunii.
Preasfințitul a invitat apoi tinerii să găsească pe Google tabloul lui Caravaggio intitulat „Chemarea Sfântului Matei”, explicând ce se vede în imagine – lumina harului care pătrunde în inima lui Matei. A subliniat apoi faptul că tinerii sunt responsabili de cum folosesc telefonul, care azi e instrumentul important la care apelăm pentru aproape orice (orientare, cumpărături, mesaje, rezervări). Telefonul care ar trebui să fie culmea comunicării ajunge să fie culmea singurătății, a izolării, a dependenței, a pierderii contactului cu realitatea concretă.
A invitat tinerii să caute să îi întâlnească personal, să vadă chipul prietenilor cărora de obicei le trimit doar mesaje în ore. Tot la fel jocurile violente, cu soldați, arme, în care îi omorâm pe toți, ca să fim cei mai buni, îndeamnă la acțiuni contrare a ceea ce am face în lumea concretă. Un alt îndemn dat tinerilor a fost de a se învăța să gândească frumos, ca să trăiască din plin, frumos, să se alimenteze cu gânduri frumoase și să nu fie mai curioși decât este necesar, pentru că „dacă nu trăiești precum gândești, vei ajunge să gândești precum trăiești”.
În continuare, Ierarhul a vorbit despre faptul că noi, oamenii, suntem dotați cu discernământ, putem alege cum folosim telefonul sau alte obiecte – să ne înfrumusețăm sufletul cu acest aparat, sau nu. În spatele telefoanelor sunt rețele care pregătesc ce să vedem. Noi trebuie să alegem: aceasta nu mă interesează, nu mă ajută să cresc. Atenție la rețelele care facilitează transmisia de informații care manipulează, furnizează știri false, atenție la rețelele care alimentează ura și prejudecata. Atenție la relațiile construite virtual, inumane, pe care le idealizăm, si față de care nu avem obligații. La finalul predicii, a invitat tinerii să privească frumusețea templului Spiritului Sfânt, a creației lui Dumnezeu, privind la ei înșiși și la cei de lângă ei – chipul, ochii, mâinile.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul tinerilor din Sângeorz-Băi, dirijați de sr. Dominica CMD. La finalul celebrării liturgice, pr. Radu Tălpălariu l-a invitat pe pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului și asistent spiritual al Acțiunii Catolice în România pentru momentul de cateheză, construit pe marginea lucrării sinodului episcopilor din luna octombrie 2018 – Tinerii, credința și discernământul vocațional, rezumată în exortația apostolică a papei Francisc „Christus Vivit”. Pr. Felix în introducere a început prin citarea unei secvențe dintr-un episod cu celebrul Don Camillo – „În lumea aceasta prea multe nu funcționează bine. Nu lucrurile, ci oamenii nu funcționează bine.” Părintele a lansat o provocare spunând că tinerii au responsabilitatea de a face lucrurile să funcționeze. Nitsche, după cum bine știm a ajuns la concluzia că Dumnezeu a murit. Și dacă oamenii nu funcționează, aceasta se întâmplă fiindcă l-am ucis pe Dumnezeu.
Părintele a folosit apoi un alt exemplu: când sunt martor la ceva rău și nu reacționez, spun că nu am curajul să fiu de partea binelui, și atunci îl ucidem pe Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ar fi viu în noi, am lua atitudine. Sfântul Părinte Papa Francisc vrea să spună lumii, și mai ales tinerilor: Christus Vivit! Ideea de carte a venit la Sinodul tinerilor, în octombrie 2018, având două obiective: 1. Cum să îi ajutăm pe tineri să îl întâlnească și să îl vestească pe Cristos. 2 Cum să valorizăm experiența tinerilor în a-l vesti pe Cristos astfel încât să ajute întregii Biserici?
În cateheza sa adresată tinerilor, părintele s-a oprit asupra a trei puncte: 1. Tu ești acum-ul lui Dumnezeu (CV 67, CV 143); 2. Tinerețea nu este motiv de laudă, este un dar. Totul vine de la Dumnezeu – primesc ca eu să dau mai departe, să-l multiplic generos (CV 108), fiind invitați să ducem lumină în jurul nostru, celorlalți (CV 33). 3. Maica Tereza vorbea de 5 realități: rodul tăcerii este rugăciunea, rodul rugăciunii este credința, rodul credinței este iubirea, rodul iubirii este slujirea, rodul slujirii este pacea. Mai era cineva care spunea: Doamne, când simt că nimeni nu mă iubește, trimite-mi pe cineva pe care să iubesc. Dumnezeu investește în tine! Dacă existați, Dumnezeu v-a dorit și are un plan cu voi. Dumnezeu când iubește cheamă, cheamă la viață și încredințează o misiune (vocația). Omul când se lasă iubit răspunde la chemarea lui Dumnezeu – Da, Doamne (CV 250, CV 253). Ce trebuie să caut este sfințenia (1 Pt 1, 14; CV107). Ideea centrală la final a fost că Dumnezeu vrea de la noi să fim fericiți, și suntem fericiți în măsura în care îl lăsăm pe Cristos să fie viu în viața noastră.
În încheiere a adresat două întrebări la care tinerii să reflecteze la nivel individual 1. Simți cu adevărat iubirea lui Dumnezeu în viața ta (CV 115)? 2. Cât de valoros te consideri? (CV 163) și alte trei pe care să le discute la nivel de grup mai târziu în timpul zilei: 1. Cum răspundem la încrederea pe care Papa Francisc o are? 2. Cum putem fi în mod concret misionari în parohiile noastre? 3. Ce ar trebui făcut în Eparhie ca vocea tinerilor să fie și mai mult ascultată? După cateheză, participanții au servit prânzul în grupurile formate pentru discuții, pe vârste, bucurându-se între timp de un moment artistic susținut de Fanfara Municipiului Gherla. Participanții au avut ocazia de a discuta și a reflecta asupra întrebărilor adresate de părintele Felix, iar mai apoi au pornit în mult așteptatul treasure hunt.
Voluntarii de la checkpoint-uri i-au întâmpinat pe participanți cu diverse probe practice și ghicitori la care, după rezolvare, au primit anumite punctaje în funcție de cum s-au descurcat. Probele au presupus folosirea abilităților practice, cunoștințe istorice legate de viața Bisericii Greco-Catolice, a țării noastre și a orașului gazdă, împărtășirea intențiilor personale de rugăciune, comunicare și mult lucru în echipă. La sosire, au fost premiate echipele, clasamentul fiind făcut după punctajele primite. Membrii echipei de pe locul trei au primit câte o broșură cu biografia Fericitului Iuliu Hossu, membri echipei clasate pe locul doi au primit câte un YouCat, iar cei de pe locul I s-au bucurat de câte un exemplar al Tweeting cu Dumnezeu alături de ceva dulce pentru toți.
A fost recunoscută apoi participarea parohiilor prezente prin înmânarea diplomelor de participare și implicarea voluntarilor în tot ce a presupus organizarea acestei ediții a întâlnirii tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Preasfințitul Florentin a mulțumit tinerilor pentru implicare invitându-i să nu-și piardă elanul, entuziasmul și energia dovedite în aceste zile. Pe măsură ce au primit diplomele, voluntarii au exprimat câte un gând personal pentru tineri astăzi. Doamna preoteasă, Ștefana Hruban, a adresat și ea la finalul zilei un cuvânt de încurajare tinerilor voluntari. Ediția următoare va fi găzduită de protopopiatul Dej, Crucea Tineretului fiind predată de tinerii din Gherla către cei din Dej. Mulțumim tuturor care au făcut acest eveniment posibil și care au contribuit într-un fel sau altul la buna sa desfășurare. Să ne ajute Domnul să purtăm roadele acestei întâlniri în familiile și cercurile în care ne trăim viața de zi cu zi.