Ziua Localității Vintere: sfințirea stejarului și a Căii Crucii

16.08.2019, Oradea (Catholica) - Pe 15 august a.c., au avut loc la Vintere mai multe manifestări spiritual-culturale organizate de parohia greco-catolică „Sf. Nicolae” de aici, prilejuite de prima ediție a Sărbătorii Localității Vintere. Evenimentul – organizat de parohia greco-catolică Vintere, Consiliul Județean Bihor, Comuna Holod, Asociația „Episcop Vasile Aftenie”, precum și Asociația pentru Dezvoltarea Localităților Vintere și Brătești – a avut loc la împlinirea a 670 de ani de la atestarea documentară a localității Vintere și a cuprins sfințirea de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, împreună cu 14 preoți, a stejarului vechi de 450 de ani din fața bisericii greco-catolice, unul dintre cei mai valoroși arbori din județ, și a celor 14 stațiuni ale Căii Crucii, recent construită pe dealul din Vintere.
La final, întreaga comunitate locală s-a bucurat împreună de un concert folcloric susținut de nume importante ale muzicii populare românești și de o agapă frățească. La inițiativă au luat parte numeroase personalități ale județului. Printre acestea, Răzvan Puia, director în Cancelaria Prefecturii Bihor, care a transmis un cuvânt din partea prefectului Ioan Mihaiu, prof. prof. univ. dr. Mihai Drecin din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale și Științele Comunicării ale Universității Oradea, care a ținut un scurt istoric al localității Vintere, reprezentanți ai societății civile, foarte mulți preoți din Eparhia de Oradea, invitați și credincioși ai locului.
„În numele PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, vă mulțumesc pentru implicare și pentru ceea ce ați realizat în comunitate”, a transmis pr. vicar Mihai Vătămănelu. La rândul său, Răzvan Puia, în numele prefectului Bihor, a mărturisit bucuria de a întâlni în localitatea Vintere „un efort comun de dezvoltare, care demonstrează o armonizare a direcției pe care Biserica locală, Primăria și alte entități cu voce în comunitate urmăresc să o dea acestei localități. Vă îndemn ca nu doar astăzi, în ceas de sărbătoare, să fiți uniți, ci în fiecare zi din an să lucrați împreună pentru comunitate, ducând mai departe, din generație în generație, tradițiile și dragostea de loc și țară.” Întreg proiectul este dovada vie a faptului că Dumnezeu răspunde întotdeauna dorinței unei comunități implicate aflată în rugăciune, cu o puternică devoțiune față de Sfânta Fecioară Maria și Sfânta Rita de Cascia, supranumită „sfânta cazurilor imposibile”, spune pr. dr. Jula Florin, paroh al parohiei greco-catolice din Vintere, într-un interviu pentru biroul de presă al Eparhiei de Oradea.
„Anul trecut, pe 17 septembrie 2018, când am sfințit monumentul dedicat eroilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, am gândit și am expus această idee a construirii unei Căi a Crucii, din dorința ca acest deal să devină un loc al reculegerii, liniștii și rugăciunii. Am demarat proiectul în urmă cu câteva luni, dar înainte de toate, l-am rugat pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în realizarea lui, căci la acea vreme nu aveam resursele necesare. Am început și o novenă la Sfânta Rita, cu intenția de a cere ajutor pentru finalizarea lucrării și, într-adevăr, am primit ajutorul cerut. Fără să avem niciun ban, am primit sprijin de la binefăcători. Construcția a început în prima zi de joi a novenei și iată că astăzi [15 august 2019], este ultima zi de joi a devoțiunii. În acest interval de timp, Dumnezeu a lucrat, Sf. Rita și Preacurata Fecioară Maria au mijlocit și ne-au ajutat necontenit. De fiecare dată când exista pericolul opririi lucrărilor, din cauza lipsei de resurse financiare, a apărut câte un binefăcător care ne-a susținut să continuăm.”
„Această Cale a Crucii a fost construită cu ajutorul unor oameni de bunăvoință, printre care doi foști miniștri, parlamentari, senatori, avocați, judecători, întreprinzători. Fiecare dintre ei și-a pus câte o speranță în edificarea acestui proiect. Din această experiență, a construirii Căii Crucii, am înțeles că atunci când Dumnezeu lucrează în sufletul nostru și al celor din jurul nostru, nimic nu este imposibil. Această Cale a Crucii este un loc, un spațiu binecuvântat, unde fiecare dintre noi are posibilitatea să vină pentru a se ruga și a se apropia de Dumnezeu. Încet, dar sigur, localitatea Vintere, cu trecutul său multisecular redevine astfel un spațiu binecuvântat de Dumnezeu, în care oamenii să trăiască armonios, în spiritul creștin. Vintere merită să aibă o zi a localității, o zi de sărbătoare, o zi a veseliei, o zi în care oamenii să discute unii cu alții și să uite de grijile cotidiene. Aceasta este prima ediție a Zilei Localității Vintere, dar dorim să o permanentizăm, să o organizăm în fiecare an. Organizarea de anul acesta a adus nume de prestigiu, două cântărețe deosebite – Veta Biriș și Anca Banda – cărora le mulțumim pentru prezența la acest eveniment. Încă o dată mulțumim tuturor celor implicați, tuturor binefăcători, tuturor oficialităților și tuturor celor care și-au dat osteneala la buna-desfășurare a evenimentului.” (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)