Tabără internațională la Nucet-Băița organizată de Episcopia de Oradea

05.08.2019, Oradea (Catholica) - „Vacanța mea, aventură și cunoaștere” este tema taberei internaționale care se desfășoară de la 3 la 9 august a.c., la Nucet, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu binecuvântarea PSS Virgil Bercea, prin Biroul Pastoral EGCO, în colaborare cu asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” din Băița și localitatea Berbenno di Valtellina, din provincia italiană Sondrio, regiunea Lombardia, având ca parteneri: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria orașului Nucet, Protopopiatul de Beiuș, parohia greco-catolică Băița, parohia catolică Băița, Școala Gimnazială nr. 1 Nucet, Asociația Ave Miriam și Asociația Ziléos.
Zilnic, de la ora 08.00 la 16.00, peste 60 de copii și tineri îndrumați de 29 de voluntari animatori – 18 italieni și 11 români – împreună cu coordonatorii inițiativei, petrec împreună în tabăra de la Nucet o aventură de neuitat, care cuprinde: jocuri educative, vizite culturale, întâlniri cu diferite personalități și momente spirituale lăcașurile de cult de diferite confesiuni din Băița. Inițiativa, care a luat naștere la începutul acestui an din prietenia dintre pr. Paul Popa – responsabil al Biroului Pastoral EGCO, cu don Feliciano Rizelli – de la Oratoriul „Ioan Bosco” al parohiei Berbenno-Valtellina din Italia, și întâlnirea acestora cu colonelul în rezervă Nicolae Bortoș din Băița, dorește să îi determine pe tinerii din zona Băița-Nucet să aibă inițiativă, să își dezvolte spiritul de echipă, calitățile de leadership, să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să îl cunoască pe Dumnezeu mai bine, simțindu-l aproape zi de zi. Prin programul propus organizatorii doresc să le ofere tinerilor o alternativă la ceea ce le oferă astăzi societatea, ca să descopere că pot să petreacă timpul frumos, să fie „o aventură”!
„Ne-am gândit să facem împreună o tabără de vară pentru copiii din Protopopiatul de Beiuș (coordonat de pr. protopop Zima Zorel), mai exact parohia Băița (paroh pr. Marcel Ioan Rostaș)”, spune pr. Paul Popa într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, „pentru a veni în sprijinul tinerilor din zona rurală și a formării lor, cu dorința de a crea totodată legături între diferite culturi: italiană și română. Dorința este de a crește nivelul de cultură a zonei și al acestei vechi tabere din Nucet, de a veni în sprijinul societății, pentru că totul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Nucet, parohiile locale – greco-catolică, romano-catolică din Băița – și bineînțeles cu Protopopiatul de Beiuș.” Programul este unul inedit, fiind structurat pe zile tematice. Diferiți invitați le vorbesc participanților în fiecare zi despre un argument anume, precum: sportul, astrologia, fotografia și bineînțeles, spiritualitatea. Spre exemplu, există o zi în care don Feliciano le va vorbi tinerilor din experiența lui despre „Cine este Dumnezeu” și va oferi o mărturie personală în acest sens.
Pe lângă aceasta, organizatorii doresc să le ofere tinerilor o excursie, de o zi, la Oradea, un oraș tot mai vizitat de turiștii veniți din străinătate în țara noastră, pentru a descoperi obiectivele principale ale locului, printre care Cetatea Oradiei și bisericile de diferite confesiuni. Pr. Paul Popa, mărturisește totodată dorința de a reda viață prin această inițiativă unui loc extrem de căutat în vacanțele de vară de tinerii de acum câteva decenii: „Îmi amintesc că eu, când eram copil, spre exemplu, era o tabără faimoasă în județ – tabăra de la Nucet – care era plină de tineri, vară de vara. Era frumos cum elevii aflați în tabără puteau să interacționeze cu localnicii (…) iar acum, după 30 de ani, revenim în zona respectivă, aducând puțin nostalgia taberei de atunci și în același timp venind cu o tabără internațională.”
Pe lângă pregătirea în detaliu a organizatorilor – cu tricouri, diplome, invitați extraordinari – ceea ce i-a atras cel mai mult pe tinerii de astăzi să participe este faptul că este o tabără internațională, iar temele sunt alese în mod special pentru a fi de interes tinerelor generații contemporane. Totodată tabăra este gratuită, prin implicarea tuturor partenerilor menționați mai sus. Astfel, în fiecare zi de la ora 8.00 participanții încep „Vacanță, o aventură și cunoaștere” cu rugăciunea de dimineață, desfășurată în una dintre bisericile din Băița – într-o zi în cea romano-catolică, apoi în cea greco-catolică și în altă zi în biserica ortodoxă, apoi participă la programul taberei internaționale, desfășurat zilnic până la ora 16.00. (biroul de presă al Eparhiei de Oradea)