Papa Francisc: Moștenirea Episcopilor martiri – libertate și milostivire

02.06.2019, Vatican (Catholica) - „În fața persecuției neîndurătoare din partea regimului”, a spus Papa Francisc astăzi, 2 iunie, Episcopii greco-catolici martiri „au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și cu tărie interioară, au preferat să sufere o dură detenție și orice fel de tortură, decât să-și renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire.”
Aceste cuvinte au fost rostite de Sfântul Părinte pe Câmpia Libertății din Blaj, unde a venit în ultima zi a călătoriei sale în România pentru un eveniment mult așteptat de greco-catolici: beatificarea celor 7 Episcopi martiri – Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu. „Noii fericiți au suferit și și-au jertfit viețile opunându-se unui sistem ideologic tiran și coercitiv în privința drepturilor fundamentale ale persoanei umane”, a spus Pontiful. „În acea perioadă de tristă amintire, viața comunității catolice era pusă la grea încercare de regimul dictatorial și ateu: toți Episcopii, și mulți credincioși, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice de rit latin au fost prigoniți și condamnați la închisoare.”
Pentru a ilustra milostivirea ca moștenire, Pontiful l-a evocat pe Cardinalul Hossu. „Tenacitatea în a mărturisi credința în Cristos se îmbina în ființa lor cu o acceptare a martiriului fără cuvinte de ură la adresa prigonitorilor, față de care au demonstrat o blândețe extraordinară. Este grăitor ceea ce a declarat în timpul detenției Episcopul Iuliu Hossu: ‘Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței pentru a dărui iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor’. Aceste cuvinte sunt simbolul și sinteza atitudinii cu care, în timpul grelelor lor încercări, acești fericiți și-au sprijinit poporul în continuarea mărturisirii credinței, fără să cedeze și fără să se răzbune. Această atitudine de milostivire față de torționari este un mesaj profetic, fiindcă ne apare astăzi ca o invitație adresată nouă, tuturor, de a învinge ranchiuna prin caritate și iertare, trăind în mod concret și curajos credința creștină.”
În ultima parte Pontiful a vorbit despre ideologii, îndemnându-i pe cei prezenți să lupte împotriva lor asemenea Episcopilor martiri. Aceste ideologii, a spus el, „încearcă în mod subtil să se impună și să îi dezrădăcineze pe oameni din tradițiile lor culturale și religioase deosebit de bogate. Colonizări ideologice care disprețuiesc valoarea persoanei, a vieții, a căsătoriei și a familiei și dăunează, prin idei distrugătoare, la fel de atee ca odinioară, îndeosebi tinerilor și copiilor noștri, lăsându-i fără rădăcini din care să poată crește; și atunci totul devine irelevant dacă nu slujește intereselor proprii imediate și determină persoanele să profite de altele și să le trateze ca pe simple obiecte. […] Aș dori să vă încurajez să duceți lumina Evangheliei contemporanilor noștri și să continuați să luptați, asemenea acestor fericiți, împotriva noilor ideologii amintite.”
„Acum este rândul nostru să luptăm”, a încheiat el, „așa cum a fost rândul lor în acele timpuri. Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să aibă întâietate fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, punând accent pe fraternitatea de sânge care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați de-a lungul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari. Frați și surori preaiubiți, să vă însoțească pe drumul vostru ocrotirea maternă a Fecioarei Maria, Sfânta Născătoare de Dumnezeu, și mijlocirea noilor fericiți.”