Hram și hirotesiri în parohia Chinteni – Protopopiatul Cluj I

18.12.2018, Cluj (Catholica) - O frumoasă zi de sărbătoare împodobită de albul primei zăpezi a acestei ierni a fost duminică, 16 decembrie 2018, pentru credincioșii parohiei „Sf. Nicolae” din Chinteni. În această parohie din Protopopiatul Cluj I, păstorită de pr. Traian Cîmpean, s-au îmbinat în mod fericit două motive ale bucuriei – sărbătoarea hramului și apropiata sosire a Crăciunului.
Invitat special al acestei zile în biserica parohială a fost PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, vizită care a prilejuit organizarea încă a unui eveniment memorabil: doi studenți ai anului III ai Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, Stanciu Andrei și Vranău Andrei au fost hirotesiți lectori iar un alt student, Teglaș Darius Radu, a fost ridicat la treapta subdiaconatului. În jurul celor trei tineri care au răspuns chemării lui Isus, s-au aflat pr. Marius Furtună, rector al Seminarului eparhial și colegii lor, studenții teologi care au dat răspunsurile la Sf. Liturghie și au adus lumina Crăciunului prin frumoase colinzi.
Între preoții participanți au fost: pr. Coste-Deak Traian Radu, vicar judecătoresc, pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas-Cluj (ctitor al bisericii parohiale, care a păstorit vreme de 13 ani parohia Chinteni), pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, pr. Dan-Bogdan Teglaș (de la parohia Cluj-Mănăștur II, Cluj-Napoca), pr. Grigore-Ioan Cîmpean (care are în grijă parohiile Dolheni, Vima Mare, Vima Mică), pr. ceremonier Florin Isac (de la parohia Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca).
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a meditat asupra citatului evanghelic al zilei, Lc (14, 16-24), „a celor poftiți la cină”, observând faptul că „niciunul dintre cei invitați nu are o scuză pertinentă pentru refuzul său”. „Problema însă este că ei sunt robii averii, puterii, plăcerii și aceasta îi împiedică să răspundă invitației”. Stăpânul îi cheamă atunci pe cei de pe drumuri și se vede cum, paradoxal, „pe măsură ce este refuzat, parcă iubirea sa crește. El dorește ca acel loc al casei sale să fie plin. Nu poate fi bucuria deplină până când nu este casa plină”. În concluzie, Ierarhul a spus că „acest fragment evanghelic ne vorbește despre fidelitate. Unii dintre Sfinții Părinți consideră că fidelitatea este baza tuturor virtuților. Etimologic, cuvântul fidelitate vine de la fidei, care înseamnă credință și fidelitatea este acea perseverență sau loialitate față de angajamentele asumate. Fidelitatea rămâne un fundament al virtuților”.
Model de fidelitate a fost dat cel al Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu, despre care „Sfântul Papă Paul al VI-lea, cel care îl ridicase la treapta de Cardinal, în Consistoriul din 1973, spunea: «a fost un far luminos al fidelității în credință, un model de viață pentru Episcopi, preoți, călugări și călugărițe». Fidelitatea în credință i-a dobândit acest mare titlu de Cardinal al Bisericii”. Predica s-a încheiat cu o chemare la fidelitate, „la a trăi în așa fel viața de aici, încât fiecare să își poată dobândi acel loc care i-a fost rezervat din veșnicie în Sala mare a Ospățului etern, la masa Mielului. Datoria noastră constă în a ajunge să ne ocupăm acel loc prin fidelitatea în credință.”
Sărbătoarea s-a bucurat de prezența a două grupuri de colindători, cel al studenților teologi ai Seminarului eparhial, dar și cel format dintr-un grup de copii în strai popular care au interpretat cu mult talent colinde tradiționale, fiind pregătiți de prof. Șerban Băcilă și de Moga Mihaela. Despre acești copii din Chinteni, profesorul lor Șerban Băcilă a mărturisit: „m-am bucurat să îi cunosc, pentru că folclorul se află în sufletele lor” și copii au dovedit-o cu prisosință.
După celebrarea liturgică, pr. Traian Cîmpean a rostit cuvântul său de mulțumire adresat invitaților la sărbătoarea parohiei și tuturor credincioșilor, care, „la prima strigare au umplut casa lui Dumnezeu și aceasta mă bucură pentru că este cel mai important și cel mai minunat lucru, să sărbătorim ziua parohiei noastre în casa lui Dumnezeu, în casa Împăratului, să stăm la masă cu Împăratul care a coborât pe Altar pentru noi”. Din partea enoriașilor, pr. paroh a oferit Preasfinției Sale o icoană cu Sfânta Familie, „pentru că, împreună, cu toții, facem parte din marea familie a lui Dumnezeu” și a invitat toți participanții la „partea a doua a ospățului”, pentru că, dacă în biserică au fost cele spirituale, a urmat momentul de comuniune al agapei fraterne pregătită cu generozitate de gazdele evenimentului.
PS Florentin a continuat, spunând că „într-adevăr, Sărbătoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare prin excelență a familiei, o sărbătoare la care familiile trebuie să fie împreună, familia la toate nivelurile ei, familia trupească, familia Bisericii și familia socială. Să nu uităm că, în această lume în care trăim, trebuie să formăm o mare familie iar cel mai mare dar pe care îl putem cere lui Dumnezeu este darul unității între noi, între toți românii în acest an centenar, dar și între cei care sunt în aceeași casă, în aceeași Biserică și, mai mult, îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască harul unității adevărate în credință.”
Reamintind că suntem și în anul dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa a dorit să ofere câteva diplome și medalii omagiale „Iuliu Hossu”, consiliului parohial al parohiei Chinteni, unor credincioși cu merite deosebite și unor colaboratori apropiați care și-au oferit ajutorul în această parohie. De asemenea a decernat pr. paroh Traian Cîmpean diploma și medalia „Sf. Iosif”, „pentru colaborarea rodnică și modelul autentic de trăire a credinței creștine ca învățător al Cuvântului divin, administrator al Sfintelor Taine și conducător al turmei încredințate în păstorire”. În încheiere, Preasfinția Sa a oferit tuturor celor prezenți iconițe cu Nașterea Domnului și, fiecăruia în parte, un cuvânt, o urare și o binecuvântare.