Papa Francisc: Pentru cei persecutați, există speranță în grija Mariei
26.09.2018, Vatican (Catholica) - În ciuda durerilor și a suferințelor pe care le-au experimentat, catolicii din statele baltice pot spera în grija constantă a Fecioarei Maria, așa cum este reprezentată pe Poarta Aurorei din Lituania, a spus Papa Francisc în cadrul audienței sale de miercuri, 26 septembrie 2018. „Trec anii, trec regimurile, dar asupra Porții Aurorei din Vilnius, Maria, Mama Milostivirii, continuă să vegheze asupra poporului său, ca semn de speranță sigură și de mângâiere”.
Audiența generală a Pontifului a fost dedicată unei reflecții asupra vizitei sale din 22-25 septembrie în trei țări baltice: Lituania, Letonia și Estonia. El a vorbit despre numeroșii ani de persecuție prin care au trecut popoarele celor trei țări în ultimul secole, în special în timpul ocupațiilor naziste și sovietice, când preoții erau închiși și deportați, iar evreii masacrați. Vizitând diferite locuri în care au avut loc aceste nedreptăți, Pontiful a declarat că „este impresionant a vedea până la ce punct poate ajunge cruzimea umană”. Papa Francisc a făcut un rezumat al diferitelor aspecte ale călătoriei sale, care a inclus diferite întâlniri cu autoritățile, tinerii, bătrânii, preoții, seminariștii și persoanele consacrate.
Pontiful a subliniat că vizita sa „a avut loc într-un context destul de schimbat față de cel pe care l-a întâlnit Sf. Ioan Paul al II-lea”, în urmă cu 25 de ani – imediat după declararea independenței acestor state de Uniunea Sovietică și retragerea trupelor rusești. „Misiunea mea a fost să vestesc din nou acelor popoare bucuria Evangheliei și revoluția duioșiei, a milostivirii, pentru că libertatea nu este suficientă pentru a da sens și plinătate vieții fără iubire, iubire care vine mereu de la Dumnezeu. Evanghelia, care în timpul încercării dă putere și însuflețește lupta pentru eliberare, în timpul libertății este lumină pentru drumul zilnic al persoanelor, familiilor, societăților și este sare care dă gust vieții obișnuite și o ferește de corupția mediocrității și a egoismelor.”
„Adresându-mă respectivelor autorități ale celor trei țări, am pus accentul pe contribuția pe care ei o dau comunității națiunilor și în special Europei: contribuție de valori umane și sociale trecute prin cuptorul încercării. Am încurajat dialogul dintre generația bătrânilor și cea a tinerilor, pentru ca acest contact cu ‘rădăcinile’ să poată continua să fecundeze prezentul și viitorul. Am îndemnat să se conjuge mereu libertatea cu solidaritatea și primirea, conform tradiției din acele ținuturi.” Papa a amintit că a avut o întâlnire cu tinerii la Vilnius și una cu bătrânii la Riga. În Vilnius, mărturiile tinerilor au manifestat „frumusețea rugăciunii și a cântecului, unde sufletul se deschide spre Dumnezeu; bucuria de a-i sluji pe alții, ieșind din țarcurile ‘eu’-lui pentru a fi în mișcare, capabili să se ridice după căderi”.
Cu bătrânii, în Letonia, „am subliniat legătura strânsă dintre răbdare și speranță. Cei care au trecut prin încercări dure sunt rădăcini ale unui popor, de păstrat cu harul lui Dumnezeu, pentru ca noile vlăstare să poată lua din ele și să înflorească și să aducă rod”. Preoților, persoanelor consacrate și seminariștilor, întâlniți în Lituania, Papa le-a vorbit despre statornicie: „Ce mare mărturie în aceasta au dat și încă dau atâția preoți, călugări și călugărițe bătrâni! Au îndurat calomnii, închisoare, deportări… dar au rămas tari în credință. Am îndemnat să nu se uite, să se păstreze amintirea martirilor, pentru a urma exemplele lor”. La Vilnius, a adus omagiu „victimelor genocidului ebraic din Lituania, exact în urmă cu 75 de ani” și a vizitat Muzeul Ocupațiilor și Luptelor pentru Libertate.
„În cele trei celebrări euharistice – la Kaunas, Lituania, la Aglona, Letonia, și la Tallinn, Estonia – sfântul popor credincios al lui Dumnezeu în drum în acele ținuturi a reînnoit ‘da’-ul său lui Cristos, speranța noastră; l-a reînnoit cu Maria, care mereu se arată Mamă a fiilor săi, în special a celor mai suferinzi; l-a reînnoit ca popor ales, sacerdotal și sfânt, în inima căruia Dumnezeu trezește harul Botezului. Să ne rugăm pentru frații noștri și surorile noastre din Lituania, din Letonia și din Estonia.”