Papa Francisc către Episcopii irlandezi: Adevărul ne face liberi
27.08.2018, Dublin (Catholica) - În ultima întâlnire de duminică din Dublin, Papa Francisc s-a întâlnit cu Episcopii irlandezi, spunându-le să fie curajoși în activitatea lor pastorală de zi cu zi, alimentându-și curajul din adevărul găsit în Cristos. „În eforturile voastre zilnice de a fi părinți și păstori ai familiei lui Dumnezeu în această țară, fie ca să puteți fi mereu susținuți de speranța care se întemeiază pe adevărul cuvintelor lui Cristos și pe certitudinea promisiunilor Sale”, a spus el la întâlnirea din 26 august.
„În orice timp și loc, acel adevăr ne eliberează (cf. Ioan 8,32); el are o proprie putere intrinsecă pentru a convinge mințile și a conduce inimile la sine”, a spus Papa. S-a arătat recunoscător pentru atenția pe care prelații irlandezi o arată „față de cei săraci, cei excluși și cei care au nevoie de ajutor, așa cum a mărturisit recent scrisoarea voastră pastorală despre cei fără locuință și despre cei cu adicții. Sunt recunoscător și pentru ajutorul pe care îl oferiți preoților voștri, a căror suferință și a căror descurajare din cauza recentelor scandaluri sunt adesea ignorate.” În contextul scandalurilor ce zguduie acum Biserica, a vorbit și despre importanța „recunoașterii și a remedierii cu onestitate evanghelică și curaj a greșelilor trecute legat de protejarea copiilor și a adulților vulnerabili”. „În acești ani, noi toți a trebuit să deschidem ochii asupra gravității și extinderii abuzului sexual în diferite contexte sociale. În Irlanda, ca și în altă parte, onestitatea și integritatea cu care Biserica decide să înfrunte acest capitol dureros din istoria sa poate să ofere un exemplu și o referință întregii societăți.”
Pontiful s-a aflat în 25 și 26 august în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor. În acest sens a amintit de provocarea transmiterii credinței, în integritatea și frumusețea ei, în contextul evoluției rapide a societății. ÎMF, a continuat el, „ne-a dat mare speranță și încurajare cu privire la faptul că familiile devin tot mai conștiente despre rolul lor de neînlocuit în transmiterea credinței. În același timp, școlile catolice și programele de instruire religioasă continuă să desfășoare o funcție indispensabilă în crearea unei culturi de credință și un sentiment de ucenicie misionară. Știu că acesta este motiv de îngrijire pastorală pentru voi toți. Formarea religioasă genuină cere profesori fideli și bucuroși, capabili să formeze nu numai mințile ci și inimile la iubirea lui Cristos și la practica rugăciunii. Pregătirea acestor profesori și răspândirea programelor pentru formarea permanentă sunt esențiale pentru viitorul comunității creștine, în care un laicat angajat va fi chemai și mai mult să aducă înțelepciunea și valorile credinței sale în cadrul angajării în diferitele sectoare ale vieții sociale, politice și culturale ale țării.”
„În spiritul comuniunii ecleziale”, și-a încheiat Papa discursul din mănăstirea dominicană din Dublin, „vă cer să continuați să promovați unitate și fraternitate între voi și, împreună cu liderii altor comunități creștine, să lucrați și să vă rugați cu fervoare pentru reconcilierea și pacea între toți membrii familiei irlandeze.”