Raport Pew: Tinerii sunt mai puțin religioși decât adulții
20.06.2018, Washington (Catholica) - Un studiu al Centrului de Cercetări Pew a descoperit că tinerii (cei sub 40 de ani) la nivel mondial sunt mai puțin religioși decât adulții (cei peste 40 de ani). De asemenea studiul evidențiază că țările în care populația crește sunt țările mai religioase, și invers: țările cu populație în scădere sau stagnante sunt cele mai puțin religioase. Studiul publicat la mijlocul lunii iunie a căutat să identifice și posibile cauze ale diferențelor dintre tineri și adulți. Creșterea duratei vieții, a gradului de școlarizare, a venitului și produsul intern brut (PIB) contribuire la scăderea practicării credinței, cu puține excepții. „Angajamentul religios este mai slab în locurile unde viața este mai ușoară. Iar în locurile unde viața devine tot mai ușoară, tinerii sunt mai puțin religioși decât părinții și bunicii”, spune studiul Pew.
În 41 din cele 106 țări participante la sondaj, tinerii sunt mai puțin implicați religios decât adulții. Majoritatea acestor țări sunt din Americi sau Europa, dar cele mai mari decalaje între tinerii și adulții cu convingeri religioase se înregistrează în Coreea de Sud, Australia și Japonia. Majoritatea disproporțiilor după vârstă se găsesc în țări care au în general populații creștine. Studiul a mai descoperit că în America de Nord și în mare parte din America Latină și Europa, tinerii consideră mai puțin decât adulții că religia este importantă pentru viețile lor. Diferența nu este însă foarte mare: 57% dintre adulți, respectiv 51% dintre tineri.
Similar, tinerii participă mai puțin la slujbe decât adulții. Se verifică acest fapt în aproape tot continentul american și în peste jumătate din țările Europei, din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord. De observat că în Polonia, țară catolică, s-a observat discrepanța cea mai mare: doar 26% dintre tineri merg la slujbe, la adulți procentul fiind de 55%. Explicația oferită de raport este asocierea Bisericii Catolice cu „naționalismul, identitatea poloneză și rezistența în fața Uniunii Sovietice în perioada comunistă”, asociere făcută mai puternic de adulți și mai slab de tineri.