Hram și vizită pastorală în parohia Cluj Mănăștur II – „Buna Vestire”

28.03.2018, Cluj (Catholica) - În Sărbătoarea cunoscută sub numele de „Buna Vestire”, duminică, 25 martie 2018 – sărbătoare de bucurie ce s-a revărsat în suflete și prin strălucirea și căldura mult-așteptată a soarelui primăverii -, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, a vizitat parohia Cluj-Mănăștur II, fiind întâmpinat de păstorii pr. Petru Florin Chirtoș și pr. vicar parohial Dan-Bogdan Teglaș.
La sărbătoare au participat în număr mare credincioși ai comunității care se reunește aici în rugăciune, în capela cunoscută sub numele de capela Căianu (de pe Calea Mănăștur nr. 9, Cluj-Napoca), în care, din 1993, s-a reluat și continuat activitatea vechii parohii greco-catolice clujene, Cluj-Calvaria. Sfânta Liturghie a fost celebrată și cu privirea îndreptată spre izvorul mântuitor și tămăduitor al Crucii Domnului, Biserica fiind încă pe drumul Postului. La masa Sf. Altar, alături de Ierarh și de păstorii parohiei, au concelebrat pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, și pr. ceremonier Florin Isac. Răspunsurile liturgice au fost oferite de lector Mihai Moruțan, președintele ASTRU-Cluj și de credincioși.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa s-a oprit asupra Sărbătorii Buneivestiri, despre care, a menționat că „este una dintre cele mai vechi sărbători” arătând că, „la această dată Biserica se oprește asupra misterului Întrupării. Troparul sărbătorii spune: «Astăzi este începutul mântuirii noastre». Prin consimțământul Mariei, planul de mântuire al neamului omenesc își începe desfășurarea. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această tânără fecioară care a fost pregătită pentru a putea spune «Da!», la ceasul rânduit. Preasfânta Fecioară Maria, încă de copil este condusă la Templu, așa cum spune tradiția. Mai înainte, ne amintim că și nașterea ei este miraculoase și vestită de un înger, ne spune tot tradiția. Maria trăiește la Templu hrănită de îngeri, în preajma Sfintei Sfintelor, la locul cel mai sfânt din Templu, acolo ea este pregătită pentru momentul Bunei Vestiri.”
PS Florentin a continuat: „Privim în jur si constatăm că a venit primăvara. Sfântul Chiril al Ierusalimului are o cateheză foarte frumoasă despre primăvară: primăvara este semnul pe care Dumnezeu ni-l transmite în fiecare an, ca noi să înțelegem că, de fapt, El este Izvorul Vieții. Noi nu facem nimic pentru că iarba să înverzească, apoi să înflorească și să înmugurească. Ceea ce părea fără viață, acum, deodată, prinde viață. Este lecția pentru noi, ca să înțelegem că viața este un izvor unic de la Dumnezeu. Ziua Bunei Vestiri este o zi dedicată vieții, o zi în care suntem chemați să afirmăm și noi că viața este sacră și nu avem dreptul să o luăm. Pentru a înțelege prețul vieții umane să privim la Crucea Mântuitorului, unde se vede că prețul unei ființe umane este iubirea lui Dumnezeu jertfit până la sfârșit, El este Cel care a plătit odată, pentru noi, toți.”
După celebrare, pr. paroh Petru a adresat Păstorului eparhiei un cuvânt de mulțumire: „cu mare bucurie am așteptat această zi de sărbătoare, ziua hramului parohiei noastre. Vă mulțumim că sunteți în mijlocul nostru, v-am așteptat cu drag. La fiecare Sf. Liturghie, noi, preoții, ne rugăm ca Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, har și împlinirea voinței Sale în fiecare zi”. Răspunzând, PS Florentin a mulțumit la rândul său lui Dumnezeu și a dorit să își arate recunoștința față de preoții parohiei Cluj – Mănăștur II, în contextul anului Centenarului Marii Uniri, an dedicat și Episcopului Iuliu Hossu, cel dintâi Cardinal al Neamului romanesc. În semn de apreciere și recunoștință, Preasfinția Sa a acordat diploma și medalia „Iuliu Hossu”, pr. Petru Florin Chirtoș, administrator parohial și pr. Dan-Bogdan Teglaș, vicar parohial, fiecăruia „pentru colaborarea rodnică și modelul autentic de trăire a credinței creștine, ca învățător al cuvântului lui Dumnezeu, administrator al Sfintelor Taine și conducător al turmei încredințate în păstorire”, cu îndemnul: „Fie ca modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, să constituie, pentru noi, un ideal de urmat”.
Un alt dar a constat în două volume care au apărut în acest an omagial: un volum cu conferințele susținute la Simpozionul dedicat Episcopului Iuliu Hossu, la Gherla, în iunie 2017 și volumul Arhontologiei Episcopilor de Cluj-Gherla. Totodată, a fost oferit parohiei, comitetului parohial și d-nei preotese, un crucifix care să le rămână amintire. La rândul lor, credincioșii parohiei Cluj – Mănăștur II, au pregătit Preasfinției Sale un frumos cadou. Episcopul de Cluj-Gherla a reamintit că: „odată cu sărbătoarea Bunei Vestiri, am celebrat-o și pe Maica Vieții, cea care a adus, la viață, Viața care ne-a dăruit nouă, tuturor, viața veșnică. Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care l-a făcut omenirii, prin Preasfânta Fecioară Maria, aceea care l-a purtat pe dătătorul vieții. Să nu uităm, de asemenea, pentru că suntem în timpul Postului, că mântuirea noastră a venit prin suferința răscumpărătoarea care a devenit izvor de viață. Dumnezeu nu a găsit o soluție mai bună decât aceasta: să învingă un rău mare, printr-un bine și mai mare, care este iubirea Sa față de noi, oamenii. De aceea, Sf. Ioan, scrie, în întâia sa Epistolă: «Căci Dumnezeu a iubit atât de mult lumea, încât pe Fiul Său unic l-a dat ca jertfă, pentru ca noi, prin El, viață să avem» (I Io 4,9). Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această Jertfă și să rămânem mereu atenți la viață, la protejarea vieții”, a încheiat Ierarhul clujean.