Trofeu de excelență în cultură pentru un preot greco-catolic din Sălaj
14.03.2016, Oradea (Catholica) - În cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Culturii Sălăjene care s-a desfășurat vineri, 11 martie 2016, la Zalău, preotul greco-catolic Cristian Borz a fost recompensat pentru demersul de salvare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Acest eveniment special a fost creat pentru a fi un mijloc de recunoaștere și recompensare a valorii, de stimulare și promovare a eforturilor și demersurilor culturale, a acțiunilor și proiectelor și a oricăror produse și servicii culturale făcute în beneficiul sălăjenilor și al județului Sălaj. Preotul sălăjean s-a aflat pe lista scurtă a celor care, prin propriile eforturi, au reușit și reușesc să aducă un plus de valoare locului în care își desfășoară activitatea.
Biografia preotului Cristian Borz este indisolubil legată de Bădăcin, de parohia greco-catolică și de promovarea memoriei lui Iuliu Maniu. De când a fost investit ca preot în această localitate, s-a implicat activ în promovarea valorilor culturale și istorice a localității Bădăcin prin organizarea de simpozioane, parteneriate locale, județene, naționale și chiar internaționale.
Printre cele mai reprezentative realizări pe plan cultural am putea aminti apariția, în anul 2012, a primei ediții a „Monografiei satului Bădăcin și a familiei Maniu”, iar în anul 2015, apariția celei de-a doua ediții a cărții, revizuită și adăugită. Poate cea mai importantă acțiune a parohului de Bădăcin a fost implicarea activă în reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin și în recuperarea obiectelor care au aparținut familiei Maniu. În anul 2011 a înființat un muzeu dedicat marelui om politic Iuliu Maniu la demisolul bisericii greco-catolice din Bădăcin, acordându-i-se, în semn de apreciere, în anul 2012, o „Diplomă de Onoare” din partea Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sălaj. În 24 august 2013, odată cu sărbătoarea „Bădăcin 800 – 800 de ani de la prima atestare documentară a localității Bădăcin”, devine „Cetățean de Onoare” al comunei Pericei, de care aparține și satul Bădăcin. Mai amintim faptul că este vice-președinte al Fundației „Iuliu Maniu – Ion Mihalache” din București și membru fondator al Fundației „Corneliu Coposu”, filiala Sălaj.
Cu ocazia Galei de închidere a Anului Centenar Corneliu Coposu, a fost premiat cu diplomă și medalie de către Fundația „Corneliu Coposu” pentru întreaga sa activitate. Momentul omagial a fost organizat de Fundația „Corneliu Coposu”, în colaborare cu Academia Română. Părintele Borz este și co-fondator al revistei de spiritualitate creștină „Flori de Crin”, la care, din anul 2008, este redactor-șef. A semnat în septembrie 2015 un acord de colaborare încheiat între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și parohia greco-catolică Bădăcin, acord ce viza dezvoltarea unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu și a familiei sale, precum și a victimelor regimului comunist persecutate în lagărele și coloniile de muncă. (Ioana Gale pentru EGCO.ro)