Mesaj de Crăciun al custodelui Țării Sfinte
22.12.2015, Roma (Catholica) - „Trăim o perioadă dificilă, în care tragediile și violențele care se succed ne-au umplut de temeri”, scrie pr. Pierbattista Pizzaballa, custodele Țării Sfinte, în Mesajul prilejuit de Sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos. Referindu-se la situația actuală, mai ales din Orientul Mijlociu, în care recentele evenimente au generat teamă reciprocă, pr. Pizzaballa a subliniat situația de neîncredere și suspiciune care se instaurează tot mai mult, ajungând să „ne temem de musulman, de evreu, de oriental sau de occidental”, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
„În Siria, în Irak, în Țara Sfântă, în Orient ca și în Occident, pare că violența a ajuns să fie unica voce posibilă pentru contrastarea violenței care ne domină”, scrie custodele Țării Sfinte, remarcând situația de teamă și suspiciune reciprocă, comportament simptomatic pentru pierderea încrederii în celălalt și raportarea la aproapele ca la un dușman, ca la o amenințare la securitatea personală și a lumii în care trăim. Așteptarea Crăciunului în astfel de împrejurări, se citește în Mesaj, ne îndeamnă la reflecții asupra stării credinței noastre și asupra necesității cultivării unei și mai mari credințe.
„Deseori, în timpul celebrărilor de Crăciun, în jurul nostru se auzeau sirene de alarme, semnal sigur al unor ciocniri și dezordini, și ne-am simțit dintotdeauna inadecvați în fața unor astfel de situații, având sentimentul că suntem înafara timpului și a istoriei”. „Dar nu este adevărat”, scrie cu convingere pr. Pizzaballa. „Evanghelia ne spune că plinătatea timpului s-a realizat într-o perioadă dificilă a istoriei. Sărbătoarea, luminile, culorile, chiar dacă sunt necesare, dorite și sărbătorite, trebuie să ne facă să ne gândim mai profund la sensul originar al Crăciunului: Dumnezeu care intră în timpul și în istoria noastră”. Custodele Țării Sfinte a evidențiat că acesta este „timpul pentru căutarea motivațiilor autentice, a motivațiilor care să rămână, să reziste probei timpului și să nu sufere variații”.
„Crăciunul ne spune că viața noastră este așteptare, că ne îndreptăm spre un viitor poate dramatic, istovitor, dar că nu ne îndreptăm spre nimic, spre necunoscut, spre întuneric, ci spre o întâlnire”. Pornind de la această reflecție, pr. Pizzaballa și-a exprimat convingerea că această perioadă dificilă va fi oricum o perioadă bună, care ne va face din nou să reflectăm asupra momentului întâlnirii cu Cristos. „Privit din această perspectivă, viitorul spre care ne îndreptăm nu va putea fi decât unul al împlinirii oricărei relații de care ne-am îngrijit, aici și acum.”