Papa Francisc: Numele sfânt nu trebuie folosit pentru justificarea urii și violenței
26.11.2015, Nairobi (Catholica) - „Numele Său sfânt nu trebuie niciodată să fie folosit pentru a justifica ura și violența”, a afirmat Papa Francisc, subliniind cât de important este să înțelegem că Dumnezeul pe care căutăm să îl slujim este un Dumnezeu al păcii. Adresându-se liderilor altor confesiuni creștine și altor religii, la Nunțiatura Apostolică din Nairobi, Pontiful a făcut această fermă declarație spunând că „atacurile barbare de la mall-ul Westgate, Universitatea Garissa și Mandera sunt proaspete în mințile Dvs”.
Papa Francisc este actualmente în prima sa vizită în Africa, între 25 și 30 noiembrie. Mâine după-masă va pleca din Nairobi, capitala Kenyei, îndreptându-se spre Uganda, iar mai apoi spre Republica Centrafricană. „Prea des tinerii sunt radicalizați în numele religiei pentru a semăna discordia și frica și pentru a sfâșia însuși țesutul societăților noastre. Cât de important este ca să fim recunoscuți ca profeți ai păcii, făcători de pace care îi invită pe ceilalți să trăiască în pace, armonie și respect reciproc! Fie ca Atotputernicul să atingă inimile celor care săvârșesc această violență și să acorde pacea sa familiilor noastre și comunităților noastre.”
Reflectând la ocazia de a întâlnirii liderii comunităților creștine și religioase, Sfântul Părinte și-a exprimat speranța că timpul petrecut împreună poate fi un semn al stimei Bisericii pentru adepții tuturor religiilor și va întări legăturile de prietenie existente deja. „Pentru a spune adevărul, raportul nostru ne pune în fața provocărilor; ne pune întrebări. Totuși, dialogul ecumenic și interreligios nu este un lux. Nu este ceva adăugat sau opțional, ci este esențial, este ceva de care lumea noastră, rănită de conflicte și diviziuni, are tot mai mult nevoie.”
Credințele și practicile religioase, a observat Papa, condiționează cine suntem și cum înțelegem lumea din jurul nostru. De asemenea sunt sursă de iluminare, înțelepciune și solidaritate, și astfel îmbogățesc societățile în care trăim. „Îngrijindu-ne de creșterea spirituală a comunităților noastre, formând mințile și inimile la adevăr și la valorile învățate de tradițiile noastre religioase, devenim o binecuvântare pentru comunitățile în care trăiesc oamenii noștri. Într-o societate democratică și pluralistă ca aceasta, cooperarea dintre liderii religioși și comunitățile lor devine o importantă slujire adusă binelui comun.”
În această lumină, și într-o lume tot mai mult interdependentă, vedem mai clar nevoia de înțelegere, prietenie și colaborare interreligioasă, în apărarea demnității de la Dumnezeu primite a indivizilor și popoarelor, a dreptului lor la viață în libertate și fericire. Susținerea de către religii a respectului pentru demnitatea umană și a drepturilor, a spus Pontiful, face ca ele să joace un rol esențial „în formarea conștiințelor, insuflând tinerilor valori spirituale profunde, conform tradițiilor noastre, și în pregătirea de buni cetățeni, capabili să reverse în societatea civilă onestitatea, integritatea și o viziune despre lume care să valorizeze persoana umană față de putere și față de câștigul material”.
Amintind că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II, când Biserica Catolică s-a angajat în dialogul ecumenic și interreligios, în slujba înțelegerii și prieteniei, Pontiful a reafirmat acest angajament. Lumea, a spus el, așteaptă pe bună dreptate de la credincioși să conlucreze cu oamenii de bună voință în înfruntarea numeroase probleme ce afectează familia noastră umană. „Privind la viitor, să ne rugăm pentru ca toți bărbații și femeile să se considere frați și surori, uniți pașnic în și prin diferențele lor. Să ne rugăm pentru pace!”