Patriarhul Bartolomeu: Mesaj pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației
01.09.2015, Roma (Catholica) - „Omul, în calitate de co-creator și de ființă dotată cu liberul arbitru, are o mare responsabilitate în privința înfruntării actualei crize ecologice”. Această subliniere aparține Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, cu prilejul Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, celebrată la 1 septembrie 2015. În acest an, pentru întâia oară, această Zi este celebrată în comuniune cu Biserica Catolică și cu alte Biserici creștine, aflăm de pe situl Radio Vatican.
Mesajul Patriarhului, aflat pe aceeași linie cu reflecțiile Papei Francisc din Enciclica Laudato si’ despre îngrijirea casei comune, pornește de la pericolele climatice care, în prezent, amenință supraviețuirea planetei, denunțând responsabilitățile umane în privința distrugerii Creației. „Lăcomia oamenilor”, ce amintește de bogatul nesăbuit din Evanghelie, alături de „consumism” și de cultura risipei, a exploatării nediscriminate a resurselor naturale, reprezintă cauza reducerii Pământului la „un imens depozit de gunoaie”, afirmă Patriarhul Bartolomeu, citând cuvintele Enciclicei.
Nu este vorba însă doar despre „gunoaie materiale”, ci mai ales despre „murdăria spirituală”. În sintonie cu Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu evidențiază tocmai strânsa legătură dintre criza din raportul om-natură și cea din relația om-Dumnezeu. În acest sens, „creștinii ortodocși, întăriți de credința lor în Creator”, sunt chemați „să împlinească o operă evanghelică și în privința tutelării Creației, adică să reînnoiască vestirea Evangheliei în lumea de astăzi”. Mesajul se încheie cu îndemnul adresat tuturor de a-și redeștepta mințile și a se elibera de pasiunile și interesele personale, „pentru a trăi în armonie cu aproapele și cu Creația, realizată în mod atât de minunat de către Dumnezeu”.