Papa Francisc: Paternitatea responsabilă nu înseamnă controlul naşterilor
21.01.2015, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a susţinut învăţătura Fericitului Papă Paul al VI-lea împotriva controlului naşterilor şi a îndemnat la deschidere faţă de viaţă, dar a amintit cuplurilor că „paternitatea responsabilă” nu înseamnă „a te înmulţi ca iepurii” pentru ca să fi catolic bun. „Cred că deschiderea faţă de viaţă este o condiţie pentru Sacramentul Căsătoriei. Un bărbat nu poate încheia Sacramentul cu o femeie, iar femeia să i se dea, dacă nu sunt în comun acord privitor la deschiderea faţă de viaţă”, a spus Sfântul Părinte.
În timpul conferinţei de presă susţinută în 19 ianuarie în timpul zborului ce l-a întors pe Pontif în Roma, două din cele zece întrebări ce i s-au pus au avut în centru creşterea populaţiei şi controlul naşterilor. Întrebat de un jurnalist german dacă Biserica va fi mai deschisă faţă de controlul naşterilor ca metodă de control a populaţiei şi de limitare a sărăciei, Papa a spus că deschiderea faţă de viaţă a unui cuplu căsătorit înseamnă „paternitate responsabilă”. „Expresia cheie […] şi cea pe care Biserica o foloseşte mereu, şi eu o folosesc, este ‘paternitate responsabilă’. Cum facem aşa ceva? Dialogând”, a explicat Sfântul Părinte. Fiecare persoană trebuie să colaboreze cu păstorul propriu în acest sens. Mai nou, a subliniat Pontiful, Bisericile au grupuri pentru căsătoriţi, experţi şi păstori calificaţi. „Ştiu că sunt multe căi care sunt licite şi care ajută.”
Papa a ilustrat un exemplu de „iresponsabilitate”: o femeie pe care a întâlnit-o recent, gravidă, deja cu şapte copii, fiecare născut prin cezariană. „Vrea cumva să lase în urmă şapte orfani?”, a întrebat el. „Este o ispitire a lui Dumnezeu.” Răspunsul ei ar putea fi „nu, mă încred în Dumnezeu”, a continuat Papa. „Dar Dumnezeu îţi dă metode pentru a fi responsabilă. Unii cred că, scuzaţi-mi expresia, pentru a fi buni catolici trebuie să fim ca iepurii. Nu: paternitate responsabilă!”
Cuvintele Papei Francisc aduc în atenţie enciclica „Humanae Vitae”, din 1968, în care Fericitul Papă Paul al VI-lea scria că este „licit să se ia în considerare ritmurile naturale imanente în funcţiile generative” pentru a spaţia naşterile „din motive grave”, precum sănătatea fizică sau psihologică, printre altele. Biserica sprijină planificarea familială naturală, adică metodele care pot amâna sarcinile prin apelarea la abstinenţă de la relaţii sexuale pe perioadele de fertilitate ale femeii, fără folosirea de medicamente, dispozitive sau proceduri chirurgicale. În acest fel, sexualitatea şi fertilitatea umană sunt aspecte respectate şi nu suprimate.
Răspunzând la o altă întrebare, Papa a spus că prin respingerea folosirii controlului naşterilor, Fericitul Papă Paul al VI-lea „ne-a dat ceva mai mult”. „Refuzul Papei Paul al VI-lea nu a fost la adresa problemelor personale […] ci urmărea şi neo-malthusianismul universal care era în dezvoltare”, a spus Pontiful. Se poate recunoaşte acest fenomen astăzi în locuri precum Spania sau Italia, unde rata naşterilor a scăzut la puţin peste un copil pe femeie. Sfântul Părinte a deplâns scăderea ratei naşterilor în Italia şi pe 29 decembrie, când s-a întâlnit cu familiile numeroase şi a făcut apel către liderii politici şi ai societăţii să îi sprijine pe părinţii cu mulţi copii.
Scăderea drastică a ratei naşterilor este un semn al neo-malthusianismului, le-a subliniat Papa jurnaliştilor ce l-au însoţit în avion, „puterile căutând să controleze umanitatea”. Dar aceasta nu înseamnă că „creştinii trebuie să facă copii pe bandă”, a adăugat el. „Ce vreau să spun este că Papa Paul al VI-lea nu a avut o minte închisă, obtuză. Nu, a fost un profet care ne-a avertizat privitor la neo-malthusianismul ce se prefigura.” În timpul călătoriei sale în Filipine, Papa Francisc a lăudat cuvintele Papei Paul al VI-lea în sprijinul învăţăturii Bisericii despre sexualitate şi despre deschiderea faţă de viaţă. „A fost un păstor bun şi şi-a avertizat turma privitor la lupii care se apropiau, iar din ceruri el ne binecuvântează astăzi.”