Papa Francisc: Familiile numeroase sunt un dar pentru societate
28.12.2014, Vatican (Catholica) - „Într-o lume marcată adesea de egoism, familia numeroasă este o şcoală de solidaritate şi de împărtăşire; şi aceste atitudini merg apoi în beneficiul întregii societăţi”, a spus Papa Francisc în dimineaţa zilei de duminică, 28 decembrie 2014, în cadrul audienţei acordate celor aproximativ 7.000 de membri ai Asociaţiei Naţionale a Familiilor numeroase prezente la Roma pentru Adunarea naţională cu ocazia împlinirii unui deceniu de la fondarea sa. Audienţa s-a înscris în Sărbătoarea Sfintei Familii şi i-a oferit Pontifului ocazia de a anunţa că tocmai la Nazaret „se realizează o casă pentru familiile din lume care merg în pelerinaj acolo unde Isus a crescut în vârstă, înţelepciune şi har”.
Papa Francisc a intrat în Aula Paul al VI-lea şi a parcurs-o în salutul plin de entuziasm al miilor de persoane care umpleau sala, primind mici daruri colorate, mângâind şi sărutând copiii mici şi strângând cu putere mâna celor mai mari. Mons. Vincenzo Paglia, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Familie, a exprimat într-un cuvânt introductiv bucuria acestei întâlniri dar a şi subliniat dificultăţile trăite zi de zi de familiile numeroase. Iubirea este cea care le face puternice, a spus el, şi bunicii rămân acasă. Sunt familii în care nimeni nu este înlăturat, mai ales cei mai slabi.
Un cuplu s-a adresat de asemenea Papei Francisc: „Noi suntem cei care nu au avut timp să viziteze capitalele europene, care au uitat că există moda, care nu vor cunoaşte niciodată maşinile sport sau vacanţele la Tropice, dar suntem cei care trăiesc nepreţuite momente de bucurie, de blândeţe, de sărbătoare, de rugăciune, de dialog, de împărtăşire, de iubire”. Un alt cuplu a amintit de mamele care au ajuns în Cer pentru că au renunţat la tratamente, pentru a salva viaţa pe care o purtau în pântece, şi familiile în care părinţii şi-au pierdut locul de muncă.
„Sunt bucuros să vă întâlnesc”, a spus Papa adresându-se familiilor. „Se vede că voi iubiţi familia şi iubiţi viaţa! Şi este frumos să-i mulţumim Domnului pentru aceasta în ziua în care celebrăm Sfânta Familie… Aţi venit cu roadele cele mai frumoase ale iubirii voastre. Maternitatea şi paternitatea sunt dar al lui Dumnezeu, însă a primi darul, a se uimi de frumuseţea sa şi a-l face să strălucească în societate este misiunea voastră. Fiecare dintre copiii voştri este o creatură unică ce nu se va mai repeta niciodată în istoria umanităţii. Atunci când se înţelege aceasta, adică faptul că fiecare a fost voit de Dumnezeu, rămânem uimiţi de ce mare minune este un copil!… Un copil este o minune care schimbă o viaţă.”
Adresându-se apoi copiilor, Pontiful a continuat: „Fiecare dintre voi este rod unic al iubirii, veniţi din iubire şi creşteţi în iubire. Sunteţi unici, dar nu singuri! Şi faptul de a avea fraţi şi surori vă face bine: fiii şi fiicele unei familii numeroase sunt mai capabili de comuniune fraternă încă din prima copilărie! Într-o lume marcată adesea de egoism, familia numeroasă este o şcoală de solidaritate şi de împărtăşire; şi aceste atitudini merg apoi în beneficiul întregii societăţi.”
Sfântul Părinte a subliniat şi rolul bunicilor, care sunt rădăcinile arborelui familiei, al cărui trunchi sunt părinţii. Prezenţa bunicilor este „preţioasă atât pentru ajutorul practic, cât mai ales pentru aportul educativ. Bunicii păstrează în ei valorile unui popor, ale unei familii, şi îi ajută pe părinţi să le transmită copiilor. În secolul trecut, în atâtea ţări din Europa, bunicii au fost cei care au transmis credinţa: ei duceau pe ascuns pe copil să primească Botezul şi transmiteau credinţa.
Pontiful a privit apoi la raportul dintre familiile numeroase şi instituţiile publice, care, din păcate „nu vă ajută mereu să purtaţi” „toate dificultăţile şi greutăţile vieţii”. „Doresc deci, gândindu-mă şi la natalitatea scăzută care se înregistrează de mult timp în Italia, o atenţie mai mare a politicii şi a administratorilor publici, la orice nivel, cu scopul de a da sprijinul prevăzut acestor familii. Fiecare familie este celulă a societăţii, însă familia numeroasă este o celulă mai bogată, mai vitală, şi statul are tot interesul să investească în ea!”
A amintit cuvintele Sfântului Ioan Paul al II-lea: „Familiile trebuie să crească în conştiinţa că sunt protagoniste ale politicii familiale şi trebuie să-şi asume responsabilitatea de a transforma societatea: altminteri familiile vor fi victimele acelor rele pe care s-au limitat să le observe cu indiferenţă” (Familiaris consortio, nr. 44). „Angajarea pe care asociaţiile familiale o desfăşoară în diferitele forumuri, naţionale şi locale, este tocmai aceea de a promova în societate şi în legile statului valorile şi necesităţile familiei”, a continuat Papa Francisc. „Din partea mea vă sunt aproape cu rugăciunea şi vă pun sub ocrotirea Sfintei Familii a lui Isus, Iosif şi Maria.”