Papa Francisc: Este inacceptabilă munca depusă în condiţii de sclavie
29.05.2014, Vatican (Catholica) - Munca omului nu este o marfă oarecare, ci participare la activitatea de creaţie a lui Dumnezeu, fiind în acelaşi timp „un dar şi o obligaţie”, scrie Papa Francisc în mesajul adresat participanţilor la a 103-a sesiune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Această reuniune, a remarcat Papa în mesaj, are loc „într-un moment crucial pentru istoria economică şi socială”, marcat de problema tragică a şomajului şi a migraţiilor în masă. Aceste probleme dramatice şi globale arată că a venit momentul „de a consolida formele existente de cooperare şi de a stabili noi căi de creştere a solidarităţii”, citim în relatarea de pe situl Radio Vatican.
Şomajul, afirmă Papa Francisc, „lărgeşte în mod tragic frontierele sărăciei. Acest lucru este deosebit de anevoios pentru şomerii tineri, care se pot demoraliza foarte uşor, pierzând conştiinţa valorii lor şi simţindu-se înstrăinaţi de societate. Prin efortul de creştere a oportunităţilor de muncă, afirmăm convingerea că numai ‘prin munca liberă, creativă, participativă şi solidară, fiinţa umană îşi exprimă şi măreşte demnitatea vieţii sale’ (Evangelii gaudium, nr. 192)”. O altă problemă gravă pe care lumea noastră trebuie să o înfrunte, arată în continuare Pontiful, o reprezintă „migraţiile în masă: deja numărul mare de bărbaţi şi femei constrânşi să caute de muncă departe de patria lor este motiv de îngrijorare”.
„În pofida speranţei lor cu privire la un viitor mai bun, deseori ei se confruntă cu neînţelegere şi excludere, pentru a nu vorbi de momente în care îndură tragedii şi dezastre… Situaţia lor îi expune la alte pericole, precum oroarea traficului de fiinţe umane, munca forţată şi reducerea la sclavie. Este inacceptabil ca în lumea noastră munca depusă de sclavi să fi devenit monedă curentă. Această stare de fapt nu poate continua! Traficul cu fiinţe umane este o plagă, o crimă împotriva întregii umanităţi. A venit momentul de a unifica forţele şi a lucra împreună pentru a elibera victimele acestui trafic şi pentru a eradica această crimă care loveşte în noi toţi, de la familii până la întreaga comunitate mondială”.
Sfântul Părinte subliniază că timpul de faţă reprezintă momentul oportun „pentru a întări formele existente de cooperare şi pentru a stabili noi căi de creştere a solidarităţii. Aceasta cere: angajarea reînnoită în favoarea demnităţii fiecărei persoane; realizarea mai hotărâtă a standardelor internaţionale în privinţa muncii; planificarea pentru o dezvoltare focalizată asupra persoanei umane ca protagonistă centrală şi beneficiar principal; o nouă evaluare a responsabilităţilor societăţilor multinaţionale în ţările în care activează, incluzând domeniul gestiunii profitului şi investiţiilor; în fine, un efort coordonat pentru a încuraja guvernele să faciliteze deplasarea migranţilor în beneficiul tuturor, eliminând în acest fel traficul cu fiinţe umane şi condiţiile periculoase de călătorie.”