Reculegere spirituală pentru familii la Sânmartin, jud. Bihor
26.03.2014, Oradea (Catholica) - Departamentul pentru Familii al Biroului Pastoral pentru Laici din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a organizat în perioada 21-23 martie 2014, la vila „Sântana” din localitatea Sânmartin (Bihor), o reculegere spirituală pentru familii cu tema: „Lucrarea Spiritului în viaţa soţilor”. Momentele de comuniune au început în seara de vineri cu „Calea Crucii” şi două meditaţii ale pr. Mihai Valentin Tegzeş. În dimineaţa zilei de sâmbătă, ciclul meditaţiilor legate de post au fost continuate de acelaşi părinte şi încheiate de pr. Daniel Bertean.
Sâmbătă, 22 martie 2014, începând cu orele 11, grupul de familii reunite în Sânmartin, s-au alăturat „Marşului pentru Viaţă” organizat în Oradea. După-amiaza aceleiaşi zile a adus o rază de lumină în mijlocul familiilor venite la reculegerea spirituală prin vizita inopinată a PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Preasfinţia Sa, adresându-se familiilor, le-a reamintit cuvântul adresat de Isus ucenicilor Săi atunci când mulţimea „îi împresura din toate părţile”: „Să mergem în altă parte…” (Marcu 1, 38), menţionând că aceeaşi chemare a adresat-o familiilor care au dorit să se regăsească în această perioadă alături de El. Cristos este prezent în viaţa de cuplu şi lucrează în sufletele soţilor, ajută la buna-înţelegere, oferind ajutor, iertare şi iubire. Tot Isus este cel care aduce bucuria de a rămâne uniţi, bucuria de regăsire a celuilalt în fiecare zi, indiferent de greutăţi.
Meditaţiile din după-amiaza şi seara zilei de sâmbătă, au fost continuate de pr. Mihai Vătămănelu, urmărind „Spiritualitatea familiei”, concluzionând că Spiritul Sfânt oferă „plinătatea” pentru bărbatul şi femeia care decid să se ofere unul altuia în Taina Căsătoriei. În dimineaţa zilei de duminică, 23 martie, pr. Bertean a propus celor prezenţi o meditaţie asupra „relaţiei cu bunurile materiale” într-o lume care caută siguranţa lumească în detrimentul relaţiei spirituale cu Dumnezeu. Omul este astfel invitat să se dezlipească de cele materiale, să nu îşi pună speranţa în ele, pentru a putea înţelege adevărata lor valoare prin relaţia cu Dumnezeu. Atunci când în viaţa omului nu mai este loc şi pentru Creator, omul devine sclav în faţa lucrurilor după care aleargă. Materia îi este folositoare omului doar când ea conduce către semeni şi implicit către Dumnezeu, cunoscându-i-se astfel adevărata valoare şi adevăratul rol. Dacă lumea a fost creată în primele „cinci zile ale creaţiei”, omul a fost creat în ziua a şasea ca „stăpân peste toate”, dar dacă omul se lasă robit de „lume”, întoarce ordinea creaţiei împotriva lui, devenind sclav.
După Sfânta Liturghie oficiată în biserica greco-catolică din Sânmartin, înainte de încheierea retragerii spirituale, câte un membru din fiecare familie prezentă a avut ocazia să tragă câteva concluzii legate de acest eveniment care a adunat împreună persoane din diferite sfere ale societăţii ce îl au în comun pe Dumnezeu, şi care caută în fiecare zi „calea, adevărul şi viaţa” oferite de Mântuitorul Cristos.
La evenimentul din acest an au participat familii din Oradea, Zalău, Şimleu-Silvaniei, Carei, dar şi din Orăştie şi Cugir. Grupurile de familii au fost însoţite de preoţi, printre care s-au numărat: pr. Mihai Valentin Tegzeş – responsabilul grupului de familii de la catedrala orădeană „Sfântul Nicolae”; pr. Mihai Vătămănelu – responsabilul grupului de familii de la mănăstirea franciscană „Adormirea Maicii Domnului”, Oradea; pr. Adrian Podar – pedagog în Colegiul „Sfânta Familie”, Oradea; pr. Florin Mărincean – paroh la biserica „Sfânta Treime”, Şimleu-Silvaniei; pr. Daniel Bertean – paroh la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Zalău; pr. Prot. Silviu-Lucian Bindea – protopop şi paroh al bisericii greco-catolice „Sfântul Ilie Tezviteanul”, Orăştie, Hunedoara; pr. Dr. Ic. Stav. Viorel-Gheorghe Codrea – paroh al bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Cugir, Alba. (după materialul semnat de pr. Cristian Laslo pentru EGCO.ro)