„Încălzind case şi suflete”: acţiune a echipei de intervenţie a Centrului Diecezan Caritas
14.02.2014, Iaşi (Catholica) - Trei zile cu soare afară şi în suflete, picioare ude, frig în oase, oboseală şi pleoape grele. Cam aşa se pot descrie cele trei zile, 10, 11 şi 12 februarie 2014, în care echipa de intervenţie a Centrului Diecezan Caritas Iaşi a distribuit lemne de foc în Cuca şi Măcişeni, două dintre satele care au fost afectate de inundaţii în septembrie 2013. După ajutoare de urgenţă, ajutor fizic la curăţarea gospodăriilor de mâl, donaţii de sobe şi pachete cu alimente de Crăciun, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a rămas alături de sinistraţii din cele două sate, continuând să îi ajute cu lemne de foc pe cei care au fost selectaţi în urma anchetelor sociale.
Oamenii de acolo au lăsat în urmă cele întâmplate şi încearcă să îşi reconstruiască viaţa şi gospodăriile, însă urmele lăsate de ape se văd nu numai în pereţii caselor ude, ci şi în lacrimile care izvorăsc din ochii lor când povestesc ce li s-a întâmplat, ca şi cum dezastrul s-ar fi produs ieri. Noi am fost acolo să le oferim oamenilor lemne necesare pentru a putea trece cu bine iarna, dar şi să îi ascultăm, sa le mai luăm din povara celor întâmplate. Bucuria şi recunoştinţa pe care am văzut-o în ochii lor nu se poate compara cu mii de alte bucurii ale zilelor pe care noi le ducem în rutina noastră din oraş.
În aceste trei zile petrecute cu drag printre oameni, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a donat 335 metri cubi de lemne de foc la un număr de peste 128 de familii afectate de inundaţii. Le mulţumim tuturor celor care au fost lângă noi şi ne-au sprijinit, făcându-ne să ne simţim salvatori pentru trei zile. „Sărut mâna, să mai veniţi pe la noi… şi în vremuri mai bune” – sunt cuvintele unui bătrânel care îşi încarcă căruţa trasă de un căluţ bătrân… ca şi cum am fi oameni dragi ai casei. Vom mai merge, deoarece din ziua în care i-am cunoscut ne-am luat angajamentul să fim lângă ei, până vor reveni la viaţa lor tihnită dintr-un sat liniştit. Vom continua cu pachete cu alimente, program agricol şi un program de reducere a riscului de dezastre. (din materialul semnat de Mihaela Condac şi Mihaela Hurduc pentru Ercis.ro)