SRUC 2013 la Iaşi: a patra zi
21.01.2013, Iaşi (Catholica) - Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi a continuat luni, 21 ianuarie 2013, la Căminul Fundaţiei Pro Educatione „Xaverianum” (Copou), unde, la ora 17.00, s-a desfăşurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Petre Chelaru, precum şi alţi preoţi din Iaşi, numeroşi credincioşi catolici, precum şi elevii care sunt găzduiţi acolo. La celebrare a participat şi pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas, care a ţinut predica pentru cea de-a patra zi de rugăciune.
Pentru a lega cele opt zile de rugăciune pentru unitatea creştinilor, s-a folosit metafora „mersului”, care sugerează dinamismul care trebuie să caracterizeze ucenicia apostolilor în urmarea lui Cristos. Tema de astăzi se numeşte: „A merge ca fii ai pământului!” Pr. Egidiu a subliniat faptul că dacă suntem chemaţi să mergem cu umilinţă cu Dumnezeu va trebui să fim mereu conştienţi că suntem parte a creaţiei şi beneficiari ai darurilor lui Dumnezeu. Există o recunoaştere crescândă în lumea de astăzi că omul înţelege mai bine locul său în creaţie. În special între creştini există o conştientizare crescândă că acţiunile ecologice fac parte din „a fi smeriţi înaintea lui Dumnezeu”, Creatorul, de vreme ce tot ceea ce avem ne este dat de Dumnezeu în creaţia sa şi pentru aceasta nu este „al nostru” ca să putem face ceea ce ne place.
Istoria creştină este de răscumpărare pentru toată creaţia; este însăşi istoria Creaţiei. Credinţa că, în Isus, Dumnezeu se face om într-un timp şi loc concret este o credinţă centrală în jurul căreia se întâlnesc toţi creştinii. Credinţa comună în întrupare este cea care comportă o recunoaştere profundă a importanţei creaţiei – a trupurilor, a hranei, a pământului, a apei şi a tot ceea ce alimentează viaţa noastră ca persoane de pe planetă. Isus face parte pe deplin din această lume. Poate surprinde faptul că Isus vindecă folosind salivă şi tina pământului, însă este potrivit cu acest sens real al lumii create ca părtaşă în acţiunea lui Dumnezeu de a ne duce la o viaţă nouă. În lume, pământul este în mod obişnuit lucrat de persoanele mai sărace care frecvent nu au parte de roadele sale. În acelaşi timp, aceste comunităţi au o atenţie deosebită faţă de pământ, aşa cum arată formele lor de a-l cultiva, care sunt expresie a unei înţelepciuni practice.
Grija faţă de pământ implică probleme fundamentale referitoare la modul în care trebuie să trăiască fiinţele umane în creaţie, în condiţii care să fie pe deplin umane pentru toţi. Faptul că pământul – cultivarea sa şi proprietatea sa – este adesea izvor de inegalităţi economice şi de practici de folosire degradante, este motiv de mare îngrijorare şi de acţiune comună pentru creştini. Recunoaşterea acestor pericole de exploatare a pământului în contextul alianţei se exprimă în instrucţiunile referitoare la anul jubiliar din cartea Leviticului: pământul şi roadele sale nu sunt date ca oportunitate „pentru a-l înşela pe aproapele”, ci cultivarea pământului trebuie să fie în folosul tuturor. Aceasta nu este numai o „idee religioasă”: este legată de acţiuni economice şi financiare mai reale, referitoare la modul în care pământul este administrat, cumpărat şi vândut. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi, va avea loc marţi, 22 ianuarie, la ora 17.00, în biserica „Sfânta Tereza”, din Cartier Nicolina. (din materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)