Sinodul Episcopilor, impuls pentru o credinţă uneori leneşă şi obosită
30.10.2012, Vatican (Catholica) - Cu un limbaj mai puţin convenţional, dar profund ancorat în valorile Evangheliei, Arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a trasat un prim bilanţ al Sinodului Episcopilor încheiat duminică, 28 octombrie 2012, la Roma. Uneori, spune prelatul, conform relatării de pe situl Radio Vatican, credinţa este leneşă. „Va trebui să analizăm bine ceea ce a ieşit la suprafaţă în cadrul Sinodului, dar şi ceea ce la Sinod nu s-a spus. Cateheza, după cum a anunţat Papa, va intra de acum în competenţa Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare. Aceasta înseamnă că avem o răspundere şi mai mare, dar în acelaşi timp califică mai bine noua evanghelizare, pentru că va scoate în relief legătura profundă dintre cateheză şi evanghelizare”.
Mesajul Sinodului a folosit imaginea femeii samaritene din Evanghelie, care a mers la fântâna patriarhului Iacob cu o amforă goală. Întrebat care sunt amforele goale din timpul nostru, Arhiepiscopul Fisichella a răspuns: „Lucrările sinodale au menţionat mai multe. Mă gândesc în mod special la ceea ce se întâmplă în rândul tinerilor, unde alcoolismul, drogurile şi depresia fac nenumărate victime. Mă gândesc însă şi la tinerii care sunt şomeri. Mă gândesc la tendinţele tot mai vaste care nu mai oglindesc centralitatea familiei în societate şi în viaţa persoanelor. Este important să ţinem cont de faptul că în pagina Evangheliei lui Ioan despre femeia samariteană, Isus este cel care se adresează femeii, El nu aşteaptă ca ceilalţi să i se adreseze Lui. De aceea, cred că acum Biserica este cea care trebuie să îl interpeleze pe omul contemporan pentru a-l întreba cum se simte, cum înfruntă această situaţie de deşert, pentru a-i oferi adevărata apă care îi va potoli setea”.
Noua evanghelizare se adresează în principal celor din ţările de veche tradiţie creştină, dar este valabilă şi pentru alte ţări. „Într-o perioadă de globalizare, este cu adevărat greu să spui cine are mai mare nevoie de noua evanghelizare. Cu siguranţă, este urgentă în Occident, pentru că dominaţia secularismului a dus la impresia unui deşert şi la pierderea dramatică a sensibilităţii faţă de Dumnezeu. Cu toate acestea, efortul de transmitere a credinţei primeşte o lecţie importantă de la Bisericile tinere: numai în Africa, de exemplu, există peste 270.000 de cateheţi. Noua evanghelizare reprezintă, în orice caz, şi un serios examen de conştiinţă. Dacă am ajuns într-o situaţie de criză a credinţei creştine, înseamnă că în trecut mai multe lucruri nu au funcţionat cum trebuia (…) Anul Credinţei va fi în mod necesar şi un timp de verificare pentru ca credinţa, deseori obosită, uneori leneşă, să se trezească şi să recupereze înflăcărarea şi îndrăzneala de care este nevoie”.