Funeraliile pr. Daniel Râtan la Gherăeşti
12.09.2012, Iaşi (Catholica) - Pr. Daniel Râtan, decedat în ziua de 7 septembrie 2012, a fost condus pe ultimul drum marţi, 11 septembrie 2012, în Gherăeşti, localitatea sa natală. Funeraliile s-au desfăşurat începând cu ora 10, când s-a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială, aflăm de pe Ercis.ro. L-au condus pe ultimul drum Episcopul Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, un număr mare de preoţi şi persoane consacrate, cei dragi din familie şi mulţi credincioşi din Gherăeşti, Negreşti-Oaş, Roman şi localităţile învecinate, prieteni şi colaboratori ai săi. Trupul neînsufleţit al pr. Daniel Râtan a ajuns la Gherăeşti luni, 10 septembrie, după ce mai întâi, la Negreşti-Oaş, comunitatea în care a trăit părintele în ultimele luni, s-a celebrat o Liturghie cu prohod în seara de duminică, 9 septembrie, prezidată de PS Eugen Schonberger, Episcopul Diecezei de Satu Mare, care la sfârşitul celebrării i-a spus părintelui: „Mergi în pace, frate Daniel, şi nu ne uita, căci nici noi nu te vom uita”.
Liturghia din ziua înmormântării a început la ora 10, printr-o procesiune de la casa parohială. Alături de Episcopul Petru Gherghel s-au aflat pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Fraţilor Minori Conventuali din România, aproximativ 100 de preoţi, veniţi din toate părţile – mulţi dintre ei fiind colegi ai părintelui răposat din promoţia 2003 – consăteni, colaboratori şi mulţi prieteni. La începutul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Petru Gherghel i-a îndemnat pe toţi să se roage ca Dumnezeu să fie îndurător cu sufletul răposatului preot, să i se ierte păcatele şi să îl răsplătească pe pr. Daniel pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii prin activităţile care i-au fost încredinţate.
La predică, pr. Emilian Cătălin a amintit că evenimentul tragic al încetării din viaţă a pr. Daniel, cunoscut ca administratorul Editurii Serafica în ultimii şapte ani, a îndurerat profund şi i-a invitat pe toţi să trăiască această încercare cu mare încredere în mila şi iubirea lui Dumnezeu, însufleţiţi de speranţa în învierea lui Cristos. Totodată, acest eveniment trebuie să fie o pildă din care să învăţăm să îi aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darul vieţii făcut nouă în fraţii noştri, să ne îngrijim de viaţa şi sănătatea noastră, să ne păstrăm sufletul curat fără a-l împovăra de păcate, pentru că nu ştim niciodată clipa când Domnul ne cheamă, iar în felul acesta sufletul nostru să fie liber să zboare cât mai uşor spre cer. După Sfânta Liturghie, celebranţii şi credincioşii s-au îndreptat spre cimitir, unde sicriul cu trupul neînsufleţit al pr. Daniel a fost depus într-un mormânt din cavoul preoţilor.