Conciliul Vatican II nu a respins adoraţiile şi procesiunile euharistice
09.06.2012, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că Conciliul Vatican II nu a respins adorarea Euharistiei în afara Liturghiei, şi nici procesiunea Corpus Christi, precum cea pe care a condus-o joi seara în Roma. „O interpretare unilaterală a Conciliului Vatican II a penalizat această dimensiune, restricţionând practic Euharistia la momentul celebrării”, a spus el în predica din sărbătoarea Corpus Christi, anul acesta celebrată la 7 iunie.
„În acest caz, accentul a fost pus pe celebrarea actului Euharistiei în detrimentul adoraţiei, ca un act de credinţă şi de rugăciune adresat Domnului Isus, cu adevărat prezent în Sacramentul Altarului”, a explicat Sfântul Părinte. El a prezidat Liturghia în aer liber, în piaţa de lângă Catedrala sa, Bazilica San Giovanni in Laterano. Sărbătoarea Corpus Christi celebrează prezenţa reală a Trupului şi Sângelui lui Cristos în Euharistie, şi este observată în toată lumea începând din 1264.
Pontiful a spus mulţimii strânse că slăbirea susţinerii Adoraţiei Euharistice s-a realizat „sub influenţa unei mentalităţi secularizate din anii 1960 şi ’70” şi că acest fenomen a avut „consecinţe asupra vieţii spirituale a credincioşilor”. A afirmat că limitarea relaţiei cu „Isus Euharisticul” doar la momentul Liturghiei riscă „să golească prezenţa Sa din restul timpului şi spaţiului existenţial”, inclusiv din vieţile noastre de zi cu zi. A explicat apoi că nu există contradicţie sau conflict între Cristos căruia i se aduce cult la Liturghie şi Cristos adorat în afara liturgiei sacre, din moment ce „împărtăşania şi contemplaţia nu pot fi separate, ele mergând împreună”.
„Pentru a comunica cu adevărat cu o altă persoană trebuie să o cunosc, trebuie să ştiu cum să rămân în tăcere în prezenţa ei, să o ascult, să privesc la ea cu iubire”. „Iubirea adevărată şi prietenia adevărată”, a continuat el, „trăieşte mereu în această reciprocitate a privirii, a tăcerii intense şi elocvente, plină de respect şi de veneraţie, pentru ca întâlnirea să fie trăită profund, într-un mod personal şi nu superficial”. Astfel, Adoraţia Euharistică pregăteşte atât inimile preoţilor cât şi ale credincioşilor pentru o mai rodnică întâlnire cu Cristos la Sfânta Liturghie. „În momentul Adoraţiei, suntem cu toţii la acelaşi nivel, îngenuncheaţi în faţa Sacramentului Iubirii.”
Conform tradiţiei, Liturghia a fost urmată de procesiunea Corpus Christi, condusă de Papa spre Bazilica Santa Maria Maggiore din apropiere. La apusul soarelui, zeci de mii de pelerini cu lumânări şi candele în mâini au cântat imnuri euharistice şi s-au alăturat procesiunii după Euharistia purtată în monstranţă. Seara s-a încheiat cu binecuvântarea în afara Bazilicii, acordată de Sfântul Părinte.