Zile de misiuni populare la Răchiteni, cu Icoana de la Cacica
06.03.2012, Răchiteni (Catholica) - În perioada 1-4 martie 2012, în biserica satului Răchiteni s-a aflat Icoana miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria de la Cacica. Aceste zile de har au coincis cu misiunile populare la care a participat comunitatea din Răchiteni, misiuni susţinute de pr. predicator Petru Vernica, aflăm de pe Ercis.ro. Sub îndrumarea pr. paroh Marian Fechetă, întreaga comunitate, de la copii, la tineri, familii şi adulţi, s-a pregătit intens pentru această sărbătoare, prin cântece şi rugăciuni speciale. În ziua de 1 martie, creştinii satului împreună cu un grup de preoţi au întâmpinat Icoana de la Cacica. Au urmat trei zile de cântări şi rugăciuni, în care rând pe rând au venit la Maica Sfântă copii de grădiniţă, şcolari, familii cu copii, tinerii satului împreună cu cei din Acţiunea Catolică, adulţi familişti şi bătrâni, pentru a-i prezenta Preasfintei Fecioare, în rugăciune, bucuriile, dificultăţile dar şi dorinţele şi speranţele lor.
În aceste zile, credincioşii au avut posibilitatea să se împace cu sine şi cu Dumnezeu, fiind preoţi disponibili mereu pentru Sacramentul Spovezii. Pr. predicator Petru Vernica a propus reflecţii pe temele: „Sfânta Maria – model de trăire creştină”, „Păcatul de moarte – ciuma zilelor noastre”, „Familia şi pilonii ei: tată/soţ, mamă/soţie şi copii”. Biserica din Răchiteni a devenit neîncăpătoare, venind la Sfintele Liturghii şi creştini din comunităţile învecinate. Fiecare meditaţie începea cu reflectarea asupra atmosferei din Sfânta Familie: calm, linişte, iubire, fiecare membru al Familiei Sfinte îşi cunoştea şi îşi urma rolul şi rostul său. Apoi era prezentată imaginea familiei de astăzi: familii bolnave de păcatul divorţului şi al concubinajului, soţi plictisiţi de era consumismului, conflictul dintre generaţii, copii abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate.
Părintele predicator i-a făcut pe credincioşi să reflecteze asupra adevăratelor valori: importanţa rugăciunii în familie, iubirea şi respectul reciproc dintre soţi, mama şi tata – preot al familiei, educaţia solidă a copiilor prin exemplul bun al părinţilor, respectul faţă de cei mai în vârstă ş.a. La Sfânta Liturghie de duminică, 4 martie, s-a aflat în mijlocul comunităţii Preasfinţitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, şi un grup mare de preoţi. Preasfinţitul a afirmat: „Dragi credincioşi, în concordanţă cu Evanghelia zilei, putem spune că aici, la Răchiteni, au fost nişte zile de Tabor! Vă felicit pentru aceasta, atât pe voi, cât şi pe părintele paroh!” În după-amiaza aceleiaşi zile, credincioşii din Răchiteni, şi-au luat rămas bun de la Icoana Preasfintei Fecioare.