PF Lucian va fi creat cardinal de Papa Benedict al XVI-lea (comunicat)
06.01.2012, Bucureşti (Catholica) - Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, va fi creat Cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Preafericitul Lucian va primi bereta roşie de Cardinal în cadrul consistoriului din 18 februarie 2012, al patrulea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.
Anunţul a fost dat de însuşi Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, vineri, 6 ianuarie 2012, la sfârşitul Sfintei Liturghii din Solemnitatea Epifaniei Domnului. Suveranul Pontif a anunţat numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite părţi ale lumii. Referindu-se la Preafericitul Lucian, Suveranul Pontif a spus: „Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat Episcop, care îşi desfăşoară slujirea de Păstor şi Părinte al unei Biserici”.
„Ne bucură această numire, care este un dar pentru Biserica Catolică din România şi un semn de întărire în credinţă pentru fiii ei. O rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să îi mijlocească Preafericitului Lucian harurile necesare, ca să poată mărturisi în continuare cu curaj şi dăruire iubirea sa faţă de Cristos şi faţă de Biserică”, a declarat Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Vicepreşedinte al Conferinţei Episcopilor din România.
Preafericitul Lucian Mureşan va fi a treilea cardinal român, după Cardinalul Iuliu Hossu şi Cardinalul Alexandru Todea, toţi trei fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Cardinalul Iuliu Hossu a fost creat cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969 de către Papa Paul al VI-lea, iar Cardinalul Alexandru Todea a fost creat cardinal la 28 iunie 1991 de către Papa Ioan Paul al II-lea.
În Biserica Catolică, Cardinalii sunt prelaţi aleşi direct de către Papa, pentru a-l ajuta în misiunea pe care o are ca Păstor Suprem al Bisericii, întărindu-i pe fraţi în credinţă şi fiind principiu şi temelie a unităţii şi comuniunii Bisericii. (Materialul biroului de presă al Conferinţei Episcopale Române, semnat de pr. Eduard-Mihai Coşa, secretar general, se încheie cu trimiterea spre biografia PF Lucian pe BRU.ro.)