Iernut: 10 ani de la sfinţirea bisericii
11.10.2011, Blaj (Catholica) - Începutul lunii octombrie a constituit pentru parohia română unită greco-catolică din Iernut, un bun prilej de aniversare a zece ani de la sfinţirea bisericii parohiale cu hramul Buna Vestire. Preafericirea Sa Lucian Mureşan Arhiepiscop şi Mitropolit de Alba Iulia şi Făgăraş şi Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, i-a încredinţat părintelui canonic Ioan Fărcaş, Vicar mitropolitan şi Protopop al Blajului, misiunea de a conduce oficiile liturgice şi de a prezenta salutul său cordial şi cuvântul de învăţătură pentru credincioşii din Iernut, păstoriţi de către părintele Vasile Iagăr.
Astfel, sâmbătă, 1 octombrie, seara, pr. Fărcaş a oficiat Slujba Vecerniei, slujbă la care au participat şi preoţi veniţi din Protopopiatele Iernut, Mureş, Târnăveni şi Blaj, iar cuvântul de meditaţie a fost rostit de către pr. Dan Liviu Fodor, protopop de Mureş. După săvârşirea slujbei Vecerniei, programul religios a continuat cu Slujba Parastasului pentru adormitul întru Domnul, Ioan Cerghizan, cel care a fost primul curator după redeschiderea parohiei. Programul serii a mai inclus Calea Crucii, Rozariul, precum şi diferite rugăciuni în cinstea Sfântului Anton de Padova în faţa relicvariului care a fost adus din parohia Cetatea de Baltă.
Duminică dimineaţa, în prezenţa preoţilor, a credincioşilor şi a oficialităţilor locale s-a rostit la poarta bisericii cuvântul de bun venit la sărbătoarea parohiei, de către pr. Alexandru Lobonţiu, protopop de Iernut. La Sfânta Liturghie, în cuvântul de învăţătură al Preafericirii Sale, prezentat de părintele Vicar Ioan Fărcaş s-a spus: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne oferă atâtea popasuri de bucurie, popasuri legate de dorite realizări şi frumoase împliniri. Un asemenea popas de bucurie ne oferă bunul Dumnezeu pentru această duminică, aici la Iernut. Motivul bucuriei noastre de astăzi este acela că la 10 ani de la sfinţirea acestui locaş de închinare, totul, atât în interior cât şi în exterior este deosebit de frumos. Totul este frumos pentru că aşa se cuvine să fie Casa lui Dumnezeu, totul este frumos pentru că Cel frumos, adică Dumnezeu, nu poate locui cu noi decât în locul cel mai frumos care este biserica.”
Apreciind munca pastorală a părintelui paroh ca fiind rodnică şi făcând referire la această virtute aleasă, a bucuriei, cuvântul Ierarhului a continuat, zicând: „Bucuria ta, părinte Vasile s-a dovedit a fi motorul întregii tale preocupări pentru această parohie pe care ţi-am încredinţat-o spre păstorire. Celebrând cu regularitate, cu evlavie şi cu respect pentru misiunea preoţească, tainele Împărăţiei, aceasta ţi-a dat tăria de a reuşii spre a statornicii rosturile fireşti ale unei parohii: biserica şi casa parohială, pentru ca preotul să poată locui împreună cu credincioşii pe care îi păstoreşte”. După rugăciunea Amvonului, protopopul de Iernut, pr. Alexandru Lobonţiu şi protopopul de Luduş, pr. Octavian Russu, au prezentat scurte evocări din viaţa parohiei reactivate şi reînfiinţate după anii 90. După săvârşirea Sfintei Liturghii, părintele paroh a adresat mulţumiri preoţilor şi oficialităţilor locale care au participat la această frumoasă aniversare din viaţa parohiei.
Pentru ca bucuria să fie deplină, toţi cei prezenţi, preoţi şi credincioşi s-au deplasat în parcul Mihai Eminescu pentru a participa la sfinţirea Troiţei, ce a fost ridicată din iubire faţă de Dumnezeu şi pentru a-I aduce laudă şi mulţumire pentru toate darurile primite. Într-o atmosfera de aleasă sărbătoare, după celebrarea rânduielilor bisericeşti şi după stropirea cu apa sfinţită, credincioşii s-au dus la casele lor purtând în suflet bucuria rugăciunii şi a comuniunii frăţeşti. (După materialul semnat de pr. Ioan Fărcaş pe BRU.ro)