Propunem o şcoală care are în centru persoana
12.02.2010, Santo Domingo (Catholica) - În jur de 1000 de participanţi din 23 de ţări americane s-au reunit la Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, pentru Congresul Interamerican al Educaţiei Catolice, pe tema „Calitatea educaţiei noastre pornind de la identitatea ei”. Congresul a fost convocat de Confederaţia Interamericană pentru Educaţia Catolică (CIEC) şi Uniunea Naţională a Şcolilor Catolice, realitate dominicană. Reflecţia s-a concentrat asupra a două teme fundamentale: identitatea şi calitatea şcolii catolice.
În mesajele lor, atât Cardinalul Arhiepiscop de Santo Domingo, Nicolas de Jesus Lopez Rodriguez, cât şi Melanio Paredes, Ministrul Educaţiei, au insistat asupra faptului că şcoala catolică este un model pe care alte instituţii îl pot imita. În diferite intervenţii, au fot analizate provocările cu care se confruntă educaţia, diferitele răspunsuri care s-ar putea da, exigenţele puse de identitatea şcolii catolice şi pastoraţia educativă misionară pe care trebuie să şi-o asume şcolile care doresc să educe tinerii de astăzi. Strategiile pentru o educaţie de calitate, s-a spus, trec întotdeauna prin formarea la zi a profesorilor, care trebuie în plus să se pregătească pentru a fi agenţi ai pastoraţiei educative.
În Declaraţia lor Finală, educatorii ţărilor americane au declarat că doresc să propună „o şcoală care să aibă ca centru şi obiectiv persoana, care să participe la comunitatea eclezială (parohia), să fie deschisă faţă de instituţiile sociale şi angrenată în viaţa culturală, să implice familia în procesele educative şi să fie un semn profetic al valorilor Împărăţiei”. Pentru a se ajunge la acest obiectiv se propun diferite măsuri, plecând de la „a-l pune în mod clar şi consecvent pe Cristos în centrul proiectului educativ-pastoral al instituţiilor” şi de la „implicarea familiei în procesele educativo-evanghelizatoare”. De asemenea, ei îndeamnă la „formarea permanentă a profesorilor în aspectele pedagogice şi profesionale, şi în cele relative la creşterea lor în credinţă”, la „stabilirea de reţele de colaborare inter-instituţională în domeniul educativ” şi la „a dezvolta împreună, religioşi şi laici, procesele de formare partajată: formare, integrare şi trăire”.