Sărbătoarea Epifaniei între fraţi în credinţă la Siret
07.01.2010, Iaşi (Catholica) - În ziua de 6 ianuarie 2010, Epifania Domnului – venirea Magilor pentru credincioşii romano-catolici, Botezul Domnului pentru cei greco-catolici şi ortodocşi – s-a desfăşurat la Siret o sărbătoare între fraţi în credinţă, cu o procesiune şi cu ceremonia de binecuvântare a apei râului Siret, aflăm de pe Ercis.ro. Pentru credincioşii parohiei romană-catolice „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie în cadrul căreia părintele paroh a binecuvântat apa, apoi a stropit cu apa binecuvântată poporul. La ora douăsprezece, după celebrarea Sfintei Liturghii, păstrând tradiţia locală, toţi credincioşii – catolici, greco-catolici şi ortodocşi – s-au întâlnit în centrul oraşului de unde au plecat împreună, în procesiune, spre râul Siret.
Odată ajunşi pe malul râului s-au oprit pentru a asculta Cuvântul Domnului. Lecturile şi Evanghelia au fost citite pe rând de preoţii prezenţi la celebrare. În acest an, preotul catolic a fost cel care a spus câteva cuvinte referitoare la semnificaţia sărbătorii, legătura, dar mai ales importanţa pe care o are aceasta asupra lumii expuse pericolului secularizării. După binecuvântarea apei râului, au pornit cu toţi spre monumentul eroilor, loc în care timp de câteva momente au rămas în rugăciune şi meditaţie cu gândul la cei care s-au luptat pentru libertate. Spre seară, credincioşii bisericii romano-catolice au găzduit un concert organizat cu ocazia vizitei domnului Ed Weber, preşedintele Asociaţiei Oraşelor, în perioada 5-7 ianuarie 2010.
După Liturghia de la ora 18, corul parohiei şi un grup de seminarişti ortodocşi au prezentat un frumos concert de colinde. La acest concert a fost prezent şi pr. Vasile Merlă, paroh al uneia dintre bisericile ortodoxe din oraş. Dl. Ed Weber a fost prezent la Siret pentru a cunoaşte viaţa culturală, economică şi socială a oraşului, pentru că astfel oraşul să poată fi acceptat ca membru în asociaţia sa, înfrăţindu-se cu 26 de oraşe europene, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene. La finalul concertului, pr. paroh Iosif Irinel Iosub a felicitat corul bisericii şi grupul de seminarişti pentru reuşita lor, exprimându-şi bucuria că a participat la un asemenea concert, reamintind faptul că numai cu multă muncă din partea celor implicaţi a fost posibilă realizarea acestui concert.