Memoria lui Iuliu Maniu cinstită de Episcopul greco-catolic de Oradea
05.02.2008, Oradea (Catholica) - Localitatea Bădăcin a adunat duminică, 3 februarie 2008, circa 300 de oameni care au participat la Liturghia arhierească şi parastasul în memoria politicianului Iuliu Maniu. În acest an, datorită triplei însemnătăţi a evenimentului, împlinindu-se 55 de ani de la moartea lui Maniu, 135 de ani de la naşterea sa şi 75 de ani de la sfinţirea şcolii construite de el pentru copiii din sat, parastasul a fost celebrat de Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea; de Vicarul general al Episcopiei de Oradea, pr. Florian Gui; vicarul foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Ţurcaş; preotul Eduard Roman din partea seminarului „Sfinţii Ierarhi” din Oradea; parohul de Bădăcin, pr. Cristian Borz; alţi preoţi din împrejurimi. Au participat la ceremonii şi oficialităţi locale, reprezentanţi ai partidelor politice, reprezentanţi mass-media, preoţi, un grup de tineri de la Institutul Teologic Greco-Catolic din Oradea şi localnici.
Ceremonia religioasă oficiată, an de an, la începutul lunii februarie, şi devenită o tradiţie a locului, începută în urmă cu 20 de ani de un grup de tineri îndrăzneţi, a adunat şi duminica aceasta circa 300 de persoane. Liturghia a fost oficiată în biserica pe care Iuliu Maniu o dorea construită pe moşia lui, undeva deasupra şcolii finanţate tot de el, şi pe care nu a mai apucat să o realizeze. Oamenii locului îşi amintesc că pregătirile fuseseră făcute, lucrările erau gata să înceapă, însă au fost întrerupte de arestarea lui Iuliu Maniu din 1947, când i s-a înscenat un proces pentru „înaltă trădare” şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Parohia greco-catolică, reînfiinţată după 1989, a continuat însă ceea ce a început politicianul acum 74 de ani, construind biserica visată de acesta, chiar pe acel loc.
În continuarea Liturghiei, preoţii, oficialităţile şi localnicii au urcat la conacul de pe Dealul Ţarinii, la mormântul simbol al marelui om politic Iuliu Maniu, unde s-a celebrat parastasul, s-au depus coroane de flori, s-a vorbit despre personalitatea lui Iuliu Maniu şi despre importanţa evenimentului. Printre cei care au luat cuvântul pentru a rememora acţiunile şi personalitatea „Sfinxului de la Bădăcin”, precum şi aspecte inedite din viaţa lui personală, s-au numărat primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, istoricul Marin Pop, Vicarul Gheorghe Ţurcaş, baciul Vasile Oros, care l-a cunoscut copil fiind pe Maniu, Liviu Garbea, membru PNŢCD, Gavril Butcovan, supravieţuitor al masacrului de la Ip şi Alexandru Tătar, locuitor al comunei Pericei şi urmaş al neamului lui Maniu.
Pr. Cristian Borz a povestit pentru cei care se aflau pentru prima dată în faţa conacului lui Maniu cum obişnuia acesta să urce Dealul Ţarinii la pas, cum îşi regăsea liniştea în răcoarea biroului de la etaj, cum de fiecare dată mai întâi se oprea la mormintele înaintaşilor săi, aflate în apropierea conacului. Baciul Vasile Oros, în vârstă de 83 de ani, şi-a amintit de zilele de şcoală în care Iuliu Maniu îi vizita în timpul orelor, se interesa de învăţătura lor şi le oferea apoi bomboane, mai multe sau mai puţine în funcţie de sârguinţă, îndemnându-i la învăţătură. Implicarea lui Maniu în asigurarea unei bune educaţii copiilor din Bădăcin nu s-a rezumat doar la ridicarea şi dotarea unei şcoli. Celor mai buni elevi Maniu le oferea burse şi îi trimitea la studii prin ţară la Cluj sau Bucureşti. Vizitarea celor două camere din casa lui Maniu le-a lăsat celor care le-au văzut un gust amar din pricina degradării. Din păcate, situaţia conacului este încă incertă, punerea în posesie întârzie, iar clădirea se deteriorează.