Şteiul redevine greco-catolic… iar tensiunile nu întârzie să apară

5 răspunsuri

  1. Pr. Cristian spune:

    Ma bucur intr-o privinta, dar sunt trist intr-o alta privinta. La Satu-Mare fortele de ordine s-au comportat exemplar, dar la Stei cu ce drept opresc ei oamenii sa se roage in biserica? Asa le dicteaza inca fostii comunisti? Adevarul nu-l poate tine ascuns nimeni, ca atare incet incet si Biserica Greco-Catolica va triumfa. Nu se mai pot admite asemenea intamplari. Amenda de 50 000 000 lei vechi, de ce? Atata valoreaza oare o biserica.
    Sper si eu ca Pr Florin va putea celebra in biserica, si nu in caminul cultural. Chiar atat de greu este a face dreptate?

  2. Este o intrebare pentru pr. Florin Vasiloni: „Cine/care institutie a facut sesizarea la politia din Hunedoara privind oficierea slujbei in biserica?„. Sau politia hunedoreana s-a autosesizat? Nu cred, personal, in autosesizarea politiei, avand larga majoritate a populatiei si „acceptul„ autoritatilor din comuna, politia nu era necesar sa intervina. Decat daca a dat curs unei reclamatii/sesizari.

  3. Danutz spune:

    Va rugam sa ne mai informati ce s-a mai intamplat in Stei. Nu mai stim nimic. S-a rezolvat problema…?
    Va multumim

  4. Armand spune:

    Statutul Bisericii Greco-Catolice in societatea romaneasca este unul in mod straniu ambiguu. In primul rand pentru ca ramane inca victima a unei neintelegeri deloc inocente din partea unei confesiuni care simte permanent amenintata calitatea sa de Biserica nationala. Apoi pentru ca, desi definita ca punte a ecumenismului de catre Sfantul Parinte, victima a terorii comuniste, este privita ca element strain in cadrul vietii spirituale romanesti. De aceea imi si apare ca „paratraznet„ pentru atacurile anti- catolice.
    Trecerea la Biserica Romana Unita cu Roma nu mi se pare in cazul Steiului nici gest conjunctural, nici actiune pripita. Biserica Ortodoxa Romana parcurge o criza pe care nici macar nu si-o asuma. O criza care ii afecteaza grav credibilitatea. Biserica Greco-Catolica, in schimb, ofera posibilitatea asumarii morale a credintei si a existentei prin pilda martirilor sai si a ierarhilor actuali. Liniste si calm, asumarea misiunii si, implicit, a martirajului, o atitudine matura, clara si ferma- iata valori ale unei confesiuni care nu mai poate fi privita ca fiind „compromisul de la 1700„.
    Ma tulbura suficienta unor ierarhi ortodocsi care, nici acum, nu au curajul de a cauta sa inteleaga semnificatiile gestului comunitatii de la Stei. Cand 100 de oameni decid sa o apuce pe un drum oare nu conteaza motivul real care ii determina sa o faca? Forta poate fi solutia universala atunci cand nu poti raspunde provocarii realitatii?

  5. Arthur spune:

    Istoria Bisericii Unite cu Roma este tulburatoare in masura in care mult prea frecvent privim jertfa ca element decorativ, exterior. Aparitia acestei confesiuni, precum si contributia la faurirea constiintei nationale romanesti , construiesc imaginea unui edificiu , aparte in sine, in care legaturile cu Roma si cu Constantinopolul sunt elemente de distinctie dar nu pot defini esenta sa.
    S-a vorbit de calitatea de compromis a uniatiei. Se invoca inca statutul sau de „solutie imorala„. Tocmai de aceea nu ma surprinde cand prieteni de confesiune ortodoxa imi impartasesc dorinta convertirii la Biserica Greco- Catolica. Caci dincolo de orice, mai ales astazi, esentiala este imaginea pe care o avem despre semeni, institutii sau despre noi insine.
    Ori statura morala a unui Iuliu Hossu, a unui Corneliu Coposu, Ioan Suciu, Iuliu Maniu sau Alexandru Todea impun mai mult decat glacial respect , compasiune sau recunostiinta. Inaintea crizei morale si a spectacolului frangerii unei Mitropolii, a pildei regionalelor, este nevoie de mai mult decat de sfaturi sau incurajari. Este nevoie de o Biserica care prin sacrificiul sau , trecut si prezent, sa inspire incredere. Sa contureze certitudini. Noul statut canonic al Bisericii Romane Unite cu Roma, asumarea cu noblete si staruinta a misiunii de catre Inalt Prea Sfintitul Lucian, tulburarile retrocedarii lacasurilor de cult construiesc portretul unei realitati in care optiunile se cuvin a fi oneste si ferme. Un magnific exemplu de asumare a optiunii, de forta si caldura a dialogului si a intelegerii celuilalt ca seaman si nu ca „celalat„ o ofera Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Pe Inalt Prea Sfintia Sa folosind-o drept argument caut a-mi determina prietenii ca , totusi, schimbarea confesiunii se cuvine a ramane doar „tentatie„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

se incarca