După 16 ani de procese, azi s-a făcut dreptate
18.02.2006, Satu Mare (Catholica) - Procesul de retrocedare (cel puţin) a Catedralelor şi a bisericilor mai importante, fost greco-catolice, primite de Biserica Ortodoxă de la statul comunist, ar fi trebuit să aibă loc imediat după 1990. Ceea ce ar fi trebuit să aibă loc într-un timp scurt, s-a întins peste 15 ani: Catedralele greco-catolice revin, rând pe rând, la proprietarii de drept. După orădeni, acum este rândul sătmărenilor să se bucure. Informaţia Zilei din Satu Mare a cules într-un articol opiniile ambelor părţi.
„Considerăm că a sosit momentul în care justiţia a făcut dreptate”, a declarat pr. Dumitru Roman, protopopul greco-catolic al Sătmarului. „Nu s-a întâmplat nimic altceva decât faptul că am primit un bun care a aparţinut greco-catolicilor de când există. După 16 ani de procese, doar cu credinţă în Dumnezeu, după toate încercările ortodocşilor de a ne împiedica să intrăm în posesia acestei biserici ai cărei proprietari suntem, azi s-a făcut dreptate. Credincioşii ortodocşi, şi nu numai, trebuie să înţeleagă că ei se pot ruga aici in continuare. Uşile le sunt deschise şi pot sa spun chiar că-i aşteptăm cu plăcere”. Mâine, începând cu ora 10.30, va avea loc prima Liturghie greco-catolică în Catedrală, de după confiscarea ei, la care vor participa Episcopi greco-catolici, fiind aşteptat ş IPS Lucian Mureşan – Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice.
Protopopiatul ortodox Satu Mare a trimis un comunicat de presă redacţiei Informaţia Zilei. „Noi, Protopopiatul ortodox Satu Mare, am luat act cu indignare şi cu stupoare de executarea ilegală pe care a dus-o la îndeplinire executorul judecătoresc Aurel Vasvari. Cu sprijinul organelor de ordine şi al autorităţilor locale au reuşit scoaterea în stradă a 4.000 de credincioşi ortodocşi, foşti greco-catolici sau urmaşi ai celor care au construit această biserică şi să o atribuie unui număr infim de mic de catolici de rit bizantin. Este regretabil că un sfânt lăcaş construit de credincioşi şi care, implicit, le aparţine în totalitate, să le fie confiscat prin tertipuri avocăţeşti, mai mult ilegale decât legale, celor care au oferit şi ultimul bănuţ pentru înfrumuseţarea ei şi nu au aşteptat nimic de la Roma sau din altă parte. Facem apel la autorităţile locale şi centrale să ia atitudine şi să intervină pentru soluţionarea pe cale paşnică a acestui conflict.”
„Dreptul de a crede, de a se ruga, de a moşteni şi păstra cele ce le-ai primit de la părinţi este unul singur. În această situaţie se află credincioşii de la biserica `Sfinţii Arhangheli`, foşti greco-catolici, astăzi ortodocşi. De ce nu se respectă drepturile lor şi nu este ascultată opinia lor? Este greu să ne înţelegem şi imposibil să acceptăm, fapt pentru care vom folosi toate mijloacele ce ne stau la îndemână să dovedim cât de nedreaptă este această hotărâre judecătorească şi cu câta viclenie s-a dus la îndeplinire. Noi vom continua să ne rugăm în stradă, dacă asta a dorit justiţia şi autorităţile, şi credem că aceasta este modalitatea de a păstra pacea socială în societatea românească. Anunţăm, de asemenea, întreruperea oricărei activităţi desfăşurate în comun cu Biserica Catolică de rit Bizantin” (adică Greco-Catolică).
De ce este atata indignare daca a revenit celor in drept? Si apoi, s-a uitat faptul ca acei crestini „fosti greco-catolici„ au fost trecuti fortat la Biserica Ortodoxa? Iar daca mai este indignare si pentru ca au fost scosi in strada cei 4000 de crestini ortodocsi, de ce nu isi amintesc ca timp de 16 ani crestinii greco-catolici au celebrat in strada? Daca suntem cat de putin crestini, sa lasam la o parte razbunarea, si folosirea „tuturor mijloacelor„ pentru a dovedi nedreptatea.
De ce atata ura si ranchiuna intre frati? In ura dintre noi uitam ce e esential si ce e cel mai important: Isus Christos. Aceste doua religii sunt aproape una si aceeiasi. De ce nu se poate celebra in aceiasi biserica la ore diferite? Sa lasam neintelegerile si sa-l marim pe cel pentru care a fost construita biserica.
O porunca a Bisericii spune ca fiecare credincios, in duminici si sarbatori de porunca, trebuie sa participe la Sfanta Liturghie cu evlavie cum se cuvine. Ar fi de dorit ca macar de acum inainte clericii crestini ai bisericilor ortodoxe si catolice sa militeze pentru indeplinirea acestei porunci de catre cat mai multi credinciosi. Cu buna intelegere in localitatile mari, la ore diferite s-ar putea desfasura mai multe oficii religioase. Ce frumos si placut lui Dumnezeu ar fi ca toate bisericile sa fie in zilele de sarbatoare pline de crediciosi. De ce se incearca, tocmai de cei chemati sa faca acest lucru, impiedicarea lui, oare asemenea oameni sunt adevarati slujitori ai Domnului sau sunt niste farisei?
Adevarul va va face liberi, a spus Isus. Nu se poate sa nu invinga adevarul, pentru ca vine de la Dumnezeu. Numai o adevarata credinta in Dumnezeu poate duce la rabdare, fidelitate si incredere in fidelitatea lui Dumnezeu care a spus: voi fii cu voi pana la sfarsitul veacurilor. Consider ca legea divina duce la dreptate, la fel si legea umana trebuie sa faca dreptate. E bine ca dupa 16 ani de la momentul cand credinciosii de drept ai acestei biserici trebuiau sa se roage in biserica lor, macar acuma se pot bucura de sfintele Liturghii care se vor oficia in aceasta biserica, care va fii deschisa tuturor. Nu e nimic surprinzator, de fapt, e un bun de drept care le apartine. Care om nu ar incerca sa-si obtina casa inapoi, luata pe nedrept de catre vecinul sau?