Greco-catolicii au reintrat la Oradea în Catedrală
21.11.2005, Oradea (Catholica) - După mai bine de jumătate de secol, credincioşii greco-catolici din Oradea s-au reîntors în Catedrala lor. Astăzi, 20 noiembrie 2005, în prezenţa Nunţiului Apostolic, a Patriarhului greco-catolic din Ucraina, a Episcopului ortodox de Oradea, a 17 Episcopi romano şi greco-catolici din ţară şi străinătate, a 120 de preoţi, a numeroase oficialităţi locale, a mii de credincioşi, s-a intrat oficial în Catedrala „Sfântul Nicolae”. Sfânta Liturghie a fost transmisă în toată lumea, în direct, de postul de televiziune Telepace.
Episcopul Virgil Bercea de Oradea a spus în cuvântul său: „Toţi cei care astăzi am fost aici în Catedrală am scris istoria. Aţi văzut că împreună am celebrat, Patriarhi şi Mitropoliţi, Episcopi romano-catolici, greco-catolici şi ortodocşi, spre mai mare mărirea lui Dumnezeu. Cred că toţi împreună, cu toţi credincioşii noştri care sunt astăzi aici, sau sunt prin parohiile lor şi se roagă împreună cu noi, cu toţi preoţii, trebui să repetăm aceste cuvinte: `Măreşte suflete al meu pe Domnul`. Momentul este foarte încărcat de semnificaţie pentru că, dacă ne gândim că după 58 de ani celebrăm Sfânta Liturghie în Catedrala noastră, şi dacă ne gândim la Episcopii, la preoţii, la credincioşii care şi-au mai dorit să intre odată să celebreze în catedrală realizăm solemnitatea momentului. Dar de dincolo de ceruri, de dincolo de zări toţi aceştia, dragi martiri sunt împreună cu noi. Împreună cu noi au celebrat astăzi şi s-au bucurat în împărăţia cerului pentru această mare minune.”
Păstorul Eparhiei de Oradea şi-a exprimat o serie de mulţumiri: „(doresc) să le mulţumesc preoţilor şi seminariştilor noştri, să le mulţumesc bunilor noştri credincioşi care, astăzi, venind în Catedrală, m-aţi făcut să plâng împreună cu dumneavoastră, dar au fost lacrimi de bucurie şi aceste lacrimi cu certitudine, ale dumneavoastră şi ale noastre, ale tuturor, ne vor ajuta să spălăm tot ceea ce a fost rău între noi, ca între ortodocşi şi greco-catolici să triumfe doar dragostea, buna înţelegerea, iertarea. Este un moment cu totul deosebit şi credem că momente de acest gen, prin bunătatea fraţilor ortodocşi, şi cu binecuvântarea Sfintei Treimi, se vor mai întâmpla în ţara noastră. […] Dar cel mai bun mod de a mulţumi, al meu şi al dumneavoastră, pentru darul pe care ni l-a făcut Bunul Dumnezeu, este acela de a ne pune în genunchi în faţa Sfântului Sacrament şi cu adevărat să-I mulţumim Lui, Domnului, să-L lăudăm, să-L binecuvântăm pentru toate harurile şi binecuvântările pe care El ni le-a dăruit. Amin.”