Un act de dreptate, act plăcut lui Dumnezeu
20.11.2005, Oradea (Catholica) - „Vestea restituirii istoricei Catedrale episcopale Sfântul Nicolae din Oradea a umplut de bucurie inimile tuturor credincioşilor de bunăvoinţă din ţara noastră, nu numai catolici, cât şi de alte confesiuni. Motivul?”, a întrebat IPS Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Greco-Catolice. „Se face un act de dreptate, act plăcut lui Dumnezeu, şi se împlineşte dorinţa multora, fie că sunt, fie că nu mai sunt în această lume. Mă gândesc, mai întâi, la Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, care cu durere în suflet a trebuit să plece de la acest altar şi din reşedinţă, pentru ani de închisoare şi pentru proba martiriului; mă gândesc la Episcopul Iuliu Hirţea, care s-a stins din această viaţă cu dorul după zorile libertăţii Bisericii; mă gândesc la bunul şi preablândul frate Episcop Vasile Hossu, care merita să fie instalat, îndată după hirotonia întru Episcop, în această Catedrală; mă gândesc la atâţia preoţi şi la bunii credincioşi care s-au rugat şi au oferit Domnului răbdarea lor şi fidelitatea nestrămutată faţă de sfânta noastră credinţă, şi care au plecat cu speranţă din lumea aceasta”, a spus capul Bisericii unite.
Cu această retrocedare, patru din cele cinci Eparhii greco-catolice au din nou Catedrală. Lugoj, Blaj, Cluj şi acum Oradea au înapoi vechile Catedrale, fiecare retrocedare având istoria ei, în unele cazuri marcată de violenţe regretabile. „Duminica de astăzi, duminică ce precede Sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului, este Duminica Bunei vestiri şi a plinirii soroacelor pe care Domnul le-a rânduit după a Sa atotştiinţă”, a continuat IPS Lucian. „Acestei voinţe a lui Dumnezeu V-aţi supus cu încredere şi speranţă, Preasfinţite Virgil, acceptând, nu fără preocupare şi susţinute eforturi depuse situaţia de a deveni Episcop eparhial de Oradea fără a Vă instala solemn în Catedrală, aşa cum este rânduiala Bisericii. Aţi aşteptat mai bine de opt ani ziua aceasta, când, având Catedrala, să puteţi fi instalat solemn la cathedra acesteia. De aceea, toţi cei prezenţi şi neprezenţi se bucură, alăturându-se procesiunii de intrare, cântând: Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis: În Casa Domnului vom merge!”
„Aici, Doamne Dumnezeule, locuieşti printre noi şi ne chemi la Tine! Aici ne copleşeşti cu darurile Tale cele bogate de care avem atâta nevoie! Aici închei, iar şi iar, alianţă cu noi nevrednicii, iertându-ne şi oferindu-ni-Te cu iubire în Dumnezeiasca Euharistie! Aici, preabunule Meşter, ne uneşti pe toţi şi faci din noi un măreţ Templu viu, Trupul tainic al lui Cristos, care este Biserica Ta răspândită în lume! De aici ne înveţi să ridicăm privirile spre Ierusalimul ceresc, unde ne aştepţi să ne împărtăşim de fericirea Ta! Pentru aceasta ne veselim astăzi! Luminează-te, luminează-te, Catedrală episcopală din Oradea, că iată Episcopul, cu preoţii şi cu poporul Tău răscumpărat, vin la tine!”
„Sunt alături de Voi, cu toată inima, cu toată dragostea şi bucuria mea. Îi salut şi îi îmbrăţişez pe toţi cei prezenţi: Nunţiul Apostolic în România, fraţii Episcopi şi Preoţi, persoane consacrate şi buni credincioşi, pe Preasfinţia Voastră, Preasfinţite Virgil. Mă rog Răscumpărătorului nostru pentru Voi toţi. Vă pun la inimă inspiratele îndemnuri ale Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea: `Toţi trebuie să-L avem pe Cristos ca măsură; spre El, cu ajutorul harului, omul trebuie să tindă cu toată inima şi cu toate gândurile, pentru a-şi împlini existenţa!` Lui, Mântuitorului, Care s-a născut şi-L aşteptăm să se nască în lume şi în inimile noastre, să-i fie cinstea şi gloria, aici şi pretutindeni, acum şi în toţi vecii vecilor!”
Dumnezeu lucreaza chiar si in inimile cele mai impietrite. Bucuria este mare dar si amaraciunile pot fi pe masura. Asta apropos de faptul ca in urma unor eforturi deosebite, s-a inteles ca „lucrul striga dupa stapanul sau„: restituirea uneia din sutele de biserici greco-catolice detinute „crestineste„ de fratii ortodocsi.
Regretabil insa faptul ca televiziunea romana inca mai este tributara unor cercuri de influenta si in loc sa fie profesionala este … hai sa nu fim rai, si sa spunem doar ca ramane sa implineasca cu devotiune lozinca ~ati prostit poporul cu televizorul~. Si asta apropos de grupajul de stiri publicat duminica seara de pe una dintre cele mai „profesionale„ televiziuni…oare care este???, care in doua grupaje consecutive spune ceva de genul: in Moldova, la Bacau s-a sfintit cea mai mare catedrala CATOLICA, si sunt date secvente in care se vad bine Episcopii nostrii romano-catolici, ca mai apoi revenind la Oradea, informatia sa sune cam asa: La Oradea ortodocsii au restituit ROMANO-CATOLICILOR o biserica dupa mai bine de 57 de ani, si sunt dati pe post tot episcopii nostrii, dar de data aceasta greco-catolici.
Intrebare: sa fie reavointa, neprofesionalism, buna-stiinta, ignoranta??? Sau e nevoie de un curs de reciclare pentru cei care inca nu reusesc sa faca distinctia dintre catolici……… sau numai dintre.
Nota 10 pentru interesul de a publica stiri.
nota 2 pentru dezinformare.