Sfântul Nicolae, patronul Catedralei de Oradea
20.11.2005, Oradea (Catholica) - Printre părtaşii la bucuria de astăzi de la Oradea s-a numărat şi IPS Jean-Claude Périsset, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova. Reprezentantul Sfântului Scaun în ţara noastră a ţinut şi un scurt discurs la Liturghia din Catedrala reprimită de greco-catolici: „În această zi de sărbătoare pentru Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma, şi mai ales pentru Eparhia de Oradea Mare, aş dori să mă alătur vouă celor prezenţi aici, pentru a mulţumi Sfântului Nicolae – pe drept numit `făcător de minuni` – sub a cărui patronaj a fost pusă această catedrală care astăzi este restituită în mod fratern de către comunitatea ortodoxă fondatorului şi proprietarului ei legitim, în urma anilor de furtună a regimului comunist ateu, care o privase de propria existenţă. Mijlocirea sa a contribuit cu siguranţă astăzi la această fericită etapă, care sper să se repete în multe alte locuri din România”.
În intervenţia sa, Nunţiul Apostolic s-a axat pe figura Sfântului Nicolae, „cel mai venerat sfânt din lume după Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Botezătorul”. „Cunoaştem bine figura gravă a Sfântului Nicolae din Icoane, figură care radiază de bunătate – iubirea faţă de aproapele exprimând iubirea faţă de Dumnezeu (cfr. I Io.3,10 şi Io. 3.4) – pentru a ne aminti faimoasele sale intervenţii miraculoase: a făcut rost de trei burse de căsătorie pentru trei fete care riscau să fie date pentru prostituţie, salvând – prin apariţia în vis la împăratul – trei tineri acuzaţi pe nedrept, a redat viaţa celor trei băieţi care erau victimele unui măcelar, şi a salvat nişte marinari care erau pe mare în timp de furtună. `Făcător de minuni` este şi astăzi, şi va obţine pentru noi şi pentru toţi cei care vor lua parte la Sfânta Liturghie şi vor veni să se roage în această biserică, să fie asemenea lui, `icoană` a Dumnezeului Unul şi Întreit, în iubirea pe care o manifestăm faţă de aproapele.”
„Fie ca prin mijlocirea Sfântului Nicolae să primim răspuns la rugăciunile făcute în cinstea sa în toate Bisericile creştine, şi mai ales la rugăciunile făcute în această catedrală care, începând de astăzi, îşi asumă o nouă misiune de `legătură fraternă` între Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă, să obţină puterea de a proclama împreună la aceiaşi Sfântă Liturghie, şi împărtăşind cu toţi plinătatea darurilor lui Dumnezeu în aceeaşi Biserică una, sfântă, catolică şi apostolică, credinţa noastră în Dumnezeu unul întreit, Tatăl creator al cerului şi al pământului, Fiul unul născut, Dumnezeu din Dumnezeu întrupat în sânul Fericitei Fecioare Maria, Spiritul care este Domnul şi de viaţă dătătorul. Aşa să fie!”